Lagbanner
Bergshamra Arena, 2019-11-06 19:00

AIK Bandy - Sirius
6 - 3

AIK – IK Sirius: 6-3
Sirius hade svårt att sätta stopp för AIK:s ryska spelare.

AIK – IK Sirius: 6-3

Efter två raka segrar föll Sirius mot den haussade nykomlingen AIK i deras första seger i högsta serien på 54 år.

Bergshamra bjöd på en rätt märklig upplevelse, men ändå härlig på sitt sätt. Det var en bandymässig skog bakom ”huvudläktaren”, en bortasektion utan kiosk – men vad gjorde det när Lilla Garbos pub vilade runt hörnet. Den officiella publiksiffran fastställdes på något sätt till 964 icke betalande åskådare. Västra sidan dominerade som vanligt ljudbilden. Det var bara ett par-tre slentrianmässiga AIK-sånger denna hemmapremiär.

Det var stor åldersskillnad på lagen som gled ut på den isbelagda konstgräsplanen. AIK med en medelålder på över 30 år, med några riktiga åldermän varav den äldste närmare 50 än 40, medan det blåsvarta laget hade en medelålder på under 24 år. Sirius äldste (!) spelare Markus Kumpuoja, 30, saknades som senast, men kändes verkligen saknad i denna match.

AIK var riktigt kompakta bakåt och inte alls lätta att få hål på. Men det började bra. Igen. Det dröjde bara en och en halv minut innan Teemu Määttä slog till. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig, utan det var 1-1 efter bara fem minuter och det efter att Anton Andersson släppt en svag frislagsretur, som han annars brukar limma. Första halvlek var annars en jämn historia, men AIK kunde gå till halvtidsvila med 2-1 efter mål av Pavel Ryazantcev.

I andra halvlek fortsatte ställningskriget, men det var AIK som stod för målen. Defensivt sett var de svartgula även riktigt kompakta och 45-åringen i mål fick göra det han är bra på. Blåsvart kom mest igenom på kanter och hotade med lite skott utifrån, men det var inte riktigt samma frenesi som tidigare. Det kan ha berott på att det var tredje matchen på fem dagar för IKS. Som om det inte vore nog fulländas fredagen med fyra matcher på sju dagar. Återigen har motståndarlaget haft mer vila.

Båda lagen i denna match var riktigt ineffektiva i hörnspelet, men AIK satte till slut den 21:a hörnan i matchen. Totalt missade Sirius hela 14 stycken, medan AIK till slut landade på fullgoda 20 % i hörnstatistik efter att Patrik Nilsson satte spiken i kistan, 6-3, i absoluta slutsekunderna. Effektiviteten var det som blev avgörande här, men det stod 4-3 efter två straffreduceringar av Jimi Heinonen fram tills slutminuterna och sedan rann det iväg till 6-3 när Sirius ”gick för det”, men i dag saknades det ”där” som fanns i tidigare två matcher. 

Det var ett par heta chanser åt bägge håll, ett varsitt skott i överliggaren bland annat, men AIK hade det där lilla extra denna dag. Det ålderstigna laget kommer att såra fler lag i vinter. Även om deras stjärnspelare är gamla så är de fortfarande väldigt bra och i övrigt finns det en ganska bra mix av spelare. Samtidigt andas allt annat bort om själva isen långt ifrån elitserien. Eller förresten, isen höll inte heller elitserie-klass. Och belysningen var även den undermålig. Det är sannerligen inte vilken nykomling som helst det här. Oklart om AIK-familjen kan börja omfamna detta lag eller om det även fortsättningsvis kommer vara lika avslaget på hemmamatcherna som det var i denna premiärmatch.

För Sirius del är det nu bara att ladda om. Den sanslösa blåsvarta premiärveckan avrundas nu på fredag mot Broberg, en match som man skulle kunna kalla för fyrpoängsmatch då det i fjol bara skiljde två poäng mellan lagen och i år har de inlett med två förluster. Nya tag då!

PS. På grund av det täta matchschemat utgår kommande inför-artikel.

Johannes Olanders2019-11-07 21:17:00
Author

Fler artiklar om Sirius