Lagbanner
Inför: Svenska Cupen 2021
Jonebys mannar behöver sätta defensiven för att nå långt i helgen.

Inför: Svenska Cupen 2021

Äntligen är det dags VSK att inleda tävlingssäsongen. Svenska Cupen 2021 ska avgöras i Sparbanken Lidköping Arena och efter imponerande spel i träningscupen Fortaxa Cup förra helgen har Grönvitt goda chanser att ta sig långt.

Fortaxa Cup
Gubbängens Bandyhall var förra helgen scenen för Fortaxa Cup där fjolårets finallag stod för motståndet. VSK visade upp en frejdig offensiv i båda matcherna där man på fredagen besegrade AIK med 7-6 efter att Grönvitt gått ifrån till 5-1 redan i halvtid, och på lördagen slog man regerande mästarna Villa Lidköping med klara 8-4. Även om man inte ska dra för stora växlar av en träningscup är det icke desto mindre imponerande resultat mot två lag som kommer vara med och fightas om guldet i vinter. Det stora utropstecknet i VSK var hemvändaren Martin Landström som stod får två otroligt bra matcher. Han noterades för 2+3 under helgen och bjöd under stundom på bandygodis.

En punchrulle ska delas ut till debuterande junioren Ludvig Kihlström som presenterade sig i A-laget i flera avseenden. Han började med att glömma skridskorna hemma i ABB-Arena och klev sedan ut i sin debut med låne-grillor och sätter en balja direkt. Ruggigt imponerande och kul att se!

Motståndarkollen
VSK inleder Svenska Cupen med match mot Edsbyn på fredagseftermiddagen. Hälsingelaget har bland annat tappat fd VSK-spelaren och Köpingssonen Simon Jansson till ryska Kuzbass och Robin Öhrlund till AIK. Dessutom har veteranen Hans Andersson lämnat under kontroversiella former. Tunga, tunga tapp för Byn som dock har plockat in några fina namn. Den evigt unga Per Hellmyrs har kommit hem efter en längre period i Bollnäs. Halv-kollegan från Bollnäs, Samuli Helavuori, hakade även han på och kvicksilvret Vadim Arkhipkin har hämtats in från Broberg. Mycket rutin in i laget som ska mixas med flera unga talanger.
Jag höjer ett varningens finger för den nyblivne lagkaptenen Oscar Wikblad som sett ruskigt fin ut på försäsongen. Wikblad bombade in mål i Champions Cup (Slaget om Hälsingland) härom helgen och kommer vara ett ständigt hot för VSK-försvaret. I vanlig ordning har Edsbyn ett väldigt skridsko- och skottskickligt lag och några mål i baken på hörna är nog att räkna med redan på förhand. Hellmyrs, Wikblad och Edling blir namn att hålla koll på.

Senare på fredagskvällen står Villa Lidköping på andra sidan isen som även dem sett ruskigt bra ut på försäsongen. Trotjänaren Jesper Eriksson har lagt skridskorna på hyllan och inga nyförvärv har synts till på den blåvita himlen. I stället har man lagt ännu mer ansvar på de yngre spelarna som av försäsongen att döma levt upp till det ansvaret. De regerande cup- och seriemästarna har nått stora framgångar senaste åren och har nog ingen tanke på att sakta ner vinnartåget. Spelare att hålla extra koll på är Joel Broberg och Martin Karlsson som utgör en stor del Villas grundspel. Lägg där till Alexander Härndahl och Erik Säfström som också kommer vara drivande. Sist men absolut inte minst, Christoffer Edlund. Karln prenumererar på skytteligatiteln år efter år och även om han inte syns mycket i spelet noteras han alltid för ett par bulor.

I den avslutande gruppmatchen på lördagseftermiddagen ställs man mot Vetlanda som VSK ofta har svårt för. Det är ett lag som gillar att spela mycket boll och gärna långa lyror i djupled. Man har varit väldigt blygsamma på värvningsfronten och mest satsat på egna produkter, men dem produkterna ska inte underskattas. Den fysiska målsprutan Joakim Andersson är tillbaka efter sin sejour i Villa och utgör tillsammans med Filip Bringe och Emil Fedorov en stark anfallskedja. Passningarna ska komma från de skridskostarka Pontus Blomberg och Axel Ekholm med hjälp av ungtuppar som August Klang. Backlinjen är däremot inget som vare sig imponerar eller skrämmer och jag tror att VSK kommer ha det relativt lätt att bryta ner Vetlandas försvar så länge man är påkopplade.

Analys
Kollar man på spelschemat inser man direkt att fredagen blir en extremt viktig dag för de Grönvita. Åker man på pumpen direkt mot Edsbyn så ser helgen ganska mörk ut. Gör man däremot en bra match och får med sig poäng och självförtroende till kvällsmatchen mot Villa ser det hela plötsligt väldigt ljust ut. Oavsett hur det går på fredagen ska man slå Vetlanda på lördagen vilket jag också tror att man kommer göra. Tar man sig förbi gruppspelet väntar med stor sannolikhet Sandviken eller AIK som jag tror man har en väldigt god chans att slå.

Historiskt sett har VSK gillat att spela Svenska Cupen och man har gjort många fina prestationer. Dessutom brukar en bra insats i cupen leda till en bra säsong. 2018 vann man cupen och gick sedan till SM-final där man föll mot Villa. 2015 vann man också cupen och knep därefter SM-guldet, även då med Villa som finalmotståndare på Tele2 Arena.

Summa summarum så känns det som att helgen kommer tala om mycket var VSK står och vad man kan förvänta sig av säsongen. Fredagens matcher blir som sagt två rysare och kommer vara otroligt viktiga om man vill ta sig hela vägen till finalen på söndag. Det gäller att man sätter defensiven då den var något skakig förra helgen i Fortaxa Cup där man släppte in tio mål på två matcher. Får man till den så kan VSK bli riktigt svårslagna.

Heja Sport!
 

Oskar Magnussonoskarrmagnusson2021-09-29 19:51:33
Author

Fler artiklar om Västerås SK

Spelarbetyg: SAIK - VSK