Efter ett sent segermål så vann Villa bortamatchen mot Bollnäs med 6-5.

En vanligtvis urtråkig måndag blev genast lite roligare eftersom det vankades slutspelsbandy när Villa åkte till Bollnäs för semifinal 2 i SBB Arena.

Viss oro kändes innan matchstart när vi fick reda på att Martin Johansson och Petter Björling saknades i Villalaget. Att spelare tvingas stå över matcher får man ju räkna med under säsongen men att det ske under slutspelet känns trist såklart.

Ludvig Johansson klev ner som libero och Hugo Behlander fick byta allsvenskt kval med LAIK mot SM-semifinal när han tog en backplats. Dessutom var Gustav Friman tillbaka i laget efter att ha varit sidsteppad under en längre tid.

Villas första 20-25 minuter var alldeles utmärkta när man gick upp till en 3-0-ledning. 1-0 Alexander Karlgren på en högerhörna, 2-0 Christoffer Edlund via ett sologenombrott och så 3-0 Martin Karlsson när han klev igenom i mitten med sedvanlig kraft. Bollnäs reducerade snabbt på hörna och fick ny energi efter detta samtidigt som Villa gick ner sig lite och blev rätt låga i försvarsspelet.

Det kom ytterligare en reducering och sedan också 3-3 på straff strax innan paus. Straffen kom till efter en rörig situation i samband med en hörna. Lite svårt att se men domaren förklarade senare att han dömde straff på grund av bakåtpassning till målvakten. Villaspelarna var väldigt upprörda men det är ju ändå domarens beslut som gäller.

Efter paus gjorde Bollnäs 4-3 och här var Villa lite illa ute. Man drog också på sig ett antal utvisningar som stökade till det ytterligare i laget. Sammanlagt 40 utvisningsminuter vilket är ovanligt mycket för Villas del. Bland annat blev Ludvig utvisad vilket medförde att Martin Andreasson fick spela libero med Behlander och Erik Säfström på backplats.

Det gick dock alldeles utmärkt eftersom man gjorde två mål framåt under denna period. Först Andreasson 4-4 på vänsterhörna. Villas sjunde hörnmål hittills under semifinalspelet. Väldigt imponerande skytte och ännu mer imponerande är att dessa sju mål är fördelade på sex olika spelare. Joel Broberg gjorde sedan 5-4 på retur.

Efter att Bollnäs kvitterat så blev avslutningen väldigt böljande. Hemmalaget var rysligt nära att göra segermål men istället avgjorde Villa med bara sekunder kvar. Johan Löfstedt trädde igenom en underbar passning till Edlund som i vänsterläge kyligt satte en klassisk liten myra längs isen förbi målvakten.

En gudomligt skön seger givetvis i en tuff match mot ett riktigt bra motstånd. Det är sådana här matcher det ska vara i ett slutspel. Visst kan det vara kul att se Villa vinna med tvåsiffrigt som i semifinal 1 men det höjer ju inte pulsen alls på samma sätt som en sådan här gastkramande seger.

Den nykomponerade backlinjen klarade sin uppgift på ett bra sätt även om det såklart märktes att landslagsliberon som styrt Villas försvar i nästan femton år inte var med. Konstigt vore väl annars. Tryggheten som det innebär att ha Martin Johansson på isen ersätter man inte hur som helst. Stundtals sjönk hela laget ner lite väl djupt i sitt defensiva arbete men det gick ju vägen till slut.

Känns säkerligen bittert för Bollnäs att förlora nu när det var såpass nära att bli en vinst. Man får faktiskt skylla sig själva lite grann som inte utnyttjade sina chanser på ett bättre sätt. Det gäller ju att inte bara skapa lägen, det gäller att utnyttja dem också. Speciellt om Villa står för motståndet.

Nu har Villa tre försök på sig att säkra en finalplats. Första kommer nu på onsdag hemma i Arenan. Gå dit och stötta laget så får vi se vad det blir för gubbar som glider ut på isen.