2019-12-11 19:00

Åby/Tjureda - Sirius
2 - 8

Åby/Tjureda IF – IK Sirius: 2-8!
Ted Haraldsson gjorde sitt första mål i Blåsvart och levererade därtill tre målpassningar. Nummer 61 blev därmed utsedd till "Matchens lirare".

Sirius gjorde så som i hemmapremiären: Körde över nykomlingen i första halvlek. Resten av matchen blev lite av en transportsträcka.

Sirius ställde upp med Anton Andersson i mål. Det blev således en match-i-matchen mot U21-landslagskollegan Victor Birgersson. En match Andersson gick segrande ur, om än med lite bättre hjälp från sitt försvar. I IKS tog alla ansvar för defensiven, med droppande anfallare ibland till och med. Sirius målvakt erkände i efterhand att han stundtals stod och frös för att laget släppte till så lite. Det var en kall hall också ska sägas.

Esa Määttä pushade inför matchen på att det inte var ett likadant Åby som Blåsvart mötte under premiärhelgen. När domaren blåste i gång matchen såg det dock ungefär ut som på Studenternas. Eller, till en början såg faktiskt Åby bra ut och höll ställningarna fram till den 19:e minuten då Ted Haraldsson gjorde sitt efterlängtade första tävlingsmål i Blåsvart.

Bara minuten senare hade samme Haraldsson show när han drog ett par-tre spelare och skickade in bollen till Teemu Määttä som bara hade att sätta klubbladet till. Efter denna uppvisning tog Sergei In-Fa-Lin tajm out. Men det blev inte bättre för det.

Sirius levererade två facit-hörnor som bägge satt hårt upp i nättaket. Först ut var Nils Bergström från den ena sidan och sedan Jimi Heinonen från den andra sidan. Således leverans från Sirius bägge hörn-"servare", William Liw och Ted Haraldsson.

Slutligen gjorde Kalle Mårtensson femman när han från högerflanken avslutade väl efter att ha blivit framspelad av Teemu Määttä. Med undantag för den lite trevande starten var det Sirius för hela slanten denna halvlek. Det var inget snack om vilket lag som var bäst. Sirius såg sådär äckligt disciplinerade ut, samtidigt som man anföll med fart och fläkt.

Den andra halvleken inleddes med Siriusdominans likaså. 0-6 gjordes åtta minuter in i andra halvlek utav en av matchens giganter, Nils Bergström, som verkligen hade laddat komposit-bössan. Bara någon minut senare var "Nisse" framme igen och bjöd på matchens kanske allra snyggaste mål när han med fart fintade både den ena efter den andra, där det till och med bjöds på en "Dallas-fint".

Med 0-7 på tavlan och 35 minuter kvar att spela blev det, medvetet eller ej, lite avslaget. Sirius hårt krävande coach konstaterade efteråt att han var "nöjd med de första 55 minuterna". Åby visade sedan heder och klarade sig från tvåsiffrigt denna gång. I stället gjorde hemmalaget två reduceringsmål, eller "tröstmål" om man så vill. Sista halvtimmen av matchen vann således smålänningarna, men det slutade alltså 2-8 när Jimi Heinonen vackert satte spiken i kistan i minut 80. Sirius gjorde en grymt bra match som man får ta med sig till fredagens drabbning mot Motala. Kanske sparade man smart nog lite krafter i slutet, medan Motala likt sin match i Åby tappade 4-3 till 4-4 i slutsekunderna.