IK Sirius – IFK Motala: 1-4
Säsongens största publikskara på Studenternas, 1 540 personer, fick se den nyblivne landslagsspelaren Victor Lundberg och hans blåsvarta lagkamrater falla mot Motala.

Östgötarna gick segrande i "fyrpoängsmatchen" mellan seriens två största överraskningslag. Sirius andra hemmaförlust för säsongen blev ett faktum.

Sirius matchtrupp i fredags var densamma som kom hem från Småland runt klockan fyra på morgonen i natten mot i torsdags. Då spelade Blåsvart skjortan av Åby och kanske led grabbarna utav sviterna av en lång bussresa i färskt minne. Motala hade å sin sida haft hemmamatch och såg allt mer alerta ut. I hemmalägret lämnades August Elebring utanför truppen än en gång och har därmed fått tillfällig möjlighet att matchas i allsvenskan med Unik. Tuff konkurrenssituation, alltså. Stimulerande, dock.

Studenternas läktare hade fyllts på bra denna fredagsafton, samtidigt som ett Luciatåg pågick på Slottets tak ett par bandy-utkast bort. Det var upplagt för en spännande bandykväll. Matchen inleddes trevligt. Efter fyra minuter gjorde Nils Bergström en fin räd längs med vänsterkanten och frispelade Kalle Mårtensson framför mål, som inte gjorde några misstag. Domarna valde dock att döma bort målet för offside, något som var extremt tveksamt eller direkt felaktigt. Efter tio minuter var det Motalas tur att bli misskrediterade av domarna då de lika tveksamt blev bortdömda sedan Jonas Enander rakat in en retur. Så här var inledningen av matchen, svängig med chanser åt bägge hållen och det hade kunnat varit ett par mål på resultattavlan. Målen lät dock vänta på sig. Det gick fort i början då de yttre förutsättningarna var dugliga, men allt eftersom regnet gjorde sig påmint blev det svårspelat och ett lägre tempo.

Ju stökigare förhållanden, desto starkare Motala. Det ska dock poängteras att Motala var det bättre laget när det var mer eller mindre uppehåll och 0-1 av Albin Rohlén i den 25:e minuten var inte att betrakta som orättvist. Efter halvtimmen spelad blev det dock något mer slafsigt spel. Isen svek lite och lyften började därmed göra sig påminda. IFK-laget har tidigare visat sig vara ypperliga på just det långa spelet, samtidigt som man visat sig slagkraftiga under bra förhållanden också vilket kanske framför allt krysset i Lidköping vittnar om. Eller segern i Västerås. Men lika bra, om inte bättre, har Motala varit på att "kriga" och hantera vädrets påverkan på matchbilder. Eller vad sägs om Jussi Altonen som strax innan halvtid kastade en boll i mål, som den finske målvakt han är. Erik Persson visade sig inte vara sämre dock utan gjorde kort därefter samma bedrift. Nu räknas ju dock inte sådana mål, men det var talande för den matchbild som utvecklade sig. Motalas mottagare av långbollarna kändes dock mer säkra på sin sak.

Till slut avrundades den första halvleken med en hörna, den nionde i ordningen varav gästernas sjunde, som Erik Litzén levererade på. Surt förstås för Sirius att gå till halvtidsvila med ett till mål upp, men inte helt orättvist sett till matchbilden. Sirius samlade dock kraft i halvtid och ville passa på att utnyttja isen så länge den varade med fin kvalitet. Förra matchens "succénisse", Nils Bergström, gav bollen till en hungrig Markus Kumpuoja som från långt avstånd reducerade bara sisådär 100 sekunder in på den nya halvleken. Det väckte Blåsvart, som inledde den andra halvleken klart hetast.

Sirius skapade nerv i matchen och det kändes som att det skulle kunna bli en nagelbitare in i det sista, men riktigt så blev det tyvärr inte. Orken tröt, eller något i den stilen. Ju längre klockan tickade, desto mer mattades Blåsvart av. Det långa spelet levererade inte när det framledes åter blev dags för det spelet och sedan höll Jussi Altonen absoluta världsklass när en del skottlägen uppstod. Motala är numera ett erkänt bra lag och deras insats ska inte förringas på något sätt, men det kändes inte som att de blåsvarta kom upp i sin "normala" nivå, som laget skämt bort supportrarna med i så många gånger den här säsongen.

I den 59:e gjorde Jonas Enander 1-3 och lite där och då gick luften ur hemmalaget. Förvisso hade man ett par heta reduceringslägen redan minuten senare, men när inte bollen gick in på dessa växte frustrationen medan Motala gillade läget och kompakt bevakade sin ledning. Det blev aldrig mer nerv i matchen. Motala fredade sitt mål väl samtidigt som Sirius saknade skärpan i en del lägen. Slutligen satte Motalas ryss, Vitaliy Klyushanov, spiken i kistan med dryga kvarten kvar att spela. Det blev lite av en transportsträcka till slutsignalen och i och med slutresultatet 1-4 passerade Motala hemmalaget i den ack så jämna tabellen.

Nu är det juluppehåll, med undantag för lite landslagsspel här och där. Ett par av våra finska spelare ska spela för dem i stundande fyrnationsturnering i Åby, medan en "bomb" nu brisserade att Victor Lundberg ska få göra landslagsdebut då David Pizzoni-Elfving tackat nej till Blågult. Även Anton Andersson ska representera U21-landslaget i Ryssland så här dagarna innan Julafton. För övriga blåsvarta gäller det att ladda rejält inför Annandagsmatchen på Zinkensdamm. God Jul alla Siriusvänner och bandyfantaster!