2019-11-29 19:00

Sirius - Hammarby Bandy
3 - 3

IK Sirius – Hammarby IF: 3-3
"Jäger för Heeger" skanderade ett glatt gäng utav de 1 208 åskådarna som var på plats och bevittnade denna kvittering i slutsekunderna. Säsongens hittills bästa publiksiffra på Studenternas noterades därtill.

Fredagskvällen på Studenternas bjöd som väntat på en het match. Det var spänning in i det sista. Till slut såg Samuel Heeger till att hemmalaget fick med sig en välförtjänt poäng från den jämna tillställningen.

Den nyligen U21-VM-uttagne Anton Andersson var tillbaka i hemmamålet och inledde matchen med en skön räddning redan i den första spelminuten sedan Blåsvart slarvade och gav bort en bjudhörna. Sirius kom sedan in i matchen och hade efter ett par minuter en bra målchans på skott från Teemu Määttä. Matchen fortsatte med god intensitet och generellt kan man nog sammanfatta halvleken med att Hammarby höll i bollen lite mer, men Sirius skapade faktiskt något bättre målchanser.

I den 24:e minuten kom också en av chanserna som resulterade i halvlekens första och enda mål. Det var Nils Bergström som påpassligt höll sig framme på pass från Teemu Määttä och därmed gjorde "Nisse" sitt andra mål för säsongen. Resten av halvleken präglades av ganska jämnt spel, med lite plus i kanten för hemmalaget. Esa Määttä tyckte dock att hans lag förtjänade större utdelning från den första halvleken och, visst, kanske borde exempelvis Kalle Mårtensson ha satt sin målchans i den 40:e minuten. I stället kunde det blåsvarta lägret å andra sidan förnöjsamt gå till halvtid med ännu en halvlek med intakt målnolla bakåt, den tredje i följd.

Efter nästan 160 minuter med nollan intakt spräcktes dessvärre den fina sviten på en hörna fem minuter in i andra halvlek. Innan denna fullträff hade hela 25 raka motståndarhörnor avvärjts, varav en handfull denna kväll, inte sällan i Victor Lundbergs rus. Det var dock lagkapten Lundberg som var syndabocken till denna hörnas upprinnelse efter en misslyckad nedtagning. En hörnvariant senare stod det 1-1.

Hammarby fick energi av kvitteringen och medvinden vilket satte dem i förarsätet av matchen. Kvitteringsskytten Robin Sundin var nära att – av bara farten – göra mål på nytt en kort stund senare. Drygt tio minuter senare hade de grönvita återigen gjort mål på en hörna och det genom en ny hörnvariant. Hammarby – som fram till senaste matchen var mållösa på hörnor – visade sig nästan lika giftiga i dag som senast då det blev en riktig ketchupeffekt. Nu fick det dock vara nog med grönvita hörnmål.

I stället kunde Blåsvart ganska omgående kvittera och det efter en fin prestation av Markus Kumpuoja, vars skottretur Kalle Mårtensson levererade på. Bara sekunder senare hade Hammarby stolpträff och nära att ta en ny ledning. Sirius samlade sig dock och skapade också lägen. Spänningen gick att ta på i detta skede, där nog många tänkte att matchen kunde sluta hur som helst.

Då, strax innan bortafansen traditionsenligt skrålat om Tidaholm, kunde Ted Bergström pricka in ledningsmålet sedan Robin Sundin rundat försvaret och som sig bör spelat snett-inåt-bakåt. Snöpligt för hemmalaget som i detta skede var en man mer på isen och som kort efter baklängesmålet även drabbades av en egen utvisning.

Det kändes därför som att Hammarby hade ett litet grepp om matchen i denna veva, men Sirius fortsatte att kämpa hela vägen in i kaklet. Gästerna försvarade sig bra. Hoppet fick därmed sättas mer åt hörnor. Där registrerades också ett par bra kvitteringschanser i slutforceringen, inte minst av den tidigare så formstarke Jimi Heinonen som dock inte lyckades göra mål den här matchen heller.

Men en som skulle göra mål igen var den unge uppsaliensaren Samuel Heeger. På hörna. Till och med på matchens sista hörna. På övertid. Med endast sekunder kvar. I dessa slutsekunder seglade vänsterhörnan förbi allt och alla fram mot Heinonen på bortre ytan, som desperat fick bollen mot mål och mitt i denna kalabalik klev ingen mindre än Heeger fram som poängräddare.

Poängen kändes rättvis. Där och då kändes det som en seger, men med lite distans från övertidseuforin borde det kanske ha varit Sirius som skulle gått segrande ur detta. Så som matchen utvecklade sig ska man som Blåsvart dock inte klaga. Allra helst inte när man kan studera tabellen och se "ner" på lag som Hammarby. Den tunga Studan-sviten med nu elva raka matcher utan hemmavinst mot Hammarby är dock ett fortsatt mörker i en blå-svart själ. Som plåster på såren var dock detta det fjärde krysset i sammanhanget, så det är inte så illa som det först låter. Anmärkningsvärt nog var det även Hammarbys fjärde kryss i årets seriespel – i jämförelse med Sirius som kryssade för första gången.

Blåsvart ligger nu alltså femma och har tagit sju poäng mer än i fjolårets inledande nio omgångar. Det är ungefär tvärtom för de grönvita lagen, Hammarby och Västerås, som sjunkit så pass djupt i tabellen som tia och elva. VSK ligger exempelvis nio poäng back i jämförelse med fjolåret och finallaget bör objektivt sett ses som novembers största negativa överraskning. Elitserien har inletts överraskande på sina håll, där IKS bör ses som startens positiva överraskning med tanke på att de så kallade experterna med extremt få undantag samtliga förutspådde placeringar nedanför slutspelsstrecken. Nu väntar dock tuffast tänkbara motstånd. Närmast regerande mästarna och nuvarande serieledarna Villa borta och därefter väntar tabelltvåan Edsbyn hemma. Det kan svänga snabbt i den ack så jämna tabellen.