Tips ES fredag 3 februari

Tips ES fredag 3 februari

ES tips fredag 3 februari

Hej där bandylovers!
Tre omgångar kvar för de flesta lagen… bara Västerås, Sirius och Vänersborg som spelat 22 matcher och har två kvar då. Senast nu i veckan så prickade jag med gårdagens kamp Gripen mot Frillesås (2-1) in 5 rätt på mitt 16 raders system… missade Bollnäs 4-2 seger borta mot VSK, som också var omgångens skräll om man ser till matcherna på förhand.

Inga resultat gick in och det var stora siffror i favör till segrande lag,  8-3 till ett effektivt Hammarby (trots en jämn match sett till hörnor o skott på mål mot SAIK), Vänersborg  vann 8-2 hemma mot Motala och Sirius hela 8-0 hemma mot Vetlanda! De tre jämnaste drabbningarna var då Bollnäs 4-2 seger borta mot VSK, Oskar Westh stor hjälte 2+1 där…

Villa vann 5-3 hemma mot byn efter att Christoffer Edlund satt 5-3 spiken i kistan sent i den 91:a minuten… igår då så spelades Gripen mot Frillesås och det blev en tät match ända in i slutet… Johan Esplunds 2-1 mål i starten på andra blev det sista och avgörande för Gripen som nu är uppe på samma poäng 14 som Vänersborg, och då har man en match mindre spelad också!

Lite fakta så här långt är att Christoffer Edlund Villa leder skytteligan på hela 54 mål och poängligan då med 61 poäng! Tvåa är Erik Pettersson Bollnäs med 25 mål & 37 poäng, och delad trea i poängligan ligger Vetlandas Joakim Andersson på 33 poäng tillsammans med Villas Joel Broberg.  Vi nämner också att Hammarbys Isac Karlsson gjort starka 25 mål på sina 18 matcher och Martin Söderberg femma i poängligan på 27 mål och fem assist på 18 matcher!

Sandviken har skapat flest hörnor i serien 215 och 31 mål där… Villa är ännu vassare med 205 hörnor och 32 mål! I botten på hörnligan hittar vi Vetlanda och Motala på 14 mål vardera.
Fair play ligan leds av Villa på 200 minuter, tvåa är VSK 210 och trea Broberg 230. Edsbyn 280 och Bollnäs 300 är topp fem där… i botten Gripen 440 och Vänersborg 470 utvisningsminuter.

Publikligan snittar i topp Villa 2634 personer per match… tvåa Bollnäs på 2079 i snitt och trea Hammarby 1949. Bra av Bajen där som spelar ute också! Längst ner krigar Motala på 644 i snitt och sen laget på mossen, Frillesås med tappra 383 besökare.
Det var lite kuriosa från säsongen… nu kikar vi på 6 nya matcher i morgon fredag den 3 februari. Här kommer mina tankar.

Fredag… alla matcher startar 19.00 (Tips 16 rader, 4 halvgarderingar+ 2 säkra)

Bollnäs GIF – IK Sirius
Serietrean Bollnäs går mot en av sina bästa säsonger på många år nu… laget var rätt uträknade före serien men har överträffat sig själva och spelat in hela 26 poäng så här långt! Senast seger borta mot VSK 4-2 var ett bevis på detta… nu väntar ett krigande och svårspelat Sirius hemma i SBB Arena, en mycket svår uppgift. Oskar Westh är den spelare som mer och mer har blommat ut hos de orangeblåa under säsongen… 2+1 mot VSK där han verkligen klev fram som en matchvinnare!

IK Sirius var inte sämre de… hela 8-0 hemma mot Vetlanda visar på styrka på Studenternas!  Ted Bergström 17 mål är bäst hos de blåsvartrandiga… sen vill jag lyfta fram 22 årige Albin Thomsen som är en renodlad målskytt (12 mål) i ett kollektivt starkt Sirius då de har sina bästa dagar! Framspelare i laget är först o främst Tobias Nyberg och Ted Haraldsson, båda 13 assist så här långt!
Sirius på 17 poäng måste eventuellt ta någon till pinne för att lira åttondel och Bollnäs jagar VSK på andra plats… Giffarna måste nog gå rent sista tre om man ska ha nån chans där… topp 4 är grymt bra för Bollnäs ändå om man klarar det! Svårtippat men Bollnäs brukar vinna eller förlora och inte kryssa så mycket.
Tips:  6-4 / 4-6  (1-2)

Edsbyns IF – Broberg/Söderhamn
Årets sista Hälsingederby i grundserien spelas på Ön i Edsbyn och Svenska Fönster Arena. Broberg har två segrar och behöver vinna om man ska vara bäst i H-land denna säsong före Bollnäs… Edsbyn har bara en poäng i derbyna och denna match gäller så mycket mer också med bara få omgångar kvar… Broberg just nu 21 poäng följt av byn som jagar en poäng bakom!

Känns som det kommer att smälla en del då lagen ska göra upp i morgon… att ta en plats i kvarten direkt lär vara bådas målsättning. Skyttekungen Martin Söderberg trivs i derbyna så där får byn se upp… men Broberg lär spela ”äckligt disciplinerat” likt man gjorde mot Bollnäs och försöka ta vara på omställningarna. Läser man Edsbyns skytteliga så ser det ut som så, Oscar Wikblad 16 mål, Rasmus Skarps och Christian Mickelsson 12 mål var… inte så imponerande och mest förvånad är jag på att Per Hellmyrs inte har mer än 1 mål och 9 assist så här långt… finns sparkapital där alltså på en av mina favoritlirare  genom åren. Ett stort avbräck för byn är att Vadim Archipkin är avstängd två matcher till också… tror därför det kan gå lite hur som helst i detta derby?
Tips: 5-4 / 4-5  (1-2)

Frillesås BK – Villa Lidköping
Förlust 1-2  igår onsdag för ”Frille” i den så viktiga bortamatchen mot Gripen, ja det var inte bra och nu talar det mesta för kvalspel ändå… Villa hemma, Sirius borta och Bajen hemma är heller inga lätta matcher som är kvar… laget har fem knappa förluster och 4 kryss denna säsong… många av matcherna har man tappat i slutet dessutom, så laget gör det bra men inte kul att torska så sent flera gånger, det är också skillnaden på läget i tabellen mot lagen närmast ovan. Hemma på Sjöaremossen är man dock svårspelade… så Villa lär få kriga.

Jag har chansat emot Villa några gånger med garderingar… laget från ”Lisch” har (förutom senast 5-3 mot Edsbyn) dock inte varit riktigt nära att tappa poäng på mycket länge … nu ska man spela av serien och förbereda sig på kvartsfinal, har ju råd att träna hårt nu och sen ta matcherna lite på skoj med… samtidigt så vill man säkert vara obesegrade de sista tre omgångarna med, så jag tänker inte gardera men höjer ett varningens finger för att ta uppgiften på fullaste allvar… flera topplag har fått kriga hårt för seger eller kryss på mossen denna säsong. Villa har Vetlanda hemma och Sandviken borta i de två sista omgångarna. Laget kommer att med all rätt vara skyhöga favoriter till SM guldet i mars månad… redan 40 poäng visar på överlägsenhet i tabellen!
Tips: 3-6  (2)

IFK Motala – Hammarby Bandy
Lär bli fullsatt på fredag på K- Bygg Arena när Motala tar emot Hammarby… båda lagen på 20 poäng i tabellen jagar en plats direkt i kvarten! Hammarby har visat finaste formen och den senaste segern 8-3 hemma mot SAIK lär kännas oerhört bra inför slutspelet!  Många som höjt sig nu i Bajen och med ett radarpar som Isac Karlsson och David Jansson som skottar in mål så är man starka offensivt… Isac 25 mål och David 18 så här långt! Ett avbräck är att Adam Gilljam är avstängd… men man visade senast att han har fler framspelare i laget!

Motala då? Ja 0-8 borta mot Sirius är inte bra… någonstans så kom en reaktion efter alla starka insatser för Motala, och nu tror jag man är laddade för revansch hemma igen! 5-2-3 hemma i statistik medans Bajen har 2-1-7 och minus 30 mål borta!? Ja svårt att tro det efter Söderlagets senaste tid… men med de här siffrorna så borde det bli en jämn match detta där hemmafördel går mot form, segraren skaffar en bra chans att ta en kvartsfinalplats med. Svårtippat, men jag tar ställning och utgången blir på form en tvåa men jag garderar med ett kryss. Inte så många mål heller blir det.
Tips: 3-5/4-4   (X-2)

Sandvikens AIK – Gripen Trollhättan
Härligt möte mellan femman Sandviken och 12:an Gripen… Gripen som tog den där ack så viktiga segern igår onsdag hemma mot Frillesås! Nu har man skaffat sig ett läge att slippa kval ändå med tre omgångar kvar att spela… SAIK borta, Bollnäs hemma och Edsbyn borta är dock svåra matcher och man måste skrälla rejält för poäng. Man har också en match mindre än Vänersborg… så en seger på tre kan faktiskt räcka?  Sandviken i sin tur är jagade bakifrån i tabellen… en seger nu är nästan ett måste för att skaffa sig ett bra läge inför nästa vecka då allt avgörs tisdag och fredag. Samuel Heeger flest mål 21 så här långt… men jag skulle vilja säga att Stålmännens styrka är att man har 8 stycken starka poängspelare som både gör mål och assist i laget… de höjer sig över de andra och där tror jag SAIK kan bli farliga i ett slutspel då alla trappar upp! Men först måste man klara av Gripen hemma, Vänersborg borta och Villa hemma, inte så enkelt ändå för de svartvita som agerar lite ojämnt i prestationer från match till match.

Ledaren i laget, Johan Esplund & Gripen måste i sin tur spela smart i morgon då man på bortaplan bara har en seger och tre kryss så här långt, och SAIK bara två förluster i serien. Utgången med hemmaseger är given, och jag tror ändå att Gripen får fokusera på att knipa poäng mot något av Hälsingelagen i de två sista matcherna.
Tips: 8-4 (1)

Vetlanda BK – Västerås SK
Vetlanda BK åkte på en riktig smällkaramell senast då man föll med 0-8 borta mot Sirius. Laget har dock spelat oerhört bra hemma denna säsong och där trivs man som fisken i vattnet… 8-0-2 är hemmastatistiken! Grymt bra och där har även Joakim Andersson varit borta en del matcher… verkar som Jocke inte spelar så mycket nu på slutet, var med hemma senast men har missat 4 matcher av fem på slutet? Skada eller annat, försökt luska men inte hittat nåt?

Såklart oerhört viktig denne Andersson med 25 mål på bara 17 matcher så här långt… oavsett så är man starka hemma och en annan målskytt av rang är Emil Fedorov 19 mål på 21 matcher. VSK då? Ja man föll rätt överraskande hemma mot Bollnäs 2-4 i tisdags… laget brukar vinna hemma och man har borta 5-1-4 i statistik… så lite mer osäkra borta även om man är starka såklart även där. Tvåa i tabellen nu så man behöver en seger med två matcher kvar för att inte släppa in Bollnäs i kampen om topp två… fyra spelare som dragit tåget offensivt så här långt är Christoffer Fagerström 20+10, Daniel Johansson 22+4 samt Jesper Jonsson och Martin Landström båda 7+10 assist.

Känslan är att det finns ett eller två hack till att plocka ut från VSK, och nu är det dags att ta fram dem inför slutspelet där det känns mycket jämnt bakom Villa Lidköping. Topp två är första målet nu för Mesta Mästarna. Ja betyder enormt denna match för bägge lagen… så jag tar en utgång med kryss och lägger min gardering på VSK. Är Joakim Andersson med i form så stiger såklart VBK:s chanser till poäng med.
Tips: 4-4 /4-6  (X-2)

-----


Ja det var mina tips det inför fredag…  nu beger vi oss till arenorna och hejar fram våra lag i världens bästa sport bandy!

 

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-02-02 12:22:00
Author

Fler artiklar om Sverige