Lagbanner
2019-11-03 15:00

Sirius - Åby/Tjureda

Inför: IK Sirius – Åby/Tjureda IF
"Minus två, en spolad is och en termos i portföljen..." som sången på Studenternas lyder.

Inför: IK Sirius – Åby/Tjureda IF

Hemmapremiären stundar på Studenternas två dagar efter den imponerande bortasegern i Västerås. Nu ställs Sirius mot en nykomling från Småland, som andas ungdomlig entusiasm, men som elitserie-debuterade med att nollas på Zinkensdamm.

Länge och väl rådde det tveksamheter kring isen på Studenternas IP. Motala tvingades ställa in sin hemmapremiär och även i Uppsala fanns viss oro om hemmapremiärens status den 3 november. Den uppmärksamme kan notera att isspolningen senareläggs för varje år på Studan. Nu har åtminstone isen lagt sig över Studenternas bandybana (se bild), om än att isen ser aningen tunn ut. Ett Studenternas IP som för övrigt inte är sig lik. Förutom den nya fotbollsarenan norr om bandyn, så är träläktaren på västra sidan riven, spelplanen flyttad än närmare huvudläktaren och annars är det mycket utav en byggarbetsplats runt om isen. Mitt i all bedrövelse kan man ändå trösta sig med att hemmapremiären tycks kunna spela som planerat och därtill är det, trots omständigheterna, en mycket trevligare upplevelse att stå här ute på Studan än att befinna sig i valfri bandyhall.
 
Sirius ställs nu mot uppstickaren Åby/Tjureda IF. Det är en klubb som gjort en fin resa och tagit sig upp till bandyns finrum med ett, hör och häpna, stort eget kapital. Detta är verkligen inget som hör till vanligheterna inom bandyn, så det tåls att lyfta på hatten för. Att fem klubbar i elitserien just nu saknar elitlicens säger det mesta. IKS lyckades dock äntligen få elitlicensen inför årets säsong efter några stökiga säsonger. Känslan vad gäller Åby som förening är dock att de lagt det mesta av sitt krut på att iordningställa sin bandyhall. Föreningen verkar även ha spenderat merparten av sina finansiella medel på hallen, då spelartruppen lämnar lite i övrigt att önska, om man ska vara hård och ärlig.
 
Det är ett i mångt och mycket ungt lag, ett till stora delar ganska orutinerat lag som nykomlingen förfogar över. I fredagens premiär fick laget värsta tänkbara start på serien då de nollades och till slut krossades på Zinkensdamm med 7-0. Truppen känns orutinerad, men de gick trots allt som tåget förra säsongen och det enda avbräcket inför denna säsong är egentligen veteranen Ulf Einarsson, som lagt skridskorna på hyllan. Där har de lagets styrka; i kontinuiteten, trots den fina säsong laget gjorde i fjol. Samtidigt är det också lagets svaghet, för nu är det en serie upp och nivåskillnaden på serierna är stor. Det saknas lite klass, men den 20-årige målvakten Victor Birgersson ser riktigt fin ut och kan hålla nere siffrorna betänkligt om han har en bra dag på ”jobbet” och även en spelare som Filip Bringe är bra, men det vilar ett tungt ansvar över denna 23-årings axlar då han även bär kaptensbindeln. För tungt, troligtvis. 
 
Som väntat har Åby hittat sina förstärkningar från Vetlanda, hela fyra stycken, varav tre är juniorer. Utöver dessa har de plockat in Henrik Cervin från Rättvik och en överraskande ryssförstärkning i Evgeni Shadrin från Baikal Energy. Oavsett känns det som en naiv satsning. Majoriteten av bandy-Sverige verkar överens om att sejouren här uppe blir ettårig då laget bör befästa jumbopositionen.
 
Nu kommer man dock från en dålig premiär, och Sirius från en mycket bra sådan, varpå det är osäkert hur lagen svarar på dessa. I nykomlingens fall kan jag tänka mig att en del premiärnerver släppt och att de nu kan spela ut mer, medan det finns en liten farhåga i att IKS tar för lättvindigt på motståndet och kan lida av viss baksmälla efter jätteinsatsen i Västerås. Det är förstås nojigt, och IKS ska stå som klara favoriter att vinna detta. Åby lär dock vara duktigt taggade i jakten att göra sitt första historiska mål och därtill inkassera historisk poäng i bandyns finrum. Ingen underskattning får förekomma hos spelarna i Blåsvart. Väl mött på Studan i morgon, söndag! Kom ihåg att alla med Västra Sidan-medlemskort går in gratis dagen till ära då Västra Sidan rockar ”Sirius-helgen” (bandy, fotboll, bandy). Det finns även en publikmatch att vinna mot det där andra laget som råkar spela fotboll på arenan bredvid samtidigt. Uppsala är Blåsvart!

Johannes Olanders2019-11-02 11:27:00
Author

Fler artiklar om Sirius