Viktig seger i hängmatchen mot Norrtelje

Hemmapremiären skulle gått av stapeln den 20:e november, men pga blidväder (eller snarare sommartemperaturer) vid den tidpunkten fick denna match flyttas fram, rejält dessutom. Nu spelades den, och vanns av HIK med 4-1.

Ja, det är inte så vanligt med bandymatcher på onsdagskvällar för HIKs del, och tyvärr var publiksiffran ytterligare ett bevis på att Sollentuna kommuns invånare (75.000+) prioriterar division 1-bandy extremt långt ner på sina listor. Tur då att det i alla fall finns ett 60-tal tokstollar som tar sig ner till Sollentunavallen, trots hård konkurrens från bland annat pågående Handbolls-VM som attraherar ett något större intresse.

HIK förlorade i en tät och jämn match senast, borta mot Gustavsberg (serieledarna), så detta var en "måstematch" för att även framgent hänga på i tabelltoppen.
Vi har dock sett Norrtelje lyfta sig stegvis säsong för säsong, så det var en smula oro som infann sig hos undertecknad när jag travade ner mot bandyarenan.

Efter lite snack och fotografering med lokala reportrar angående den fina sviten på 100 seriematcher i rad med HIK som jag/vi nyligen lyckats nå (som ni kanske har läst om??), samt hur, när och varför vi i The Lundeners över huvud taget existerar (detta kommer att uppmärksammas i lokaltidningen om någon vecka eller två, gissningsvis), så var det läge att inta platsen på de inte alltför välbesatta läktarsektionerna. Inför matchen hyllades också den unga HIK-talangen John Svanborg, som fick landslagsdebutera i P17-landslaget nyligen. Stort!!
Som extra grädde på moset vann alltså Sverige VM-guldet, och John var högst delaktig i detta, med fem assist, varav två av dessa i finalen mot Finland som vanns med 5-3!

Onsdagskvällsmatchen startade 19:30, och bara 38 sekunder senare satt första bollen i nätmaskorna, 1-0 till Helenelund! Joel Portinsson hittade Lukas Ahlqvist med en passning, och Lukas gjorde alltså inget misstag. En bra start på matchen.

Men Norrtelje är som sagt en riktigt bra motståndare, och efter att ha skakat av sig det tidiga baklängesmålet tog Roslags-laget för sig i spelet. HIK låg dock lågt och styrde skickligt ut bortalaget mot kanterna. En del hörnor uppkom förvisso, men HIK kunde avvärja dessa.

Det var lite av ett ställningskrig under inte bara första halvleken, utan egentligen större delen av matchen. Norrtelje ville fylla på med mycket folk i sina anfall, medan HIK var mer sparsamma med folk framåt när man gick framåt i plan.
Efter ett bra tryck av bortalaget kom då en kontring från HIKs håll, då alltid lurige Daniel Mökander gjorde ett "slalom-mål" när han lyckades ta sig igenom bortaförsvaret för att sedan lägga in 2-0. Detta skedde i den 32:a minuten.

Minuten efter tilldömdes Norrtelje en straff, men den kastades bort då den i stället för att skjutas mot mål i stället passades i sidled!! Detta genomskådade dock HIK:s Christoffer Bridholm, och var snabbt framme och rafsade bort bollen ifrån straffområdet. Under alla mina år som åskådade har jag nog aldrig sett en likande straff!!

Halvleken ebbade ut i samma skepnad, alltså med mycket boll för bortalaget, men bra kontroll i försvaret och styrspelet av hemmalaget.

Andra halvlek blev i princip en karbonkopia på den första, men lite nerv smög sig in i matchen då Norrtelje, fullt rättvist, till slut spräckte målnollan i den 56:e minuten.

HIK behöll dock kylan, och trots större boll- och spelinnehav av Norrtelje verkade HIK veta exakt vad de skulle göra. Med mycket tålamod och hårt arbete i försvaret lyckades man hålla tätt resten av matchen. HIK kunde i stället utöka sin ledning i den 81:a minuten, då Olle Bolkéus snyggt lurade bort ett par rospiggar och satte 3-1 otagbart. Riktigt tjusigt!

4-1 var spiken i kistan, då pålitlige målgöraren Daniel Mökander fick en "smörpass" som han förvaltade på bästa sätt, i slutminuten.

Den för dagen fyra man starka hemmaklacken höll skaplig låda under matchen, och fick göra vågen med hemmaspelarna efter slutsignalen. En trevlig onsdagskvällsmatchupplevelse var därmed till ända.

Av de 61 åskådarna var åtminstone 50 nöjda, då det fanns ett antal (kanske tiotalet?) bortalagssympatisörer på plats.

HIK hänger därmed med i toppen, en poäng efter Gustavsberg. Flera lag hugger underifrån (Skutskär, UNIK/BoIS mfl), så vi går en rafflande sluttamp till mötes.

Nu blir det en bandyfri helg härnäst, men helgen efter är det dubbelt upp! HIK möter Östersund den 4:e februari (för första gången någonsin) hemma PÅ EN LÖRDAG!! Det har inte hänt på nästan sju år! Vi i Lundeners kommer att försöka göra så mycket PR vi bara kan för att försöka utöka publiksiffran till denna tillställning.
Man kan även säga att vi denna lördag "går i mål", för matchen dagen efter (söndagen den 5/2) spelas i Sundsvall mot Selånger borta, och ingen av oss i klacken har planerat att åka upp (vad vi vet just nu i alla fall...).
Ganska lagom att runda av efter 108 raka seriematcher, om jag får säga det själv. Och att gå i mål med en lördagsmatch känns ju faktiskt som en perfekt avslutning på en så imponerande matchsvit!

Har Du som läser detta inget inplanerat just denna lördag den 4:e februari är du varmt välkommen till Sollentunavallen denna bandydag! 13:30 börjar matchen och inträdet kostar 80:-, och då ingår matchprogrammet Lundenbladet!
Grym bandystämning från The Lundeners utlovas!!