Lagbanner
2019-11-16 13:15

Sirius - Sandviken
3 - 6

IK Sirius – Sandvikens AIK: 3-6
Elitseriens skytte- och poängkung, Jimi Heinonen, levererade igen.

IK Sirius – Sandvikens AIK: 3-6

Efter den fina säsongsstarten åkte Sirius på säsongens andra 6-3-förlust och den tredje förlusten totalt. I sammanhanget tog SAIK sin 18:e (!) raka seger mot IKS i elitserien.

Esa Määttä gav Anton Andersson förtroende att vakta målet, efter två raka matcher på bänken. Arvid Tapper var också tillbaka i matchtruppen. Denne talang har under helgens juniormatcher producerat hela tio poäng, men fick mestadels nöta bänk under lördagens seniormatch. Jerker Ortman var fortsatt utanför truppen, tydligen med anledning av konkurrenssituationen. Lite märkligt kan tyckas då han var duktig i premiärmatcherna.

Sirius började matchen bäst, även om chanser utbyttes mellan lagen var känslan att hemmalaget kom till ännu bättre lägen och inte minst såg laget lite extra taggat ut. I den elfte minuten kom också utdelningen från skyttekungen Jimi Heinonen när laget spelade i numerärt överläge. Heinonen gjorde ungefär som i den senaste matchen, alltså klippte till med ett hårt och välplacerat skott utifrån från höger.

Därefter blev det en trevande match. Lite chanser framåt-tillbaka. Anton Andersson var dock tillbaka med besked och gjorde några svettiga räddningar. I den 18:e minuten hade dock Markus Kumpuoja ett drömläge att utöka ledningen efter att Jimi Heinonen klippt till från sin patenterade vinkel, men på något vänster lyckades Joel Othén rädda det något nonchalanta avslutet. Minuten senare kom i stället kvitteringen efter ett läckert solonummer av Erik Säfström mot ett då förvisso passivt Sirius. Tio minuter senare hade man så tagit ledningen om matchen efter en hörna som Hannes Edlund förvaltade.

Sista kvarten av första halvlek blev mest rörig. Domarna tappade greppet om matchen. Först åkte Oscar Qvist ut på en billig utvisning, medan Nils Bergström blev grovt upphakad utan sådan åtgärd och sedan åkte August Elebring ut på en smått obegriplig utvisning. Ingen, verkligen ingen, på läktarna förstod varför domarna blåste av och kallade till konferens där i 43:e minuten. De försökte antagligen få tillbaka greppet om matchen och huvuddomare Daniel Labe tog bland annat ett snack med Esa Määttä. Det parodiska var att bara minuten senare utbröt ett rallarslagsmål som liknade hockey. Först var det Kalle Mårtensson som vevade med Erik Säfström och även Markus Kumpuoja hade en batalj med Daniel Berlin. Domarna lämnade det därhän. I stället hittade man en straff åt hemmalaget i halvlekens slutminut, som Jimi Heinonen sin vana trogen gjorde mål på.

Sirius fula vana att släppa in mål tidigt i början av den andra halvleken gjorde sig påmint i denna match. Denna gång var det Teemu Määttä som hade sina knän på isen och domaren dömde emellertid straff, vilket kändes hårt dömt. Mål blev det och det blev det även i 51:a minuten sedan Ted Haraldsson tappat boll och som sedermera Hannes Edlund förvaltade till ett nytt SAIK-mål.

Efter mardrömsstarten av andra halvlek kallade Esa till tajm-out och därefter kom Sirius in i matchen igen. I 65:e minuten kom också reduceringen efter att Ted Haraldsson flippat fram målkungen Jimi Heinonen i misstänkt offside som i stället noterades för ett hattrick. När en del befarade att matchen var på väg att avgöras skapade alltså Blåsvart återigen nerv i matchen. Även om det var mer SAIK än IKS på den halvdana isen, så skapades ändå ett par kvitteringslägen. Dessvärre förvaltades inte dessa och i stället kunde SAIK göra ett par mål i slutet på fasta situationer. Jesper Hvornum satte först i 86:e minuten en straff och fastställde sedan slutresultatet på en övertidshörna.

Denna förlust kan bokföras under kategori ”hedersamma förluster” för Blåsvart. Framför allt var det ett steg framåt mot debaclet i onsdags. Som Siriussupporter har det dock varit en jobbig vecka då den åtta år långa sviten i Vänersborg utökades och så även denna hemska svit mot SAIK, det i kombination med jobbiga nyheter i fotbollsklubben gör att man som Blåsvart mest vill glömma den här veckan. Blåsvart får ta nya tag på onsdag mot höstens succélag Vetlanda BK.

Johannes Olanders2019-11-17 23:59:00
Author

Fler artiklar om Sirius