Villa-Bollnäs & Edsbyn klara för semifinal

Villa-Bollnäs & Edsbyn klara för semifinal

Villa – Bollnäs & Edsbyn klara för semifinal

Hej där!
Ja vilken vecka det har varit, tippade på fem matcher för Bollnäs och Edsbyn, men båda lagen höjde sig rejält och imponerade då man avfärdade Broberg och Sandviken i endast tre raka matcher!

Något mer väntat var det att Villa vann i tre raka, dock så tycker jag att IK Sirius krigade på bra och höll dessa matcher vid liv förvånansvärt länge… ja  7-2, 7-3 och 6-3 är rätt klara siffror för Villa, men avgörandet kom ofta sista kvarten, så spänningen levde ändå för de blåsvartrandiga supportrarna! Villa ser starka ut och får såklart gälla som stora favoriter till guldet… dock så måste jag redan nu varna för Edsbyn som älskar att möta just Villa i final i bäst av en match! Byn ser starka ut igen och VSK eller Vetlanda får verkligen jobba om man ska rå på mästarna i en semi. I Villa så imponerar, Christoffer Edlund också i slutspelet… hela 7 mål så här långt är inte oväntat men viktigt för Villa… Tim Persson tvåa med 4 mål också starkt i ett lag där rutinen och spetskvaliteten finns i alla lagdelar. Vi tackar IK Sirius för en bra säsong där man krigade sig tillbaka efter en mycket svag start!

Just Edsbyn fick börja borta mot SAIK och trots en spelmässigt jämn första match så var byn otroligt effektiv och vann med 5-1… hemma sen i Svenska Fönster Arena blev det betydligt lugnare och hela 7-1 till Edsbyn, som nu har växlat upp rejält inför semifinalerna! Man trodde nog nu att SAIK skulle ta den sista chansen hemma och förlänga serien… men nej, byn visade var skåpet skulle stå och gick ifrån till 6-1 efter 3-1 i paus, sen avrundade SAIK med två tröstmål innan man nu får ta en lite tidigare semester än man hoppats. Skyttekungen Oscar Wikblad allt bättre med i ett lagmässigt starkare byn nu under slutspelet! Vi tackar Sandvikens AIK för denna säsong!

Hälsingederbyt mellan Broberg och Bollnäs blev en märklig matchserie… match ett var jämn in i slutet innan Bollnäs skaffade greppet och vann med 4-1. I Söderhamn så var dock Broberg inte ens nära trots tidig 1-0 ledning på straff av Martin Söderberg. Bollnäs kvitterade och tog över helt sen (2-6 seger) och så blev det också i match tre där Giffarna fullständigt körde över ett mycket tröttkört och blekt Broberg med 7-0 i fredags. Erik Pettersson imponerar stort och har dragit med sig hela Bollnäslaget i det… nu väntar årets största utmaning med storfavoriterna Villa i semifinal. Vi tackar Broberg som nu får ta en tidig semester och ladda för nästa säsong.

Vi har en matchserie kvar sen att redovisa… det är Västerås SK som spelar mot Vetlanda BK. Efter kämpaseger för VSK i match ett med 6-3 efter sent avgörande, så replikerade VBK hemma med 5-3 sen man tagit en tidig 3-0 ledning att gå på. Match 3 igår lördag blev sen en rysare… Emil Federov VBK kvitterade på övertid i den 95:e minuten och tog matchen till sudden death!  Det stod o vägde men till sist så klev Martin Landström fram i den 107:e minuten och avgjorde matchen när han från höger körde slalom mellan VBK:s försvarare och la in bollen bakom keepern Topi Peuhkuri! VSK hade 4-2 inne med innan kvitteringen i 95:e, men målet dömdes bort efter granskning… nu väntar match 4 i morgon måndag 19.00 i Vetlanda. Blir det fem matcher så spelas den femte på onsdag 18.00 i ABB Arena Syd. Vi får väl säga här att Vetlanda verkligen har kommit upp i nivå under slutspelet... Joakim A allt bättre med och sen anfaller man ofta med 5-6 spelare i fart, vilket inte är lätt att freda sig emot. VSK är alltid bra, men som en grönvit supporter sa till mig förra veckan, så väntar man på dagen då Mesta Mästarna får till allt fullt ut... då kan man nå final igen, annars blir det fortsatt tufft mot VBK alternativt i semi.

-----

Återstår då alltså att se om det blir VSK eller Vetlanda för byn?  Om vi kikar på den match som är klar då så är det Villa som valde in Bollnäs i sin grupp… hade det varit innan kvartsfinalerna så hade jag i procent lagt 90-10 till Villa… nu ger jag Bollnäs 30-70 efter att sett lagets utveckling under säsongen, ja och speciellt nu mot Broberg där ett ramstarkt försvar inte gav söderhamnarna en enda chans… endast tre mål som kom på fasta situationer släppte man in också… förutom det 17 mål framåt och flera spelare som agerar matchvinnare… det är starka papper och nu har man dessutom allt att vinna som underdogs mot Villa.

Villa ändå såklart rättmätiga favoriter… man har vunnit två gånger redan mot Bollnäs och har fördel av extra hemmamatch också. Så 70-30 är rimligt med tanke på det… dessutom har man det mest kompletta laget i elitserien denna säsong… ja det ska bli oerhört spännande att se denna matchserie mellan två lag som väldigt ofta under 2000 talet stött på varandra i slutspel. Logiskt så blir det 3-0 eller 3-1 i matcher till Villa… jag tror Bollnäs kan ta en hemma faktiskt, där man numer ser allt stabilare ut… Villa är starka hemma de med, så där bör man vara 3-4 mål bättre minst. Borta är Villa seriens bästa lag följt av Bollnäs som också imponerat på resande fot.

När det gäller Edsbyn så varnade jag för att om laget lyfte sig så kunde man bli farliga igen… och nu har man gjort precis det så oavsett vem som vinner nu mellan VSK och Vetlanda så håller jag byn som favoriter… den där extra växeln när det gäller är imponerande och blir det VSK så har de svårt att få ut allt av laget, dessutom Daniel Johansson lagets bäste målskytt borta… snackades om hjärnskakning där och bara hoppas han kommer tillbaka då?
Blir det VBK så har de två segrar mot byn denna säsong… starkt det men nu blir det svårare och laget måste ta två raka mot VSK först samt att man har åttondel i ryggen… nej det blir för tungt för smålänningarna som ändå har gjort en strålande säsong!

Tippar ändå att det blir VSK mot Edsbyn… om så blir fallet så tror jag VSK måste ta den första matchen hemma om man ska vara med mot ett nu heltaggat byn framöver. Ger efter byns lyft fördel i procent 60-40 om det blir VSK, Vetlanda ja då blir det 80-20.

Mer om matcherna kommer framöver… nu ska vi först utse vilket lag som tar sig till semi av Västerås eller Vetlanda?

Ha en fortsatt fin söndag!
 

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-02-26 11:04:00
Author

Fler artiklar om Sverige