Tvåsiffrigt mot Uppsala BoIS

För hittills tredje gången denna säsong gjorde HIK tio mål eller fler i en seriematch i division 1 östra; 10-5 mot Västerås, 11-1 mot Spånga, och nu allltså 11-3 mot Uppsala BoIS.

Kul med många mål!? Nja, jo kanske... men det belyser ju tyvärr hur ojämnt det kan vara mellan lagen i en bandyserie. Jag har varit inne på detta ämne tidigare, och nu halkade jag in på det igen. Men efter 10 minuters spel mot Uppsalas tredjelag kändes det inte som att det skulle bli tvåsiffrigt, då HIK visserligen tog ledningen efter knappt 12 minuter, men då BoIS kvitterade bara någon minut efteråt.

Om det var en svag start av HIK eller en stark start av BoIS, eller kanske en kombination, kan diskuteras, Lyckligtvis vaknade HIKs spelare till rejält några minuter senare, och BoIS fick svårt att hänga med i svängarna. Spelet var nu förlagt nästan helt till BoIS försvarshalva, och nu började bollarna trilla in. Målvakten gjorde flera fina räddningar, men släppte även ett antal returer, som HIKs spelare upptäckte att dessa kunde ju faktiskt förvaltas och vispas in i nät.
Innan halvleken var över hade HIK gjort halvdussinet mål, och i ärlighetens namn kunde det varit ytterligare 2-3 stycken, om skärpan hade funnits.

I bortalaget från Uppsala utmärkte sig två spelare, nämligen tidigare nämnda målvakten Vängelin, och mittfältaren Ringmar, som med sin fina blick för spelet allt som oftast var inblandad när BoIS kom i anfall. Dessbättre hade som sagt HIK fått ordning på maskineriet, och kunde hålla ett fast grepp om händelserna på isen även i andra halvlek. Men, det kom en liten svacka i HIKs spelövertag när BoIS gjorde två mål på mindre än fem minuter. Det hade kunnat bli ytterligare mål för bortalaget i det läget, då de tryckte på framåt, men en kontring som resulterade i ett HIK-mål stack hål på ballongen för BoIS. I stället för 8-4 stod det nu i stället 9-3, och sedan var det en ren formalitet att avsluta matchen på ett bra sätt för HIK, genom att faktiskt sätta två hörnor i motståndarburen de sista dryga fem minuterna.
Av de 11 mål som producerades framåt denna gråmulna och mycket disiga dag var det några som stack ut. "Butta"´s son Willy Johansson satte 4-1 snyggt i nättaket på ett friläge, Marcus Rydmark dundrade in 6-1 på ett stenhårt distansskott, och 9-3 av Micke Andersson var också en riktig pärla högt i målet. Micke gjorde för övrigt fyra mål i denna match.

Ja, det var mulet när matchen startade, och man såg med nöd och näppe över till andra sidan av Edsviken. Efter paus kunde man bara knappt skönja husen i Landsnora, och när matchen tickade iväg mot 90 minuter såg man i princip inget utom själva bandyplanen och de abslout närmaste byggnaderna runt planen. Rena ärtsoppan.

11-3 och ett antal mål till på pluskontot gällande målskillnad är ju alltid trevligt. Lägg därtill fortsatt serieledning efter att vi nu spelat 10 av 20 matcher, dock i en mycket haltande tabell som Gustavsberg som enda lag matematiskt kan passera oss i.

Nu väntar tuffa utmaningar i form av Köping borta (i antingen Köping eller Eskilstuna) på torsdag, och sedan Norrtelje (som gör en riktigt bra säsong i år) borta på söndag. Vi trogna supporters (som gjorde en skaplig insats på läktaren denna dag) siktar på att stötta Lunden, som vi alltid gör, även på bortaplan.

Omgång 10, söndag 3 januari 13:30, Sollentunavallen:
Helenelund-Uppsala BoIS 11-3 (6-1)
Publik: 72 (några enstaka bortasupportrar, mellan 3-5 stycken gissningsvis).
Hörnor: 10-8 Straffar: 1-0
Målskyttar i HIK: Micke Andersson 4, Olle Bolkeus 2, Gustav Krieger 1, Willy Johansson 1, Daniel Mökander 1, Marcus Rydmark 1, Joel Portinsson 1.