Slutspel på ingång - Rysarvecka avgör grundserien

Slutspel på ingång - Rysarvecka avgör grundserien

Slutspel på ingång – Rysarvecka avgör grundserien

Hej där!
Bandyns tid är här… nu ska allt avgöras och vi ska ta reda på vilka lag som tar sig till topp 6 och kvartsfinaler direkt? Vilka som får spela play in eller åttondelsfinaler samt vilka som får kvalspela för att hålla sig kvar i Elitserien!?

Ja det vattnas i munnen denna årstid för oss bandyälskare… samtidigt som kvällarna blir ljusare och solen skiner allt mer så laddas det i respektive klubbar för en slutvecka det var längesen vi såg i den högsta serien… mellan lag 4 till 9 skiljer det bara tre poäng med två omgångar kvar att spela för de flesta lag… när hände det senast?

Längre ner så krigar derbyantagonisterna Gripen och Vänersborg mot varandra om att slippa kvalspela sig kvar i den högsta serien… ja ett halmstrå finns kvar om slutspel, men då måste IK Sirius förlora i morgon mot Frillesås som i stort sätt är avsågade för slutspel… ja om ”Frille” inte vinner med mycket stora siffror då? Så mycket i potten alltså… jag kommer inte tippa dessa två sista omgångar nu, tisdag och fredag… istället så går vi igenom tabellen och synar lagens chanser att gå till SM slutspel 2022/23? 5 rätt senast blev det då jag endast föll på Motala som vände mot Hammarby hemma och vann med 4-2! Hade X2 där och starkt av Motala som inte är att leka med hemma på K-bygg Arena.

Dramatik att vänta – Vilka lag tar chansen?

Vi kikar på serien och börjar med topp 3, där är Villa klar etta sen länge, 42 poäng nu, kvar att möta Vetlanda hemma och SAIK borta. Vill inför slutspelet plussa extra för en spelare som verkligen kommit igång nu i Villa, det är Johan Löfstedt som ser allt rappare ut och är tillbaka i gammal fin form! Blir viktig i slutspelet för Villa han.

VSK fixade 2:a platsen senast då man vann starkt borta mot Vetlanda… tack vare mycket bra målskillnad kan man inte tappa detta. 32 poäng och Motala kvar i sin sista match på bortais. Laget kan gå hela vägen till final om man får allt att stämma.

Lika klar trea är Bollnäs som väl ska utropas till årets skräll i ES! Man har verkligen övertygat, speciellt borta med hela 8 segrar och ett kryss och bara två förluster… 28 poäng och nu kan man slappna av då man möter Gripen borta och Vänersborg hemma. För Bollnäs är det mesta bonus nu, men jag tror spelarna vill ha mer så räkna inte bort laget… semifinal vore en grym framgång ändå!

Sen tar vi oss ner i botten av tabellen… där hittar vi Frillesås med 4 poäng upp till säker mark … man har tio poäng och 11 mål sämre än Gripen samt 22 mål minus på Vänersborg. Att laget ska ta in så mycket på Vänersborg ser jag inte som realistiskt, så allt talar för ”Frille” till kvalspel. Tror man grejar ett kval ändå och blir kvar i ES.

På 10:e plats hittar vi IK Sirius… för de blåsvartrandiga återstår en match, den mot Frillesås hemma i morgon… seger och en åttondel är bärgad, och jag tror man fixar det, annars så kan Vänersborg och Gripen gå ifatt vid två segrar… men jag tror man grejar detta då man hemma på ”Studan” brukar vinna sådana här matcher.

Så kommer vi då till getingboet… lag fyra är Sandviken på 23 poäng och +12 i målskillnad… man har kvar att möta Vänersborg borta och Villa hemma. Fixar man det? Ja kan bli en rysare det då SAIK verkligen blandar och ger, senast fick man kriga länge innan Gripen fick ge sig hemma i Göransson Arena. Spontant tror jag man har bra chans, men en seger krävs nog minst för topp 6, kanske mer?

Vetlanda BK skuggar som femma med 23 poäng men med en sämre målskillnad -13. Ja olyckliga mål bakåt den senaste tiden och hur är det med formen? Joakim Andersson med sist men någonting är inte som det ska där… då Jocke inte öser på med mål så är det nåt som är fel, det tror jag alla fattar… nu har man Villa borta o där får man svårt, sen Broberg hemma… kan bli en helt avgörande match det mellan VBK och Söderhamnslaget.

På 6:e plats så har vi Edsbyns IF på 22 pinnar… och hade någon sagt det före serien så hade vi nog alla skrattat… laget har så många bra spelare men man får inte till det på isen som man vill… personligen så tycker jag att bortfallet av Mattias Hammarström och Jonas Edling har påverkat mycket på fasta situationer, där var man oerhört starka tidigare år… sen är det okej bakåt 76 insläppta är näst bäst i serien, men framåt, där har vi problemet… bara 76 mål och nu väntar Hammarby IF på Zinkensdamm i morgon. Ingen lätt nöt att knäcka då båda lagen måste gå för seger. Edsbyn har sen Gripen hemma i sista.

Sjua i tabellen så placerar sig Motala med 22 inspelade poäng och bara två mål sämre är Edsbyn i plus o minus med. Man har Broberg borta nu och sen ett redan klart VSK hemma på fredag… klarar man det? Ja kanske, men förmodligen krävs tre poäng för en plats i kvartsfinaler? Slutspel blir det och Motala har verkligen gjort det bra denna säsong, nu visste alla deras kapacitet mer från start… men ändå så har man stått upp och utmanat alla lag!

Åtta är Broberg Söderhamn… man har 21 poäng efter en snöplig förlust borta mot Edsbyn i derbyt 1-2 senast… laget är ojämnt men i sina bästa stunder kan man slå de flesta andra… frågan är om man kan steppa upp och spela bra flera matcher i rad i ett slutspel? Brukar vara de gulsvartas problem det… skyttekungen, Martin Söderberg kom aldrig ut till andra halvlek senast mot byn heller… frågan är om det var något allvarligt eller bara en säkerhetsgrej inför kommande uppgifter?

Nia i tabellen på 20 poäng så har vi Hammarby Bandy som ligger och lurar i vassen inför slutspelet… det mesta talar för åttondel ändå även om man har chansen med två segrar nu på slutet… men då måste alla andra resultat gå söderlagets väg i och med att man har så många minusmål också, hela 18 stycken just nu. Edsbyn hemma och ett förmodat avsågat Frillesås borta är kvar för Bajen.

Vilka väljer vilka?

Ja ska vi då försöka knyta ihop säcken o redan nu tippa lite så är det ju oerhört svårt och det finns massor av chanser för lag 4 till 10 i detta läge… öppet där alltså och vi tar det lite längre och gissar istället redan nu på framtiden och kvartsfinalerna. Kommer mer tips där till helgen då vi efter valen går igenom eventuella möten… så här tänker jag:

Villa ska välja med sig lag tre eller fyra i sin grupp A… som det ser ut nu blir det Bollnäs eller SAIK, men mycket kan hända denna vecka om 4:e platsen… oavsett så lär inte något lag välja alltid toppade Edsbyn i en kvartsfinal om de når dit… så fyran lär automatiskt få byn om de hamnar längre ner? Vill då Villa ha byn i en eventuell enda finalmatch så väljer man trean Bollnäs i sin grupp… om inte så väljer man lag fyra och får Edsbyn i en eventuell semifinal i bäst av fem matcher… vilket är bäst?

Nu spekulerar jag vilt… men i bäst av fem slår ingen Villa denna säsong, det är min bestämda uppfattning i alla fall.  VSK väljer sen och jag tror man är sugen på Vetlanda eller Motala om något av de lagen spelar kvart? I övrigt väldigt svårt att sia nu om någonting… jag har en känsla ändå att vi kan få se Bollnäs mot Hammarby i en kvartsfinal… tror många vill undvika Bajen då de har ett bättre lag på pappret än antal poäng man spelat in… och på Zinken ute så blir man inte lätt att tas med i ett slutspel.

Vill även skriva att flera lag kan skrälla denna säsong då det är så jämnt, kolla t.ex. på lag tio IK Sirius, ett mycket bra och kompetent lag på pappret och hemma är man starka … kan utmana de flesta lag i en eventuell kvart! Hammarby, Broberg och inte minst Edsbyn är lag som kan gå långt trots lite upp o ner denna säsong, Motala och Vetlanda ser jag som två lag som måste upp något hack om de ska klara bäst av fem, men chans finns såklart.… Bollnäs har också mycket att bevisa i ett slutspel, man har allt att vinna men nu blir det tuffare då alla lag höjer sig och då är det en annan grej för de orangeblåa med.  Ja detta kan bli en rysare av sällan skådat slag det då vi ska ge oss in i åttondel och kvartsfinaler.

Stor favorit till guldet är ändå Villa Lidköping… man har imponerat oerhört och hur än de andra spelar så måste det nästintill en kollaps för Villa om de inte ska gå hela vägen… visst, i en finalmatch ute senare i mars månad så är förutsättningarna lite annorlunda… men då ska allt gå med och Villa ha en sämre dag, då kan skrällen komma såklart… men som sagt, Villa storfavoriter till SM guldet!

Mer om tips val och slutspelsfunderingar kommer till helgen då vi ser mer hur det ser ut med möten och annat… om jag tror rätt så väljer man på fredag efter sista omgången även om det är play in och åttondel först… har för mig att 7:an möter 10:an och 8:an möter 9:an där i bäst av tre matcher… de som vinner då i kvartsfinaler.  Kollar upp det närmare helgen… nu njuter vi först av en vecka full av spännande bandy!

Ha det gott!

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-02-06 08:49:00
Author

Fler artiklar om Sverige