Lagbanner
2019-12-04 19:00

Villa Lidköping - Sirius

Inför: Villa Lidköping BK – IK Sirius
Lidköpingsbördige Jerker Ortman är extra taggad i kväll.

Inför: Villa Lidköping BK – IK Sirius

Regerande mästarna och nuvarande serieledarna på bortaplan. Ni hör själva. Säsongens på förhand svåraste match väntar för Sirius.

Tiden då bandy-Sverige skämtade om att "Villa men inte kunna" är förbi. Det brukade även sägas att det första vårtecknet var när Villa åkte ur SM-slutspelet eller förlorade -finalen. Men så till slut fick Villa det så efterlängtade SM-guldet i "våras" efter flera år av misslyckade guldsatsningar.

Årets säsong har också börjat på bästa sätt. Det påkostade laget toppar tabellen efter nio omgångar (i går, tisdag, gick dock Edsbyn förbi på målskillnad med en match mer spelad) där den enda förlusten är en uddamålsförlust hemma mot Bollnäs. En till liten plump i protokollet kan även noteras i 4-4-matchen mot Motala i Sparbanken Lidköping Arena.

Annars har det blivit idel segrar i säsongsstarten. Det har dock inte varit ett lika sprudlande Villa som man på senare år har vant sig vid, utan laget har i stället präglats av en ramstark defensiv. Laget har bara släppt in 19 mål på sina nio matcher. Bortsett Motala-matchen då Jon Karlsson stod i mål har Jesper Thimfors alltså i snitt släppt in mindre än två mål per match. Sirius har släppt in mer än dubbelt så många mål, 39 stycken.

Offensivt sett då? Där är Sirius faktiskt pyttelite mer produktiva än de annars så frejdiga Villa, 42 mål gjorda mot mästarnas 41. Det kan faktiskt ses som anmärkningsvärt att Villa hållit sig till att göra så pass lite som 4,5 mål per match framåt. Närmaste seriekonkurrents målsnitt ligger på 5,8 i jämförelse. Ingen gång hittills har Villa gjort mer än sex mål i en enskild match.

Villa mot Sirius har dock en tendens att kunna bli målrika. I fjolårets två möten gjorde de blåvita hela 19 mål på Blåsvart. Inne i den moderna bandyhallen har Villa gått segrande ur samtliga nio möten mot Sirius och oftast med stora siffror. Sist lagen möttes ute i Lidköping blev det 3-3, men det är historia nu för "glaslirarna" som endast beträder Isstadion i händelse av Melodifestivalen eller dylikt.

Något som däremot ligger Villa något i fatet är skadesitsen med lagkapten Martin Johansson skadad, liksom Tim Persson och Theo Lewerin. Sirius har å sin sida bara Hannes Kanbjer på skadelistan, som är långtidsskadad för sitt hopparknä.

Trots Sirius positiva säsongsstart är man inget annat än riktiga underdogs när det kommer till kvällens match. Tar man rygg på senaste insatserna där defensiven suttit som en smäck bör siffrorna kunna hållas nere – sedan återstår det att se hur långt det räcker. Senaste gången Blåsvart tog poäng av Villa var för fem år sedan på Studenternas. De har alltså nio raka segrar i inbördes möten. Som Siriussupporter bävar man.

Johannes Olanders2019-12-04 11:35:00
Author

Fler artiklar om Sirius