2019-11-08 19:00

Sirius - Broberg
4 - 3

IK Sirius – Broberg/Söderhamn IF: 4-3!
Erik Persson, på arkivbilden ovan i Edsbyn-tröjan, gjorde på fredagskvällen en mycket bra säsongspremiär i Sirius-buren. Nollan var intakt i nästan 88 minuter.

Sirius studsade tillbaka och tog säsongens tredje seger efter en ny superb matchinledning. Turbulens i slutskedet av matchen skapade dock spänning in i det sista.

Markus Kumpuoja var tillbaka i Blåsvart efter två matchers skadefrånvaro. En nyhet i startuppställningen var också att målvakten Erik Persson fick göra seriepremiär. Den förre Edsbyn-målvakten gjorde en storstilad insats och spädde på konkurrenssituationen ytterligare.

Efter bara tre minuter stänkte Nils Bergström upp en hörna i nättaket. Matchen fortsatte med högt tempo trots något knottrig is. Åtta minuter in i matchen lyckades den positiva överraskningen Simon Karlsson utöka ledningen från snäv vinkel. Bägge lagen bjöd upp till dans och chanser skapades, men Sirius defensiv med storspelande Erik Persson avvärjde det mesta. Då dryga kvarten var spelad var August Elebring nära på att göra ett drömmål, men långdistansskottet gick till hörna och på denna knoppade Teemu Määttä till och satte 3-0, varpå bortalagets time-out var ett faktum. Liksom tidigare i år när motståndarna försökt snacka ihop sig svarade Sirius med att göra ett ytterligare mål (målskytt: Kalle Mårtensson) kort efter tajmouten. 4-0 stod sig sedan halvleken ut, trots att framför allt bortalaget i andra hälften av halvleken var ansenliga och skapade en del hyfsade chanser.

I andra halvlek blev det lite mer stiltje. Broberg försökte ta kommandot, utan att riktigt lyckas. Sirius hade kontroll över matchen, trots tappra reduceringsförsök. I takt med att Brobergs desperation ökade fick hemmalaget allt mer rikta in sig på att frejda eget mål, vilket också gjordes väl. När inte kanonmålvakten stod i vägen blockerade exempelvis ett spelarknä eller klubblad bollen från att gå i mål. Att det var Sirius fjärde (!) match på en vecka var inget som uppsalagrabbarna verkade lida över. Energin var överflödig. En period av dubbelutvisning avklarades inte minst.

Matchen drabbades däremot av en scenförändring i 83:e minuten då Teemu Määttä – med boll – kolliderade med en gulklädd. Det var en smått otäck krock, men knappast något avsiktligt. Den för nivån orutinerade domaren Anders Berg valde dock efter en stund att blåsa av matchen, konferera med sina assisterande och därefter kom de fram till att ge Teemu Määttä rött kort! Ett, ur blåsvarta ögon sett, horribelt domslut som skapade ilska och frustration hos hemmalaget. Broberg i sin tur fann energi ur matchstraffet och den paus som uppstod i samband med situationen. Målen lät inte vänta på sig. Först i den 88:e minuten genom Martin Söderberg på straff, sedan i den 92:a minuten efter Erik Perssons första och enda misstag under matchen. Helt plötsligt blev det viss nerv i matchen. I början av den sista tilläggsminuten lyckades så gästerna få till skott 4-3-reduceringen efter en hörnvariant.

Domaren skötte sig väl större delar av matchen, men tappade helt greppet om matchen i slutet. Faktum var att till och med Broberg, som innan haft tur med domsluten, även blev frustrerade på beslutsfattaren vilket matchavslutningen gav gällande då en spelare snackade sig till utvisningsbåset efter att ha vädrat sitt missnöje. Ilskan var förståelig då en rensning från hemmalaget resulterade i "hög klubba" när bollen i själva verket togs ned i maghöjd av bortaspelaren. Huvudtränare Määttä talade i ordalag som "katastrof" när domarinsatsen kom på tals efteråt. Matchstraffet på hans son kändes hårt och det är bara att hoppas på att Disciplinnämnden häver avstängningen. Hur som helst är en ny bra Sirius-match lagda till handlingarna. På onsdag väntar en tuff bortamatch i Vänersborg. Med eller utan Teemu Määttä?