Lagbanner
Inför: AIK – IK Sirius
Kan AIK:s spelande tränare Andreas Bergwall sätta stopp på Sirius sprudlande offensiv?

Inför: AIK – IK Sirius

Om senaste matchen mot nykomlingen Åby var kattens lek mot råttan för Blåsvart bör nästa match mot nykomlingen AIK bli av annan karaktär. Laget blev förvisso likt Åby nollade i sin elitserie-premiär, men laget har en hel del starka namn på papperet som lär bjuda upp till dans i sin hemmapremiär.

AIK nollades mot Bollnäs på Sävstaås, men gjorde en ganska bra match mot World cup-mästarna där det länge var tajt och jämnt. När matchen var slut stod det 4-0 till Bollnäs. De har sedan haft spelledigt sedan i fredags, till skillnad från Blåsvart som spelade så sent som i söndags.

Detta är ingen vanlig nykomling. Två starke män i Jonas Galotta och Marco Engborg finns vid rodret och de har gjort sig minst sagt omdiskuterade i bandy-Sverige. Redan i fjol inleddes satsningen mot att nå bandytoppen genom att knyta till sig världens bäste målvakt Andreas Bergwall, som nu är spelande huvudtränare och tidigare coachade av bandyns starkaste profil, Pelle Fosshaug. Utöver denna duo knöt de till sig bland annat den ryska storspelaren Rinat Shamsutov och elitserie-stjärnan Johan Willes (tidigare Östblom). En minst sagt rutinerad kvartett som varit högst betydande i AIK:s färd mot elitserien, som tidigare i år gick i mål genom kval.

Inför elitserien har satsningen steppats upp ytterligare. Klubben har värvat en hel drös namnkunniga spelare, över tio nyförvärv varav några ålderstigna ryska proffs och för att inte nämna en av elitseriens främste målgörare genom tiderna, Patrik Nilsson, som vunnit skytteligan tre gånger och innehar målrekordet på 94 mål över en säsong. Laget har gjort klart respektabla resultat under försäsongen, där man stod upp väl i World cup och sedermera kom till final i ExTe-cupen. De kan mycket väl nå slutspel.

Vad gäller arenan, Bergshamra IP, var det länge oklart om denna skulle stå pall för elitserie-spel. Som kuriosa kan dock nämnas att det spelades VM-bandy här för tio år sedan om än att det var en fars. Det är oupptäckt bandymark för högsta serien. En användare på forumet beskrev målande området som så här: ”Väldigt lugnt område med blandad befolkning. Studenter i Kungshamra, pensionärer i äldreboendena, hyresrätter runt torget, en massa halvdyra bostadsrätter, radhus i södra och villor i Stocksundstorp. Dock var det någon som klottrade dit ett D framför Ifs logga för några månader sen. If har sitt kontor i mitten av Bergshamra ovanpå en bro över motorvägen som delar Bergshamra i norr och söder. Bergshamra IP ligger i norra, nära skolan mot Ulriksdals slottspark.”

Västra sidan arrangerar återigen en supporterbuss till matchen. Läs mer på supporterklubbens sociala medier-kanaler och anmäl er via forumet eller genom mejlen: vastrasidan.supporters(snabel-A)gmail.com. Väl mött!

Johannes Olanders2019-11-05 18:45:00
Author

Fler artiklar om Sirius