Lagbanner
Sjöaremossen, 2019-11-27 19:00

Frillesås - Sirius

Inför: Frillesås BK – IK Sirius
Sjöaremossens publiksiffror har varit vikande hittills: 902, 608 och senast 478 åskådare.

Inför: Frillesås BK – IK Sirius

Den intensiva säsongsinledningen har lagt sig och efter en veckas matchledighet är det snart dags igen för en ny onsdagsmatch. Uppsalagänget styr kosan mot Halland, vars elitlag närmast kommer från en stark insats på Sävstaås i fredags, fast kontentan blev en fjärde raka förlust. Sirius är desto mer segervissa.

Fjolårsnykomlingen Frillesås från det udda bandylandskapet Halland har börjat växa in i elitserie-kostymen. Klubben blev historisk som det första laget i Halland att kvalificera sig till bandyns finrum. Efter ett nervöst kvalspel lyckades FBK lösa nytt kontrakt efter en avgörande uddamålsseger i den sista kvalmatchen. De var alltså ett mål från att åka ur, men kravlade sig kvar och har nu försökt växla upp.

Klubben gjorde ett plusresultat på nästan en miljon kronor efter sitt första budget-år i elitserien, vilket är ovanligt i bandy-sfären. I allsvenskan omsatte klubben drygt två miljoner kronor, som nu i elitserien mer än dubblerats. Hemmamatcherna lockade i snitt 790 åskådare per match, vilket var långt över publikbudgeten och troligtvis största förtjänsten till överskottet. Med tanke på att det i Frillesås bara bor omkring 3 000 invånare får publiktillströmningen anses som god på mysiga Sjöaremossen. Det är alltså en klubb med mycket hjärta, där spelarbudgeten lär vara i lägsta lag, som därmed lätt går att romantisera. Frågan är om de har klass nog att på allvar etablera sig i elitserien?

Inför det ibland så kallade ”svåra andra året” har klubben gjort några skapliga nyförvärv, bland annat Adam Rudell, som tillbringade säsongen 2014-15 i Sirius, från Vetlanda. Laget har också samlat på sig elitserie-rutin. En som får bära ett stort ansvar i laget är den före detta Sirius-liraren Jakob Jenefeldt. Men den som får bära störst ansvar är bygdens största bandynamn Mattias Johansson, 28, som sin ringa ålder till trots är spelande huvudtränare och vars storebror är en viktig kugge i laget.

Inledningsvis började Frillesås serien mycket bra. Först blev det vinst mot Åby och sedan kryss mot Hammarby. På senare tid har FBK dock börjat radda upp den ena förlusten efter den andra. Det blev klara förluster mot Sandviken, Villa och Broberg. Senast i fredags blev lagets fjärde raka förlust ett faktum, men det var en förlust av hedersam karaktär då laget föll med uddamålet i Bollnäs efter inledande mål av ex-Siriusduon.

Sirius studsade tillbaka efter ett par raka förluster och tog en stark uddamålsseger i Vetlanda den senaste onsdagen. Blåsvart placerar sig just nu mitt i tabellen. Efter mer än en fjärdedel spelad av serien skiljer det nu endast tre poäng mellan serieledande Edsbyn och Vetlanda på nedre halvan. Elitserien 2019-20 är alltså rekordjämn och med tanke på det kan mycket väl FBK slå IKS här. Det gäller för Blåsvart att vara ödmjuka och påkopplade för att ta en ny onsdagsseger. Förra säsongen gick IKS segrande ur bägge mötena. Returmatchen på Sjöaremossen blev dock svettigare och de flammiga är erkänt jobbiga på sin hemmaborg. Därtill väntas regn, vilket bör försvåra för bortalaget i det här fallet.

Avslutningsvis. Hallänningarnas hemresa från Hälsingland i fredags såg ut att vara trevlig 3-2-förlusten till trots. Eller vad sägs om följande reseskildring..?

Johannes Olanders2019-11-25 22:55:00
Author

Fler artiklar om Sirius