Lagbanner
Martin Landström: "Jag skulle vilja slå AIK i en final"
Sportklubbens poängkung är redo för slutspelet.

Martin Landström: "Jag skulle vilja slå AIK i en final"

Med sina 49 poäng i grundserien toppar han den interna poängligan. Nu är Martin Landström mer redo än någonsin att ta sitt VSK till nya framgångar. - Jag åker skridskor mycket bättre nu och är starkare i duellspelet.

Det står nu klart att VSK ställs mot Sandviken i kvartsfinalserien som inleds hemma i ABB Arena Syd på fredag kl 18.00. Grönvitt knep fjärdeplatsen och belönas med hemmaplansfördel i en eventuell femte avgörande kvartsfinal. Villa Lidköping valde Sportklubben på sin sida vilket innebär att dem troligen blir motståndaren i en eventuell semifinal.

Martin Landström har varit en av lagets starkast lysande stjärnor med sina 16 mål, 33 assist och otaliga förarbeten som har legat till grund för VSKs offensiv denna säsong.

Jag bjöd ut Martin på en lunch för att höra hans tankar om säsongen hittills. Vi kommer in på äventyret i Ryssland, den svajiga perioden innan jul och hur truppen kraftsamlade för att hitta tillbaka på vinnarspåret. Den vältalige offensiva mittfältaren berättar också om gemenskapen som finns i laget och längtan efter att vinna sitt första SM guld med Västerås Sportklubb.

Hur är stämningen i truppen just nu?
- Det känns bra! Vi hade en dipp i december med flera tuffa motgångar mot lag som vi vill ha bakom oss i tabellen. Efter det har vi tagit många tunga skalper mot både Edsbyn och Villa och när resultaten är bra så mår man bra också. Nu hoppas jag att alla i truppen håller sig friska och pigga till slutspelet när det är så pass tajt med matchandet.

Under förra säsongen var Landström utlånad till ryska Baikal Energy där han fick testa på livet som heltidsproffs.

Vad skulle du säga att du tagit med dig mest från den sejouren på ett personligt och spelmässigt plan?
- Personligt var det väldigt utvecklande. Att inte ha den här tryggheten nära med flickvän, familj och vänner som var sju tidszoner bort var väldigt utmanande. Det var ju ett corona-år också så jag kunde bara åka hem till Sverige en gång och det var över nyår. Det blev mycket ensamtid vilket gav tid för reflektion och jag känner att jag mognade som person under den tiden.

En väldigt annorlunda plats att vara på jämfört med tryggheten hemma i Sverige. Pandemin gjorde inte tillvaron lättare.

- På grund av covid satt jag med jurister i Moskva för att försöka komma på anledningar att få korsa gränsen och komma ur landet. Landet var stängt och var man inte rysk medborgare fick man bara korsa gränsen en gång. Jag hade ett speciellt tillstånd för att få vara i landet och tillslut hjälpte juristerna mig att hitta ett kryphål i reglerna och fixa fram en dokumentation för att få ta mig över gränsen. När jag väl kom till flygplatsen gällde inte dokumentet längre så jag fick sova på ett betonggolv i sex timmar i väntan på hjälp.

Det spelades givetvis en del bandy också där han kände att han utvecklades som spelare.

- Spelmässigt så utvecklade jag min fysik och skridskoåkning enormt mycket. Vi tränade extremt hårt, nästintill för hårt. Jag åker skridskor mycket bättre nu och är starkare i duellspelet. Sånt som jag tidigare trillade av och fick frislag för står jag emot bättre nu och kan fortsätta åkningen. 

Vi kommer in på återkomsten till Grönvitt och inledningen på säsongen som var minst sagt svajig. En ruskigt stark försäsong följt av en höst som lämnade mer att önska.

Ni inledde säsongen starkt med två vinster och en hedersam förlust hemma mot Edsbyn. Därefter följde en dryg månad där både resultaten och prestationerna var väldigt blandade med höga toppar och djupa dalar. Vad är dina tankar om den perioden?
- Det är väldigt svårt att vara bra rakt igenom en hel säsong. Till exempel Villa och Edsbyn som i princip har haft samma spelare de senaste tio åren har en högre lägstanivå för att man har satt andra grunder. Vi började året i en rasande takt och allt gick helt friktionsfritt på försäsongen vilket gjorde att vi aldrig reflekterade över våra brister i spelet. Vi ledde matcherna med 3-0 efter en kvart vilket gjorde det väldigt enkelt att spela därefter. När motgångarna väl kom med sämre prestationer och spelare som var sjuka visste vi inte riktigt hur vi skulle hantera dem. Vi hade aldrig utsatts för det tidigare på säsongen utan allt gick på räls.

Han berättar att laget dragit lärdomar av hösten och att man blev tajtare som grupp.

- Med perspektiv på den perioden så tror jag att den var nyttig för oss. Vi blev tvungna att ta några steg tillbaka och sänka förväntningarna och sätta mer tydliga grunder vilket inte hade behövts tidigare. Vi fick lära oss detta den hårda vägen då vi fick stryk i matcher mot lag som vi förväntas slå. Vi drog mycket lärdom av den perioden och jag tror vi kommer ha nytta av den när slutspelet drar igång med många matcher och tajt spelschema.

Annandagsmatchen mot Villa på bortaplan var vändpunkten för den spretiga hösten. Därefter följde en rad vinster och ni var obesegrade i tio raka matcher. Gjorde ni något annorlunda rent taktiskt eller hur lyckades ni vända trenden?
- När vi kommer in till matchen mot Villa på annandagen hade vi några tuffa dagar bakom oss. Efter förlusten mot IFK Vänersborg på bortaplan i mitten av december insjuknar jag och två spelare till i influensa och blir liggande över en vecka. Övriga i laget krigar på och slår Frillesås men förlorar mot AIK och vi hinner endast ha en hel träning med alla på plats inför matchen mot Villa. Där och då fick vi sätta nya av förväntningar. I det hittade vi någon form av blåställ med en stabil defensiv och en rakare offensiv istället för att ”spela ut” lagen och vinna matcher på det sättet.

Förutom Landströms återkomst till laget inför säsongen tillkom Viktor Spångberg från IFK Motala och Pontus Vilén från Vetlanda BK. Den sistnämnde är sedan tidigare god vän till både Landström och Daniel Johansson då dem tillsammans hjälpt VBK till många framgångar i juniorleden. Landström hymlar inte om att hade ett finger med i spelet i Viléns nya klubbadress.

Hur har det varit att spela med Pontus igen?
- Skitkul rent ut sagt. Framför allt är det en person jag trivs väldigt bra med att vara runt omkring. Han har en teknisk grund och en skridskoåkning som passar väldigt bra in i VSKs sätt att spela bandy. Han har varit riktigt bra i år men han kommer bli ännu bättre.

- För mig personligen har det varit riktigt kul att spela med honom. Det samma gäller med Danne (Daniel Johansson, aka Daddy DJ) och när han kom hit. Vi spelade tillsammans i Vetlanda och det är två väldigt goda vänner som jag är väldigt glad över att dom spelar i VSK nu. De är två tuffa karaktärer som är väldigt bra när det gäller.



Du pratar väldigt varmt om dina medspelare och min känsla är hela laget är en väldigt tajt grupp som har kul tillsammans.
- Ja, vi är en jättefin grupp som trivs väldigt bra tillsammans. Ibland kan jag nästan tycka att vi har en för bra grupp. Det kan vara bra med lite friktion och att det hettar till mer på träningarna oftare. Man behöver inte alltid vara bästa kompis med dem man spelar med utan det kan vara bra att det rörs om lite i grytan, på rätt sätt så klart. Men det stämmer att vi har en väldigt tajt och fin grupp som är väldigt samstämmiga.

På fredag inleds slutspelet med hemmamatch i ABB Arena Syd mot Sandviken. Spelschemat är riktigt tajt och går kvart- och semifinalserien till fem matcher blir det tio matcher på 18 dagar.

Vad tänker du kring det tajta spelschemat?
- Framför allt tycker jag det är väldigt positivt att det blir bäst av fem matcher, och inte bäst av tre som det var sagt ett tag. Ju fler matcher desto mer rättvist blir utfallet och dessutom blir det en annan stämning på läktaren i slutspelstider. Sen är det klart att det är ett tufft spelschema som kommer slita på en fysiskt, men vi kommer ta en match i taget och börja med att försöka vinna kvartsfinal nummer ett.

Det måste ändå vara en kul period att gå in i när man tränat för ett mål ända sedan april förra året. Allt står på spel och kan ta slut väldigt snabbt men det måste vara roligt att vara i den slutspelsbubblan?
- Ja, så är det verkligen. Det är nästan så att man är lite dålig på att njuta av faktumet att man är i slutspel och allt vad det innebär. Som du säger blir det en bubbla och man är extremt fokuserad på prestation och resultat såklart. Jag hoppas att vi får ha alla i truppen hela och friska och tillgängliga för spel.

Den 23e mars 2019 stod du senast på Studenternas IP och ni fick se er besegrade av Villa. Hur sugen är du på att ta dig dit igen och ta ditt första SM guld i Elitserien?
- Jättesugen såklart. Där och då tycker jag att vi gjorde match som var bra nog för att slå Villa och det var oerhört små marginaler som gjorde att vi förlorade. Men man ska komma ihåg att det är en lång väg dit med sex segrar mot två riktigt bra lag som krävs, så det är en lång väg dit men vi är förberedda. Det hade varit sjukt häftigt att vinna SM guld med VSK, det ska jag göra allt för att försöka uppnå.

Vilka skulle du helst möta i en final?
- Jag skulle vilja slå Villa Lidköping, eller så skulle jag vilja slå AIK. Mest för att dem försöker ta sitt första guld och att det är mycket skriverier om dem.

Sist men inte minst, vad tycker du om smeknamnet Sensei Landström?
- Haha, jag fick lov att googla ”sensei” första gången jag såg det. Men det är fint såklart. Det är väl ett av de finare smeknamnen man haft så det får du gärna fortsätta med.
 

Oskar Magnussonoskarrmagnusson2022-02-22 17:35:39
Author

Fler artiklar om Västerås SK

Spelarbetyg: SAIK - VSK