Veckans Topp 5
Nyheter från vecka 18

Veckans Topp 5

Veckans Topp 5
(Vecka 18)

Hej på er! Ja så var det dags för vårens sista Topp 5 lista… längst ner kan ni läsa om vad jag sen tänker inrikta mig på fram till den 15 juni?
Det blev ändå en okej lista denna vecka trots att det nu börjar avta i styrka med bandynyheter i landet… men några veckor till kommer det nog förmodligen ta innan alla lag är klara med sina trupper.


-----


Plats 5 : Tidigare start på G… Succé eller ”Tänkte inte på De”
Vi börjar veckans Topp 5 med bandyförbundets nya beslut om våra serier säsongen 2025/26. Så här skriver man:

Ändringar till säsongen 2025/2026
Serieöversynen är nu, efter ett omfattande arbete och flera remissrundor, klar. Det som beslutats i serieöversynen kommer att gälla från och med säsongen 2025/2026 och innefattar bland annat att seriestarten för Elitserien dam och herr samt Bandyallsvenska tidigareläggs till vecka 40 för elitserien herr, samt vecka 42 för Elitserien dam och Bandyallsvenskan, det vill säga till de två första veckorna i oktober. Bandyallsvenskan går dessutom från 16 lag till 14 lag och ändrar därmed serieform, från två pooler till rak dubbelserie. Division 1 går från att vara en anmälningsserie med flexibelt antal lag till att bli en serie där lagen kvalificerar sig till, tre serier med 10 lag i varje, det vill säga 30 lag. Målet med ändringen är att få bättre kvalitet på serien och minska glappet mellan nivå 2 och 3 i seriepyramiden. Slutcitat.
-----
Kul med en seriestart redan i början på oktober månad för herrarnas Elitserie… frågan jag ställer mig direkt är vart hamnar Svenska Cupens avslutning då? Som vi nyss kunde läsa här på SF så avgörs finalspelet i SC denna säsong/höst för både dam och herr i mitten på oktober månad… jag ser en krock komma och kanske blir det som skådespelaren, Peter Dalle en gång sa på SVT med gulsvart halsduk i komikserien Lorry , ”Tänkte inte på de”, eller så finns redan en plan B även för detta?

Men det kan ju lika gärna bli en Succé detta med tidigare start på säsongen… oftast så ska det tryckas in landskamper/VM och sådant med under februari/mars månad, och då finns kanske plats för även detta samt återhämtning för övriga spelare. Helt klart en intressant nyhet och en självklar plats på Vecka 18:s Topp 5 lista!

-----



Plats 4: Vad händer i Lidköpings & landets talangfabrik?
Att spelare kommer och går är inget konstigt… men när ES ledande förening & Villas unga garde börjar försvinna från klubben allt oftare, ja då lyfter nog säkert många bandyälskare på ögonbrynen! Melker Broberg ifjol… sen rätt tidigt under årets silly kom beskedet att både Alexander Karlgren 21 år( Årets komet i Svensk bandy) och Alexander Härndahl 20 år lämnar för Upsalalaget IK Sirius!? Ett Sirius som fortfarande spelar sina matcher ute även om man har en fin träningshall i Recoverhallen. För många var detta två märkliga och oväntade övergångar, då just dessa två också klivit fram i slutspelet och verkligen varit drivande i Villas lag. Nu är Uppsala inte bara en stad vilken som helst… där finns utbildningsmöjligheter inte många andra städer kan erbjuda… vilket också skall ha varit en del av flytten och lockat dessa båda unga grabbar till den svenska lärostadens mecka.

Denna vecka 18 kom så nästa inte fullt lika förvånade smäll för Villa, men ändå lite överraskande då två bra talanger redan lämnat… två till unga spelare försvinner, denna gång till Lidköpings AIK i bandyallsvenskan. Gustav Nygren 19 år och Amadeus Karlgren 19 år… nu har LAIK och Villa ett samarbete/utvecklingsavtal mellan klubbarna sen tidigare… så dessa båda lirade med LAIK även den förra säsongen. Gustav var den som ändå fick lite speltid i Villas A-lag. (4 matcher) LAIK lovar nu stora roller för dessa båda… bra men är det lika bra för spelarna och för storebror Villa på sikt?

Nu har Villa ändå runt 5 unga lovande spelare med i truppen kommande säsong, med 23 årige Joel Broberg då som den redan färdiga stora stjärnan som verkligen levererar… men utvecklingen bör ändå vara oroväckande för ett Villa som dominerat bandyn i stort rätt klart sen man fick hall, åtminstone fram till finalen där man inte riktigt ”alla gånger” fått spelet att stämma. Villa har gått i bräschen och varit ett lag som verkligen släppt fram/upp sina unga spelare till A-laget… frågan är då om den tiden är över för Villa eller om man vågar släppa fram sina unga spelare i ”större roller” i framtiden? För det är väl ändå det som herrar Karlgren och Härndahl med flera vill ha?

Vad jag vill lyfta in här är denna oroande trend där lag kanske försummar bra spelare som man tränat upp och sen istället blir tvungna att värva äldre/andra spelare utifrån… något som inte bara Villa utan alla lag ska ta till sig av… (t.ex. ett annat exempel nu då Kasper Sandgren flyttar från VSK och in kommer en äldre Martin Flodström?) att inte släppa fram sina egna produkter kommer bli dyrbart i framtiden, då spelarmarknaden krymper allt mer och identiteten och drivet att spela för sin hemmaklubb verkar blir mindre viktig. Den här dystra trenden finns hos alla elitserielag idag… kanske tror man gräset alltid är grönare på den andra sidan?

Villa Lidköping är en förening som dominerar mycket av ungdomsbandyn, och jag tror det är viktigt att föreningen nu går i spetsen och visar tålamod samt ger sina supertalanger chansen även i elitserien… visst, det är okej att lira i AS med, men elitserien är trots allt ändå vägen till den bästa utvecklingen för spelare som är allt från 17-20 år och väldigt lovande!  Större roller för de unga i ett redan starkt lag och mer tro på sina produkter, det tror jag är den rätta vägen för både Villa och övriga elitserielag framöver. Att alla lag sen värvar någon bra toppspelare har funnits med i alla tider… och visst är det okej om man tar in en eller två bra och sevärda spelare ibland, men inte på de ungas bekostnad.

Ska våra föreningar i landet bli bättre och skapa en bättre klubbkänsla, så måste man ge dessa ungdomar chansen… annars så står vi snart med en elitserie med gamla spelare och ett bäst före datum på dessa som ingen vill se och uppleva.

-----



Plats 3: Eldsjälen som klev av hemmatåget
Mattias Sjöholm, där har ni mannen som lever och brinner för bandyn… en eldsjäl som inte lämnar något åt slumpen. Med sitt IFK Motala där han varit tränare 6 år och numer också samtidigt landslagstränare, så blev det VM guld i vinter och även ett Motala som han gjort till ett stabilt mittenlag att räkna med i elitserien.

Men att driva på har sina sidor det med, det fick Mattias bittert erfara då han gick in i den så kallade väggen… men han kämpade på och tog sig till slut upp igen, och nu kom också beskedet, Mattias Sjöholm lämnar klubblaget IFK Motala inför kommande säsong. Förmodligen blir det en fortsättning i blågult, men oavsett så kommer publiken/fansen att minnas den här sista tiden som en av de mest framgångsrika för de blåvita kamraterna på mycket länge.

Mattias var själv en mycket bra spelare och ledare på isen som aktiv, med meriter som SM semifinaler, kvartsfinaler med mera… ja och sen då även som tränare, där han lett sitt kära IFK till både åttondel och kvartsfinaler! Denne Ikon i Motalas bandytider är också trea i den interna målstatistiken, där han mellan säsongerna 1991-2009 gjorde hela 204 mål för klubben!

Man kan bara hoppas nu att föreningen/klubben också till sist får en inomhushall/arena byggd… som det är idag så är inte vädret på klubbens sida och den nuvarande lite slitna arenan ute, har väl kämpat klart nu tycker man… att få fram ett nytt Motala med bättre förutsättningar tror jag är den enda vägen att gå, för denna ack så anrika klubb som den 22 mars 1987 vann en mycket minnevärd SM final på Söderstadion mot IF Boltic … efter stor dramatik så segrade IFK Motala till sist med 3-2 i Sudden Death … föreningens tyngsta merit och därefter så har denne Mattias Sjöholm de senaste 6 åren verkligen klivit in och gett klubben ett starkt varumärke inför framtiden. Vi på SF kan bara bocka och buga för en av bandyhistoriens allra bästa spelare/ledare i IFK Motala!

-----



Plats 2: Två in och två ut – Nu börjar läget bli mer akut
Silly Season är inne i ett väldigt avgörande skede nu… allt färre klass-spelare finns att slåss om för de lag som ännu inte fyllt sina trupper… ett av dessa lag är anrika Hammarby IF Bandy. Det är nog många med mig som undrar vad som ska ske hos Söderlaget framöver… med 8 spelare ännu utan kontrakt (vad vi vet) däribland 5 toppar i Robin Sundin, David Pizzoni Elfving, Kasper Milerud, Ivan Lebedev samt Felix Nyman, så undrar många om den enda kvarvarande tränaren, Jonas Claesson sover lugnt om nätterna?

Kanske/förmodligen vet dock den gamle småländska skyttekungen Claesson mer än vad vi vet… men oavsett så vill nog även han ha förlängningarna på papper också. Hammarby behövs mer än någonsin nu på bandykartan och i Stockholmsbandyn… inte bara för att AIK försvann utan för att höja temperaturen och ge reklam åt denna mer så kallade brukssport… där lagen (med några undantag) oftast betstår av mindre klubbar/städer ute på landsbygden. Även de mindre lagen runt huvudstaden behöver ett lag att se upp till, ett lag dit spelare med höga ambitioner kan gå och få spela på den allra högsta nivån. ”Två in o två ut… och där är vi nu” som SVT kommentatorn Chris Härenstam brukar säga, samtidigt som det är väldigt lite rykten och snack om Bajens framtid inom bandyn - Locket på?

Ett lag att räkna med i huvudstaden är enligt mig då mycket viktigt… och med två spelare in Fredrik Lönn samt Edvin Nilsson, och två ut Filip Mörkdahl målvakt och Tom Nyström, samt just nu endast 11 spelare klara för säsongen 2023/24, så väntar nog hela landet oroligt på svar från Hammarbys ledning.

En något oväntad men inte desto mindre viktig nyhet på veckans lista detta… där jag och säkert väldigt många fler nu hoppas på positiva svar från Söder och de spelare som ännu inte bestämt sig om framtiden.

-----



Plats 1. Fartfantom med rätt att utvecklas
Rubriken ovan låter nästan som ett citat i en James Bond film… men sanningen är den att Bollnäs senaste värvning, den unge 21 årige fartspelaren, Kasper Sandgren är sugen på nästa steg och vägen mot just Stjärnorna. ”Jag hade bestämt mig tidigt, det var Bollnäs som gällde”… ungefär så uttryckte sig den spelare som redan som 14 åring debuterade i elitserien med sitt Tillberga… det gick spikrakt framåt till en början, men nu tycker Kasper att han stannat upp i utvecklingen… kollar man höjdpunkter på unge Sandgren så kan man snabbt se en fartspelare som kan dyrka upp vilka försvar som helst… dessutom med ett rappt och välplacerat skott i alla vinklar. Jag kan faktiskt se likheter med Bollnäs stjärnspelare, Erik Pettersson i många delar som Sandgren behärskar. Inte lika komplett såklart, men alla bitar finns där att utveckla vidare… och jag är rätt säker på att den stora Bollnäspubliken i vinter kommer få en ny gunstling att ta till sitt hjärta.

Självklart måste en spelare spelas in i ett nytt lag, det tar tid… men med bra isförhållanden i nya SBB Arena och en mer komplett trupp på bredden i Bollnäs 23/24, så finns alla förutsättningar att utvecklas för den numer ändå rutinerade 21 åringen med massor av säsonger i elitserien. Man förstår till viss del ändå att VSK inte kunde erbjuda full speltid i alla matcher, där även Kasper fick stå på sidan i finalen… vilket säkert var ett tungt besked som fick honom på nya tankar om sin fortsatta karriär det med? Nu hade VSK ett mycket bra lag, men en ung och så bra fartspelare som Kasper S borde man hållit hårt i och gett mer förtroende, det är mitt sätt att se det på… heder ändå åt VSK som låter Kasper trots kontrakt få chansen att byta klubb… men som sagt, jag hade själv aldrig släppt denna råtalang, (med kontrakt) utan istället gett han en större roll i ett redan starkt VSK.

Den nya resan börjar nu i Bollnäs där Kasper skrivit på för 2 raka år… och lägger man in de båda toppspelarna från Villa som gick till Sirius, Alexander Karlgren och Alexander Härndahl… så tycker jag spontant att Sandgren är denna Sillys Seasons just nu topp tre mest spännande övergångar gällande nya unga spelare! När man hör Bollnäs tränare Peter Törnberg snacka om Sandgren, ja då låter det ändå som om han kommer få en större roll på det offensiva mittfältet hos de orangeblå. Ja bara hoppas man släpper fram Kasper då, och även sina andra egna ungdomar i A-laget den kommande säsongen!?

I en vecka med lite mindre nyheter så fick denna intressanta övergång bli veckans etta på min topplista.

-----

Detta var också den sista Topp 5 listan för i vår… i maj framöver till 15 juni, kommer jag istället att granska alla elitserielagen (med kommentarer och spekulationer) samt göra en topplista utifrån vad man värvat och vad man har i laget sen tidigare… lite som ett införtips inför säsongen 2023/24. Ja vi avvaktar lite till då det ännu finns öppningar för lagen att förändra och förbättra styrkan hos klubbarna.

Med dessa rader önskar jag er alla en fortsatt fin söndag där värmen nu också är rejält på ingång!

Torleif Wikström (Bandyredaktör)torleif.wikstrom@telia.com2023-05-07 10:13:00
Author

Fler artiklar om Sverige