Lagbanner
2019-11-20 19:00

Vetlanda - Sirius

Inför: Vetlanda BK – IK Sirius
Patrik "Putte" Johansson, här iförd elitseriens snyggaste reservställ, har vänt hem från ett äventyr i Ryssland. Då valde denne, förutom lagen i denna match, före detta Kungälv-, Nässjö- och Vänersborgsspelaren att göra sin tredje Vetlanda-sejour.

Inför: Vetlanda BK – IK Sirius

Sirius åker under onsdagen till Småland med två raka förluster i bagaget. Motståndet Vetlanda kliver samtidigt in i Hydro Arena med fyra raka vinster. Hemmalaget bär därmed favoritskapet, med det och historiken i åtanke.

Höstens succélag hittills kan tillskrivas Vetlanda BK. Efter en hedersam premiärförlust mot svenska mästarna har VBK radat upp hela fyra raka vinster, fast samtliga med uddamålet. Första uddamålssegern kom mot Motala, sedan mot AIK och på senare tid ännu mer imponerande segrar mot VSK och Bollnäs. Frågan är om Vetlanda haft marginalerna med sig eller om de är i tabelltoppen för att stanna? Troligtvis inte i allra högsta toppen, men hittills har de övertygat. Annars målades VBK upp som ett mittenlag inför säsongen, varför Sirius borde kunna ha hyggliga chanser här, om så nu är fallet. Och om nu VBK snarare under- än överpresterar.

Vetlandas tränare Patrik Johansson har några riktigt kvalitativa spelare till sitt förfogande, däribland hans namne, den före detta Siriusspelaren Patrik "Putte" Johansson. "Talangfabriken" VBK har nu ungefär en handfull hemmafostrade spelare, där de numera faktiskt överrumplas av "nya", hemvävda IKS. Något mer gemensamt är de finska spelarna. Sirius har ju som bekant fyra finska spelare och en finsk tränare. Riktigt så finsk-influerat är inte VBK, men de har en finsk trio i Santtu Nurmi, Eetu Peuhkuri och Emil Fedorov där den sistnämnde delar den interna skytteligan och där Sirius-föredettingen Joonas Peuhkuris kusin, Eetu, toppar lagets interna assistliga.

I inbördes möten har Sirius inte så smickrande siffror mot Vetlanda på senare år. I motsvarande match i fjol vann VBK med förkrossande 9-1 och laget har fyra raka segrar även internt mot IKS. På dessa matcher har Blåsvart haft förbaskat svårt att producera mål, då endast fem mål har levererats. Med undantag för annandagsmatchen 2016 på Studan har Vetlanda vunnit de åtta senaste matcherna mellan lagen. Givetvis skrämmande siffror för en Blåsvart, som annars har fina minnen mot Vetlanda under vissa delar av 2000-talet då Sirius inte minst under "succésäsongen" 2008-09 besegrade Vetlanda i en kvartsfinalserie.

Men med endast en seger på de senaste fyra matcherna är det bara Åby som har sämre form än IKS. Hemmalaget i sin tur är formstarkast och "delad" serieledare. För att lyckas bryta den trenden måste Blåsvart göra en riktigt bra prestation, och/eller att Gulsvart gör en sämre insats. Flera bärande spelare i bortalaget bör behöva steppa upp för att de ska åka hem med med poäng till Uppsala. En nyckelspelare som Markus Kumpuoja har dessvärre varit hämmad av en knäskada och inte kommit upp i sin normala nivå i de senaste matcherna. Hans kvalitéer behövs.

En annan nyckel för att vinna matchen kan bli att leverera på hörnor. Där har faktiskt IKS varit klart godkända hittills. Med fyra fullträffar är laget sjätte bäst i den procentuella hörnstatistiken. Om VBK har haft något problem hittills i säsongsinledningen är det just hörnskyttet. Endast en fullträff på 38 försök. Bara "Bajen" är sämre. Seriens målrikaste lag, IK Sirius, har gjort 1/3-del av sina mål på just fasta situationer. Defensivt sett är det dock bara Åby som släppt in flera mål. Kuriosa är att Sirius matcher snittar 10,66 mål/match medan Vetlandas dito är 6,80. VBK:s defensiv har imponerat så här långt. På onsdagskvällen kommer svaret på om Blåsvart kan få hål på detta ramstarka försvar.

Johannes Olanders2019-11-19 21:50:00
Author

Fler artiklar om Sirius