Vändningar, kross och rysare - Semifinalerna är igång

Vändningar, kross och rysare – Semifinalerna är igång

Det är semifinal… då kan allt hända och i de tre första kamperna så har vi fått varit med om tre helt olika matchbilder och utgångar.
Västerås inledde hemma i lördags i ABB Arena med att vara helt utspelade under stora delar av den första halvleken mot Edsbyn… 8-0 i skott på mål och en massa hörnor för byn, men ändå bara 1-0 ledning. Då replikerade Christoffer Fagerström i slutet och kvitterade… VSK tog en time o sen vände allt efter paus.

Då var det Mesta Mästarna som dominerade och då krutröken lagt sig hade ”Fager” slagit till med ytterligare 2 mål och VSK segrat med 5-1 mot Edsbyn! Ja idrott är inte alltid logisk… och bandy är sporten där mycket svänger snabbt.

I Sparbanken Lidköping Arena hade drygt 4000 personer knappt hunnit bänka sig med kaffet innan Villa gått loss till en 5-0 ledning, efter magiskt hörnskytte och en Christoffer Edlund i högform! Bollnäs krigade lite men man var redan där ett slaget lag och raset kom till slut efter paus hos ett uppgivet hälsingelag… slutade till sist hela 12-4 till Villa och fem mål av Edlund och ett heltaggat lag från Lisch!

Drama i match 2 då Bollnäs höjde sin egen standard

Villa såg oslagbara ut… men ikväll måndag fick vi se ett helt annat Bollnäs som började mycket bättre o skapade chanser… dock så var effektiva Villa som vanligt i förarsätet då, Alexander Karlgren som sista skytt på högerhörna drar upp en boll i taket och Christoffer Edlund sen rappt smyger in i slottet och vinkelskjuter in 2-0 bakom en chanslös Erik Persson efter drygt 11 minuter!

Ja 3-0 kommer också då Martin Karlsson kör solo genom Bollnäs försvar och lägger in trean retfullt enkelt bakom Persson. Snyggt nummer och nu trodde inte många på det orangeblå laget och dess chanser denna afton heller. Men vad fel vi fick, ett vilt krigande Giffarlag inför drygt tvåtusen påhejande hemmafans och inte minst kvällens kung på isen, Erik Pettersson tog laget tillbaka i matchen…1-3 på hörna i den 25 minuten från EP och sen ny reducering då Hans Andersson förarbetar och Philip Åström sveper upp 2-3 i taket bakom Jesper Thimfors.  Paus då, nej 3-3 kommer innan då Bollnäs får straff i den 44:e minuten… blir vilt palaver där Villaspelarna protesterar i flera minuter och där Edlund ska snacka med domaren hur länge som helst… nye Bollnässpelaren, Denis Sadakov skjuter till slut via Thimfors skydd bollen i mål till 3-3 och pausdricka till sist.

Efter vilan så får vi se en mycket bra och tempostark bandymatch av två lag som verkligen kan åka skridskor… känslan är att det är Bollnäs som för nu och Villa som får kontra mer… och det gör man skickligt o skapar en del bra lägen… men första målet gör Bollnäs till 4-3 då halven från höger, Anton Dahlberg (en av kvällens stora utropstecken!)  sveper in från höger med sin kraftfulla stil och hittar Saku Hämäläinen framför kassen… Nummer 88 kan retfullt enkelt bara raka in en otroligt oväntad men stark vändning från hemmalaget.

Saku som sen också fälls precis vid straffområdeslinjen på en genomskärare… eller enligt många innanför… rättsskipare Ulrik Bergman pekar på frislag och skottet strax utanför. Saku skulle senare bli inblandad igen i ny situation i slutsekunderna.  Villa får en utvisning och börjar se trötta ut… men då tar man sig samman och i numerärt underläge så vänder man 3-4 till 5-4 efter mål av Martin Andreasson och sen Joel Broberg som rakar in en retur efter stark första skotträddning av Erik Persson.

Tiden då 63 minuter och sen är det full fart åt båda håll innan vi får se kvällens nummer då Philip Åström från vänster med en flipp i luften hittar in till Erik Pettersson… EP plockar ner på tennis och på uppstuds så drar han direkt och ingen chans för Thimfors i bortaburen. Något av årets prestation av kvällens bästa spelare på isen… EP var överallt denna match och spelar en komplett bandy som inte många klarar av.

5-5 och nu blir det drama på hög nivå… Bollnäs prickar undersida ribba ner (Sadakov?) och sen räddar Erik Persson då Villa kontrar och så när avgör… men det är inte slut där, Bollnäs får en jättemöjlighet då bollen från vänster når fram till EP alldeles framför mål… han spelar in den till Bollnäs spelare som bara ska raka in bollen… men Villas försvar offrar sig och då Saku Hämäläinen får tredje chansen, så kör en Villaspelare med sin skridsko på Sakus skridsko så han faller …  Bergman vinkar Washout och Villa kontrar med utvisning som följd på Philip Åström. Domaren lägger sen till 30 sekunder extra på matchen… och då hittar man i det sista anfallet fram en boll i djupet emellan backarna i Bollnäs, och där är han som så många gånger förr, Christoffer Edlund och fri så gör han inget misstag, då han med en isare skickar in segermålet i den 93:e spelminuten!

Kollat reprisen om situationen innan flera gånger i slowmotion… och visst ska Bollnäs ha straff där då man kör omkull Saku med skridsko när han ska dra till bollen framför mål.  Nu vet vi inte hur det slutat, men helt klart så en sur förlust för ett Bollnäs som verkligen var förtjänt av segern ikväll efter en heroisk match och vändning från 0-3.  Nu skall vi inte ta ifrån Villa någonting… man spelade smart och drog ner på tempot sista 15 minuterna och väntade på rätt läge, som också kom till sist. Har man en Edlund så är mycket vunnet med.

Ja en riktigt bra match där Bollnäs verkligen bjöd upp och visade att så dåliga som senast det är man inte… helt klart Villas svåraste match i slutspelet så här långt. Otroligt starkt dock att vinna och utan sin libero Martin Johansson med som stod över ikväll.

Villa har nu 2-0 i matcher och det mesta tyder på tre raka… isen var perfekt ikväll och där har vi nog landets bästa is i SBB Arena… inga problem där med bollar som fastnar och annat som vi sett på andra ställen. Måste vara kul för ett skridskostarkt Villa med att spela på sån bra is. Ja Bollnäs hade behövt denna för att kunna utmana lite… nu talar mycket för ett laddat Villa hemma som vill visa sin klass.

Onsdag kör den serien vidare… i morgon så är det match två i semifinalen mellan Västerås och Edsbyn, då i Svenska Fönster Arena i Edsbyn.

Med dessa rader så tackar jag för ikväll och konstaterar att bandy är en jäkla skön sport där allt kan hända och där lirarna verkligen får synas! Mycket känslor ikväll och precis som det ska vara i ett slutspel… oavsett då vad man har för åsikter om vad som vad rätt eller fel.