Svesjnikovs nej, Ljusdals lycka?

Michail Svesjnikov, en av världens bästa spelare de senaste tjugo åren, tackar nej till landslaget och Ljusdalfansen hoppas nu att han avrundar sin karriär i LBK.

Efter 19 säsonger som en av Rysslands och världens mest sevärda spelare har Svesjnikov  tackat nej till vidare spel i landslaget, han lyckades under dessa år vinna VM sex gånger och har genom åren blivit utsedd till världens bästa spelare av flera experter vid flera tillfällen. Svesjnikov verkar dock inte ha några planer på att lägga av helt med bandyn utan fortsätter spela i klubblaget Dynamo Moskva där han för närvarande har ett 1-års kontrakt. Det är just detta som har höjt temperaturen bland fansen i Ljusdal i synnerhet då Micha sagt vid några tillfällen att han kan tänka sig att avrunda karriären med att spela ett par år i LBK!

Micha som kom till LBK från Dynamo Moskva säsongen 94/95 gjorde sig snabbt känd som en fenomenal spelare och med sin bländande teknik blev han den klart starkast lysande stjärnan i laget och givetvis fansens absoluta favorit! De första säsongerna var det inte så många lag som visste vem han var och framförallt, hur man fick stopp på honom! Därmed kunde han härja fritt med motståndarna och vissa matcher var han så fullständigt outstanding att man gnuggade sig i ögonen och undrade om man var vaken eller drömde! Sandviken var det lag som bäst lyckades hålla honom i schack genom att helt enkelt inte kliva på utan att så fort han fick bollen ha minst två spelare som bara åkte med och försökte styra bort honom.

Till säsongen 02/03 värvades Micha till det blivande superlaget Vodnik och tillsammans med spelare som Alexander Tjukavin och Sergej Obuhov blev laget under några år något av bandyvärldens dominanter. Detta var även början till möjligheten för bandyspelare att kunna bli heltidsproffs då starka ekonomiska intressen börjar komma in i bandyn i Ryssland och från att spelare flyttat till Sverige så började nu flyttlassen gå tillbaka åt andra hållet för de ryska spelarna. Till säsongen 05/06 flyttades hela laget till Moskva, en flytt som i Sverige skulle vara omöjlig men i Ryssland är "normaal". Ägaren till Vodnik, Boris Skrynnik, ville att de styrande i Arkhangelsk skulle bidra med mer pengar men när dom sa nej, då sade Boris adjöss och tog hela laget  till den ryska huvudstaden. Därmed var Micha var tillbaka i sin moderklubb. Säsongen 10/11 spelade Micha åter i Sverige men denna gång i SAIK och den säsongen vann man även SM guld vilket var det enda mästerskapet han saknade i pokalsamlingen.

Micha har hunnit bli 39år (fyller 40 i år) och kan knappast förväntas kunna bära LBK på sina axlar som han gjorde under 90-talet men det tror jag inte någon förväntar sig, jag är dock övertygad om att om han har motivationen så skulle han hålla på högsta nivå i minst 3-4 säsonger till. Svesjnikov är en legend i klubben och att se honom i den gulgröna tröjan med nummer 6 på ryggen skulle vara ett passande avslut för den bästa spelaren som någonsin representerat LBK!

Hur stor är då chansen att vi för se honom i LBK till nästa säsong? Inte särskilt stor skulle jag tyvärr tro! Allting hänger på om han har motivationen men i så fall skulle han lika gärna kunna stanna i Moskva ytterligare ett år. Risken finns att han anser att han inte har något kvar att bevisa på en bandyplan och helt sonika lägger av.

Jag har mer än gärna fel, det finns inte mycket inom sportvärlden som skulle göra mig mer glad än att se Micha glida in på Idrottsparken igen i dom gulgröna färgerna! 

Källa http://helahalsingland.se/sport/bandy/1.5468325-micha-svesjnikov-har-gjort-sitt

Tony Andersson2013-01-10 17:00:25
Author

Fler artiklar om Ljusdal