2 - 2

IK Sirius – Edsbyns IF: 2-2
Esa Määttäs söner delade broderligt på poängen.

IKS revanscherade sig direkt efter nederlaget i Lidköping och stod för en stor insats hemma mot Edsbyn. Laget kämpade enormt i det halvtaskiga vädret, vilket lade grund för säsongens andra oavgjorda match.

På grund av det motbjudande Andra advent-vädret, med delvis snö och regn, valde domarna att spela matchen i 3x30. Det var svårspelat den första perioden, hyfsat i den andra och snudd på bra i den tredje. En match med ett par-tre ansikten, skulle man kunna säga.

Sirius ställde upp med Anton Andersson som börjar bli lite av Sirius ”hemma-målvakt”. Sirius egna målvaktsprodukt visade prov på gryende form inför U21-VM som stundar dagarna innan Julafton. I övrigt var manskapet detsamma som senast, fast laget såg mycket mer laddat ut nu än då. Blåsvart hade iklätt sig blåställen, om man säger så.

Förutsättningarna för bandy kunde ha varit bättre. Matchen inleddes med nederbörd i form av snö, något som sedan blev till regn. Edsbyn såg inledningsvis ut att vilja spela sin ökända ”hörnbandy”, då det ganska fort skapades (söktes?) fyra stycken. Samtliga blev dock avvärjda och så även fortsättningsvis av matchen, tio till antalet totalt. Det var annars inget snack om vilket lag som öppnade matchen bäst, men det var ändå ganska ofarliga chanser som skapades. Sirius hade några kontringslägen som inte var helt ofarliga, ska tilläggas.

I den 22:a minuten fick Edsbyn in det första målet genom Jonas Edling efter att Daniel Burvall Jonsson slagit ett frislag mot mål på chans. Sirius försökte jaga kvittering genom att slå långt eller kasta långt som i målvaktens fall. Edsbyns spelstil var snarlik.

I den andra perioden försvann snön och ersattes av lite vattenstänk, något som förenklade förutsättningarna något. I den första perioden blev det en del snöskottande, medan det i andra blev lite mer spel än de så många lyft som gjordes den första tredjedelen av matchen. Trots att förutsättningarna blev bättre var det mycket oorganiserat spel under delar av denna period. Det var mest på tal om slentrianmässiga chanser.

Strax innan sidbytet utökade Matteus Liw, lillebror till William Liw, ledningen till gästerna. Det var också rätt slentrianmässigt, då en frislagslyra från egen planhalva lade grund till målet. Matchens gigant, apropå bröder, var annars Teemu Määttäs ena lillebror Tuomas Määttä, tvillingbror till Tommi Määttä. Esa Määttä, pappa till dessa, hade dock styrt upp det blåsvarta försvarsspelet bra och stängde igen fint framför eget mål. Ingen Määttä kom med i poängprotokollet.

I den 52:a minuten hamnade däremot Simon Karlsson efterlängtat i målprotokollet, efter sex raka mållösa matcher. Det var Anton Andersson som kastade till det andra målet där kalabalik uppstod – där den så reslige anfallaren Karlsson fick in bollen. 1-2 stod sig perioden ut, men hemmalaget fick gå till periodpaus med två man på botbänken.

Sirius inledde alltså sista perioden med två man färre på isen, men lyckades ändå tvinga fram en straff. 100-procentige straffskytten Jimi Heinonen gjorde inget misstag, utan kvitterade. Detta tände hemmalaget, som sprattlade till och stundtals bjöd på fin bandy. Edsbyn verkade tagna på sängen, allra helst när isen bjöd på finlir om man så ville. Ted Haraldsson hade exempelvis ett förträffligt läge att göra sitt första tävlingsmål i den randiga tröjan, men Anders Svensson lyckades styra ut avslutet till hörna. Men det var inte den enda chansen Sirius vaskade fram.

Upphämtningen höll på att bli en vändning. Edsbyn hade förvisso mest boll avslutningsvis, och det kändes oroligt (inte minst i absoluta slutet när en hörna vaskades fram), men faktum var att det var rätt lugna lägen. Blåsvart försvarade sig bra.

En skön poäng – bonuspoäng – för IKS. En riktig kämpainsats. Edsbyn å sin sida hade åter problem att handskas med de yttre förutsättningarna. Ironiskt nog var dock Blåsvart det bättre laget den perioden då isen var som bäst. Oavgjort var inte orättvist. Sirius gjorde en genomgående god insats och tog en tung poäng dagen till ära då en Västra sidan-profil firade 20 år utan någon missad hemmamatch. Stort!