Vägen till Studan #1

Vägen till Studan #1

Vi summerar omgången och tar upp aktuella nyheter från bandyn.

Måndag 16:e november. Helgen har passerat och omgång ett likaså. Eller, närmare bestämt: halva omgången. Corona-fall i två av Elitseriens 14 lag innebar två flyttade matcher, isproblem var ett annat skäl till att en match togs bort från omgången när Frillesås skulle ha gått upp mot Broberg/Söderhamn under lördagen.

Vad fick vi då för svar i helgen, rent sportsligt? AIK gick fram som ett X 200-tåg medan Hammarby stod kvar på perrongen i premiärderbyt. Det var inget snack om saken i "Gubbängshallen", segersiffrorna 11-3 talade sitt tydliga språk. Utifrån det vi såg i premiären är AIK redo för att nå och vara med i toppen av årets elitserietabell och det är kanske inte så konstigt med tanke på alla toppspelare laget har plockat in. Farhågor fanns i hur snabbt spelet skulle sitta, och om det inte var något ego för mycket i lagbygget. Men AIK gjorde en solid laginsats toppat med skickliga individuella prestationer. Erik Petterssons 7-0-mål och William Arvidssons två kanonträffar var exempel på det. Härnäst väntar Frillesås - stor sannolikhet för tvåsiffrigt även då.



I Svenska Fönster Arena fick vi en repris på fjolårets SM-final när Edsbyn tog emot Villa Lidköping. Magnus "Kuben" Olssons manskap borde väl ha vunnit matchen? Det stod 4-2 med fem minuter kvar att spela, då klev han fram, mannen som ska skjuta SM-guldet till Villa, Christoffer Edlund. Påpassligt tog han sin egen retur och reducerade när uret stod på 85:52. Tre minuter senare var det dags igen när Martin Karlsson sköt in 4-4 bakom Anders Svensson. I Edsbyn hade bröderna Öhrlund en bra premiärkväll där Robin stod för två assists och brorsan Jesper för två mål. Redan nu ser nyförvärvsduon och bröderna ut att vara i strålande form men poängtappet svider nog för Edsbyn.

I Uppsala hämtade Sirius upp underlägen flera gånger om när man fick besök av Sandviken. 0-2 blev till 2-2, 2-3 blev till 3-3, 3-4 blev till 4-4. Skulle det bli en premiärpoäng för Esa Määttäs mannar? Icke. Med tio minuter kvar av ordinarie tid fick gästerna en straff som Hannes Edlund förvaltade (hans andra straffmål för kvällen) och två premiärpoäng till SAIK var ett faktum.

Lördagens enda match utspelade sig i Östergötland när Motala tog emot IFK Vänersborg. Här blev det bortavinst med 3-1 för Ari Holapainens lag. Vänersborg tog ledningen precis innan paus genom ett hörnmål. Motala kunde kvittera i början på andra halvlek innan ytterligare ett hörnmål gav bortalaget ledningen. Robin Lundqvist avslutade målskyttet fram till 3-1 när klockan stod på 78:57.

Här är lagen som fortfarande väntar på att kliva in i årets säsong: Bollnäs, Broberg, Frillesås, Tellus, Vetlanda, Västerås.

I övrigt notererar vi att inget lag från Elitserien flyttas ned denna säsong och att två lag från Allsvenskan kommer att gå upp. Seriesegraren blir automatiskt uppflyttad och lagen som slutar på plats 2 och 3 i tabellen får göra upp om den sista platsen i ett playoff-spel. Det blir ett dubbelmöte där lagen får varsin hemmamatch. Det innebär också att kvalspelet försvinner denna säsong. 

Kommande omgång i Elitserien:

Fredag 20/11
Vetlanda - Edsbyn (19:00)
Vänersborg - Sandviken (19:00)
Hammarby - Bollnäs (19:00)
Broberg - Sirius (19:00)

Lördag 21/11
AIK - Frillesås (13:30)
Villa Lidköping - Motala (19:00)

Söndag 22/11
Tellus - Västerås (14:30)

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-11-16 17:30:00

Fler artiklar om Sverige