Villa cupsegrare igen

Villa cupsegrare igen

Villa är svenska cupmästare efter att ha slagit Västerås med 5-3 i finalen.

Den gångna helgen spelades det finfin bandy i Arenan när Svenska Cupen för 2023 avgjordes. Detta år enligt lite nytt upplägg med ett utspritt gruppspel följt av slutspel (semifinaler + final/3:e pris). Allting avgjordes också via fullängdsmatcher istället för de så förhatliga 2x30-matcherna som knappt ens en varmhjärtad mor kunde älska.

Villa spatserade igenom sitt gruppspel tämligen obehindrat och ställdes mot Edsbyn i semifinal under lördagskvällen. Efter ett tidigt underläge så fick man rejäl med fart på grejerna och gick fram till en 4-1-ledning i paus. Bland annat efter två välbehövliga hörnmål från Martin Hammarbergs klubba. I andra halvlek var det vidöppna spjäll som gällde och segersiffrorna skrevs till 8-3.

I finalen väntade så svenska mästarna Västerås i en repris på förra säsongens SM-final. Västerås satte full fräs från början och hade en rejäl press på Villa inledningsvis. Villas täta defensiv red ut den stormen vilket resulterade att man själva istället kunde gå fram till en ledning med 2-0 efter dubbla Felix Pherson-mål.

Matchen bytte skepnad en hel del efter dessa nätkänningar och 3-1 i paus kunde varit en lite större ledning. Bland annat missades en straff. I andra halvlek fick vi se två vackra Villamål av Joel Broberg och Christoffer Edlund och det kändes stundtals som att man hade skeendet under kontroll. Samtidigt är Västerås alltid farliga med sin tyngd och fart så det dröjde ända tills slutminuten innan man kunde andas ut och det stod 5-3 på resultattavlan.

Johan Sixten pratade efteråt om att en ny finalförlust hade givit Västerås ett rejält mentalt övertag inför framtida matcher och det har han säkerligen rätt i. Det går givetvis inte att jämföra en cupfinal med en SM-final men det var ändå en väldigt skön seger mot en toppkonkurrent och en titel är ju alltid en titel. Fjärde raka i Svenska Cupen för Villas del. Att matchen betydde mycket för de båda lagen märktes ute på planen där det var rejält grinigt emellanåt och mycket tjafs och protester åt alla håll.

När det gäller Villas lag så var det framför allt defensiven som imponerade under helgen. Även skyttet lossnade och Martin Hammarberg hängde in sammanlagt tre släggor i nätet plus att ett par returer skyfflades in. Framåt höll Joel Broberg högsta klass och även Felix Pherson var mycket pigg.

Mycket kan hända under säsongen och det är en hel del lag som hugger underifrån men att både Villa och Västerås kommer spela bandy långt in i mars kan vi nog vara tämligen säkra på.

För Villas damlag gick det inte riktigt lika bra. I semifinalen mot slutsegrarna Västerås stod man för ett riktigt bottennapp under första 45 och finalplatsen kändes körd redan i paus, 1-4 till slut. Det blev en slutlig tredjeplats efter seger med 14-3 i söndagens placeringsmatch mot Skirö.

Före semifinalen så presenterades ett vasst nyförvärv i form av Linnea Larsson från AIK:s kapsejsade bandysatsning och en av svensk dambandys största stjärnor. En välkommen förstärkning nu när Tilda Ström lämnat. Får hoppas att pendlingen från Stockholm där hon bor inte kommer ta för mycket kraft.

På damsidan är det väl rätt så glasklart att det är tre lag som det kommer stå mellan till slut. Villa, Västerås och Sandviken.

Nästnästa helg är det dubbla seriepremiärer på hemmaplan. Herrarna möter Sirius på fredag och damerna möter Uppsala BoIS på lördag.

Ta hand om er. 

Villalandlisch05102023-10-17 00:10:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping