Lagbanner
Säsongsbetyg Del 1 - Målvakter och försvar
Henrik Kjellsson stod för en strålande säsong.

Säsongsbetyg Del 1 - Målvakter och försvar

Säsongen 21/22 är avslutad och med lite distans går det att konstatera att Mesta Mästarna stod för en definitivt godkänd säsong. Det blev ett surt uttåg i den femte avgörande semifinalen mot regerande mästarna Villa Lidköping som även dem fick se sig besegrade i säsongens sista match.

Nedan följer säsongsbetyg för alla spelare som spelat >3 matcher i den grönvita dressen i årets Elitserie. Det slutgiltiga betyget står efter spelarens namn och är en samlad bedömning utav vad spelaren presterat sett till förväntningar osv, och till grund för säsongbetyget ligger även snittbetygen under grundserie och slutspel som presenteras under spelarens namn. Av säsongens grundserie och slutspel missade undertecknad att betygsätta tre grundseriematcher och en slutspelsmatch av diverse anledningar (läs Kirbuss), vilket gör att dessa snittbetyg är över 27 grundseriematcher och 8 slutspelsmatcher.

Det här är den första delen av säsongsbetygen där målvakter och försvarslinjen bedöms.

Henrik Kjellsson: 4
Snitt grundserie: 2,76               Snitt slutspel: 3,38
Median grundserie: 3               Median slutspel: 3

Väldigt fin och stark säsong överlag. Har minimerat sina större misstag väldigt mycket och kan nog räkna på en hand antalet gånger det skett under säsongen. Växte fram som en gigant under slutspelet där han flera gånger fick stå på huvudet för att rädda kvar VSK i matcherna, inte minst i den sista hemmamatchen mot Villa i semifinalserien. Bör var högst aktuell som förstamålvakt i landslaget nu när Andreas Bergwall annonserat att karriären är över.  

Benjamin Pizzoni Elfving: 2
Snitt grundserie: 2,5                 Snitt slutspel: -
Median grundserie: 2,5           Median slutspel: -

Fick två matcher mellan stolparna denna säsong och stod för två med beröm godkända insatser. För att få mer speltid har ”Benji” vaktat målet i Tillberga vilket troligtvis kommer vara melodin några år framöver.

Jesper Hermansson: 2
Snitt grundserie: 2,31               Snitt slutspel: 2,23
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2

Har blandat och gett en del under året. Har för det mesta varit väldigt bra defensivt, men offensivt och i uppbyggnadsfasen är det ofta för mycket felpassningar och bolltapp som leder till att lagets spel hackar och att Hermans betyg sänks. Under säsongen har jag underkänt hans insatser vid fyra tillfällen vilket säger en del om detta. VSK har i år haft en väldigt offensiv backlinje där både Gröhn, Joneby och framförallt Spångberg väldigt ofta huserar högt uppe i banan vilket gör att Hermanssons roll blir mer defensivt balanserad vilket är helt naturligt. Hans roll är att delta i uppbyggnadsspelet och ibland flika in med avgörande passningar och lyft, och den uppgiften har han sett till hela säsongen absolut klarat av. Däremot önskar jag givetvis lite mer precision i passningsspelet och färre bolltapp.

Magnus Joneby: 3
Snitt grundserie: 2,63               Snitt slutspel: 3,25
Median grundserie: 3               Median slutspel: 3

Min känsla har varit att Magnus Joneby stått för en otroligt stabil och bra säsong vilket nu kan bevisas med siffrorna ovan. Har varit härförare och general för hela truppen och ofta klivit fram i kritiska lägen i serien där den bästa insatsen kanske var Villa Lidköping borta på annandagen när VSK hade en riktigt tuff period i ryggen. SM-final och guld var väl det outtalade stora målet för säsongen som inte uppnåddes, och jag hoppas att Magnus väljer att köra på ett år till för att ge det ett sista kraftigt försök.

Rasmus Sjöström: 3
Snitt grundserie: 2,56               Snitt slutspel: 2,875
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2,5

Majoren har varit stabil säsongen igenom och cementerat sin plats i Sportklubbens försvarslinje. Ibland svajar passningsklubban till och där finns det definitivt saker att jobba på, likväl som vissa junismisstag som fortfarande sitter kvar. Icke desto mindre har han tagit kliv vad det gäller duellspelet och hörnruset vilket är hans absoluta styrkor som han har visat upp flera gånger under säsongen.

Sjöström har en lång karriär framför sig i den grönvita tröjan och jag tror inte att det dröjer många år innan han knackar på landslagsdörren. Som jag var inne på innan säsongen kommer nog Ramme vara ett namn som diskuteras inom avdelningen arvtagare av kaptensbindeln den dagen Joneby väljer att lägga skridskorna på hyllan.

Oscar Gröhn: 3
Snitt grundserie: 2,38               Snitt slutspel: 2,75
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2

Oscar Gröhns betyg under säsongen är nog de som har varierat allra mest. Höga toppar och djupa dalar är ett uttryck som passar bra in. Jag landar ändå någonstans i att Gruffe totalt sett gjort en bra säsong. Visst, det svajar absolut i passningsspelet lite för ofta vilket är något han måste rätta till, men defensivt har han gjort det väldigt bra givet att han dessutom är omskolad från ytterhalv till back. Lägg där till hans offensiva räder som under stundom har varit livsfarliga för motståndarna och flera gånger resulterat i mål och assist. Till nästa säsong gäller det att minimera de sämre insatserna och då finns det något väldigt spännande att bygga vidare på.

Viktor Spångberg: 3
Snitt grundserie: 2,9                 Snitt slutspel: 3
Median grundserie: 3               Median slutspel: 3

En säsong som kantats av mycket sjukdomar som gjort att det hackat ordentligt och Viktor oftast har fått börja om från ruta ett. Detta faktum gör prestationerna och siffrorna han visat upp under matcherna han spelat ännu mer imponerande. Näst högst snittbetyg under grundserien kryddat med fem mål och 18 målgivande passningar är riktigt starka siffor. Under slutet av säsongen stod 25-åringen för flera matchavgörande insatser, inte minst den andra kvartsfinalen mot Sandviken där han på numera patenterat Spångberg-manér vickade sig förbi ett helt försvar och avslutade iskallt. Han hittade inte riktigt dessa nycklar mot Villa i semifinalerna vilket gör att jag landar i en 3a.

Nu håller jag mina tummar att sportchefen Ted Super-Ted Andersson lyckas förlänga Spångbergs kontrakt så att vi supportrar kan få se ännu mer av Viktor i den grönvita matchdressen.

Joel Engström: 2
Snitt grundserie: 2,33               Snitt slutspel: 2,25
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2

Är det en fördel eller nackdel att kunna spela på flera positioner? Det är en väldigt klura fråga som kanske Joel Engström kan besvara. Joel har under hela säsongen fått täcka upp för andra spelare vid sjukdom och skador och har överlag gjorde det bra. 16 fullträffar under grundserien levererades vilket är väldigt starka papper med tanke på att han ofta spelat ytterhalv eller på det centrala mittfältet. Han har enorma spetskvaliteter som ibland visas upp, men dessa skulle behöva synas ännu oftare och det är då jag tror att han kan ta en plats i startelvan.

Max Mårtensson: 2
Snitt grundserie: 2                     Snitt slutspel: -
Median grundserie: 2               Median slutspel: -

Det blev tyvärr bara nio matcher i grundserien för den gode Mårtensson. Precis när han jobbat sig in i startelvan på en backposition som jag först var tveksam till men sen visade sig vara lyckad var olyckan framme och säsongen över. Därav går det inte att säga jättemycket om Mårtenssons säsong men jag hoppas att han får förlängt kontrakt och får möjlighet att visa upp sig igen då han har många bra kvaliteter.


Håller ni med om betygen?

Oskar Magnussonoskarrmagnusson2022-03-24 16:14:00
Author

Fler artiklar om Västerås SK

Spelarbetyg: SAIK - VSK