Lagbanner
Säsongsbetyg Del 2 - Mittfält och anfall
Martin Landström levde upp till de högt ställda förväntningarna.

Säsongsbetyg Del 2 - Mittfält och anfall

Säsongen 21/22 är avslutad och med lite distans går det att konstatera att Mesta Mästarna stod för en definitivt godkänd säsong. Det blev ett surt uttåg i den femte avgörande semifinalen mot regerande mästarna Villa Lidköping som även dem fick se sig besegrade i säsongens sista match.

Nedan följer säsongsbetyg för alla spelare som spelat >3 matcher i den grönvita dressen i årets Elitserie. Det slutgiltiga betyget står efter spelarens namn och är en samlad bedömning utav vad spelaren presterat sett till förväntningar osv, och till grund för säsongbetyget ligger även snittbetygen under grundserie och slutspel som presenteras under spelarens namn. Av säsongens grundserie och slutspel missade undertecknad att betygsätta tre grundseriematcher och en slutspelsmatch av diverse anledningar (läs Kirbuss), vilket gör att dessa snittbetyg är över 27 grundseriematcher och 8 slutspelsmatcher.

Det här är den andra delen av säsongsbetygen där mittfältare och anfallare bedöms.


Jesper Jonsson: 3
Snitt grundserie: 2,35               Snitt slutspel: 2,57
Median grundserie: 2               Median slutspel: 3


Har gjort väldigt många fina matcher i den grönvita tröjan denna säsong där den starkaste kanske är överkörningen hemma mot Motala där JJ hängde fem otroliga baljor. Tenderar att ibland inte komma in i matcherna från start och då blir han ofta osynlig vilket är ett problem. De gångerna han kommer in rätt från början levererar han ständigt både poäng och bra prestationer. Är oftast klinisk i avsluten vilket gjorde att man höjde ännu mer på ögonbrynen när avsluten var av låg kvalitet i den avgörande semifinalen mot Villa.

Daniel Johansson: 2
Snitt grundserie: 2,59               Snitt slutspel: 1,75
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2


Daddy DJ stod för en poängmässigt riktigt bra grundserie där han gjorde hela 25 mål och 16 målgivande passningar. Just detta faktum att poängen levereras trots kanske under stundom sämre prestationer är en otrolig styrka som är väldigt viktig för hela laget. Detta gör dock en mer fundersam på vad som skulle kunna komma från hans klubba om han kunde prestera sin högstanivå lite oftare.

Grundserien följdes tyvärr upp av ett svagt slutspel där jag underkände honom i tre av fem semifinaler. Han kom inte alls upp i någon typ av nivå och kändes otymplig, oinspirerad och halvhjärtad. Det svaga slutspelet gör att säsongsbetyget dras ner från en 3a till en 2a.

Tobias Holmberg: 3
Snitt grundserie: 2,48               Snitt slutspel: 3
Median grundserie: 2               Median slutspel: 3


Hade en del sjukdomsbesvär under hösten men i takt med att laget började rada upp segrar efter jul växlade även Hompa upp under våren. Var genomgående bra under slutspelet och visade att han fortfarande håller på absolut högstanivå. Har inte varit lika bidragande i spelet som tidigare säsonger vilket dock har fallit sig helt naturligt i och med nyförvärven vilket har gjort att blivit svårare att slåtss om marknadsandelarna på mittfältet. Däremot känns det som att han hittade en bra roll i spelet sista tredjedelen av säsongen vilket känns väldigt bra inför nästa år när bläcket precis har hunnit torka på det nyskrivna ettårskontraktet.

Robin Andersson: 2
Snitt grundserie: 2,35               Snitt slutspel: 1,875
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2


Gjorde 36 putor i grundserien vilket gav plats nummer nio i skytteligan. Ruggigt starka papper! Följde upp det med en bra kvartsfinalserie men var alldeles för svag i semifinalerna. Brände för många klara målchanser som hade kunnat ändra flera matchbilder, vilket inte kan ses som annat än underkänt. Jag landar tillslut i ett godkänt betyg då jag tycker att han sett till hela säsongen gjort det bra. Sneglar man uppåt i den där skytteligatabellen så är den stora skillnaden mellan Storken och de ovanför egentligen en sak: skottet. Där finns det mycket att jobba med då majoritet av Robins fullträffar kommer i straffområdet. Som tur är stundar golf- och försäsongen vilket gör att det finns gott om tid att jobba på skottekniken fram till elitseriepremiären. Potentialen till att bli en riktig målkung finns där, för hjärtat för klubben har han visat att han har.

Kasper Sandgren: 3
Snitt grundserie: 2                     Snitt slutspel: 3
Median grundserie: 2               Median slutspel: 3


Precis som med Joel Engström har Kasper fått agera någon typ av städgubbe under säsongen. Det är inte alltid tacksamt att kastas in lite var som men inställningen från Kaspers sida har alltid varit hundraprocentig. Tog enorma kliv under slutspelet där han äntligen vågade visa sina spetskvaliteter och höjden han besitter. Problemet med Kasper är att han saknar kontinuiteten att vara bra i varje match, och det enda sättet att förbättra det är ju givetvis att spela kontinuerligt och känna förtroende. Kasper Sandgren slog igenom som 14-åring och ses idag nästan som etablerad i bandysammanhang, men man ska komma ihåg att killen bara är 19 år. Rutinen kommer med åren som sagt och jag tror det gäller att ha tålamod då vi kommer få se Kasper många år framöver i den grönvita dressen.

Med det sagt, att han klev fram som matchvinnare semifinal två mot Villa och stod utöver det för genomgående bra prestationer gör att säsongsbetyget tippar över till den högre siffran än 2an som var tänkt.

Martin Landström: 4
Snitt grundserie: 3,05               Snitt slutspel: 3,25
Median grundserie: 3               Median slutspel: 3


Förväntningarna inför återkomsten på storstjärnan var givetvis skyhöga från alla håll inklusive mitt eget, men jag tycker verkligen att Martin har levt upp till dem. 47 poäng i grundserien och 18 i slutspelet är väldigt bra siffror och speglar Landströms betydelse för laget. Ju äldre säsongen blev, desto mer självklar kändes 25-åringen som ledare för Grönvitts offensiv då han klev fram och tog tag i taktpinnen flera gånger under slutspelet. Skrev precis på för två nya år med Sportklubben vilket känns otroligt betryggande för kommande säsongers lagbygge då flera spelare med utgående kontrakt säkerligen känner att de vill fortsätta i och med detta besked.

Det känns verkligen som att Landström hittat sitt nya hem i Västerås och VSK och jag tror att han trivs väldigt bra med allting runt omkring här. Vamos!

Pontus Vilén: 3
Snitt grundserie: 2,59               Snitt slutspel: 2,71
Median grundserie: 2               Median slutspel: 3


Nyförvärvet började säsongen trögt med några tveksamma insatser men hittade sin roll, precis som många andra, ju äldre säsongen blev. Är en poängspelare i grund och botten och levererade 31 sådana i grundserien och sex stycken i slutspelet vilket är väldigt bra för att vara debutsäsong. Tenderar att ibland falla ur matchbilden när han inte får till sina grejer tidigt vilket är en grej som måste slipas på. Däremot är den interna konkurrensen om boll i laget stenhård och jag har förståelse för att dessa beteenden kan uppstå, men de behöver minimerats.
Kort och gott kan man konstatera att Super-Ted gjort en klockren rekrytering i Vilén som jag hoppas kommer fortsätta i VSK i många år.

Figge Nilsson: 2
Snitt grundserie: 2,07               Snitt slutspel: 2,14
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2


Tillbergafostrade Nilsson klev in som forwardsavbytare någonstans i mitten av grundserien och har, utifrån sina förutsättningar och förväntningar sett, gjort det fullt godkänt. Att kliva in och avlasta kan tyckas som en enkel uppgift, men är man 19 år och ska kliva in bland de stora killarna i ett av Sveriges absolut bästa bandylag kommer det med en hel del press. Här tycker jag att MC19 har gjort det väldigt bra och låtit Figge få speltid i så gott som alla viktiga matcher trots att han inte för tillfället är kapabel att på egen hand ändra en matchbild, men att kontinuerligt få speltid som han har fått är otroligt viktigt för utvecklingen. Det har blivit en del matcher i Tillbergas A-lag vilket också är väldigt viktig för att få göra ”sina grejer” på en nivå där han är bland de bästa. Denna melodi med kombinationen av A-lagspel i både VSK och Tillberga tror jag är väldigt bra, men med förutsättningen att man verkligen får speltid i VSKs representationslag.

Melker Westman: 2
Snitt grundserie: 2,22               Snitt slutspel: 2
Median grundserie: 2               Median slutspel: 2


Var med i knappt hälften av säsongens matcher och har gjort det fullt godkänt. Skrapade ihop fem poäng i grundserien och är väl den som fått minst speltid/match i truppen bortsett från reservmålvakterna. 21-åringen är fortfarande en ung och lovande talang och precis som jag var inne på i resonemanget med Kasper och Figge så är det en svår situation att vara just ung och lovande i en av Sveriges största klubbar. Konkurrensen är stenhård och man kan inte förvänta sig mer än vad dem levererat under säsongen. Det gäller att ha tålamod och låta dem gnugga på för att över tid kunna utmana om en plats i startelvan. Det är en grej att vara bäst i juniorlaget och dominera matcher där, men steget mellan det och att göra samma sak i Elitserien är otroligt mycket större än vad många tror. Melker har VSK i blodet och jag förväntar mig att se honom i A-laget under en lång tid, även om en utlåning till ett lag lägre ner i tabellen inte skulle förvåna mig.



Det var allt för den här säsongen! Återigen vill jag tacka alla som läst, kommenterat och på något sätt engagerat sig i mina texter. Det har varit utmanande men också riktigt kul att bevaka laget under den gångna säsongen. 

På återseende.
 

Oskar Magnussonoskarrmagnusson2022-04-06 15:55:43
Author

Fler artiklar om Västerås SK

Spelarbetyg: SAIK - VSK