2022-12-30 19:00

Vänersborg - Villa Lidköping
2 - 10

Villa krossade Vänersborg

Villa krossade Vänersborg

Fredagens derbymatch slutade med storseger för Villa.

Villa har spelat lite bandy igen. I onsdags mötte man Broberg hemma i Arenan. Efter en lite blygsam första halvlek så seglade man ifrån efter paus och vann med komfortabla 8-2.

Vi fick se två tremålsskyttar i form av Christoffer Edlund och Tim Persson. Anton Johansson vaktade kassen för första gången på ett tag och var väl lite smått darrhänt inledningsvis innan han höjde sig på ett charmant sätt. Han fick även sockra sin insats med en assist när hans påpassliga utkast försatte Edlund i ett friläge i andra halvlek.

Petter Björling fick vila mot Broberg. Mot Vänersborg var han tillbaka och då placerades Alexander Härndahl utanför laget istället. Något jag inte känner mig helt tillfreds med. Att Björling spelar gör mig absolut ingenting, tvärtom, men att Härndahl petas gör mig orolig. Han tillhör ju det unga gardet som vi ska bygga vår framtid runt och eftersom han har ett utgående kontrakt så kanske han får för sig att flytta vidare någonstans där han får större utrymme och mer speltid. Det är sånt jag sitter hemma och grubblar över. Kul liv man har va?

Matchen? Vänersborg bjöd på bra motstånd inledningsvis. När Villa hade bollen ställde man upp sig på egen planhalva och det täta buskaget var inte helt lätt att ta sig igenom. Dessutom hade man en del farliga omställningar framåt.

Villa tog till slut ledningen efter tjugotalet minuter genom Edlund på hörna. Kvitteringen kom snabbt när ett skott ändrade riktning och bollen singlade in i mål. Villa i sin tur tillbakastudsade ungefär lika snabbt när man gjorde 2-1. Johan Löfstedt sköt och Felix Pherson kom likt en murbräcka och tryckte in boll och allt annat över mållinjen.

Efter detta så tog Villa över mer och mer. Edlund gjorde ännu ett hörnmål och precis som vid första målet så kom han åkande långt bakifrån och smällde in bollen. Födelsedagsbarnet Joel Broberg avslutade målskyttet i första halvlek efter ett gränslöst vackert sologenombrott.

Efter paus så gjorde Villa snabbt 5-1 och därefter blev resten av matchen en enda lång njutning för alla oss som har Villas klubbmärke intatuerat i själen. En del riktigt vackra mål fick vi se. Tim Perssons 7-1 var väl det som var garnerat med lite extra mycket strössel där ett fint anfall avslutades med Erik Säfströms knivskarpa passning till Tim i bra läge.

10-2 blev segersiffrorna till slut. Första gången någonsin som Villa gör tvåsiffrigt borta mot Vänersborg. Största bortasegern var det däremot inte. De något dammiga historieböckerna visar att 1989 så vann Villa en annandagsmatch med 9-0 ute på Vänersborgs gamla Isstadion. Faktum är att vi hade nio måls marginal även i den här matchen vid 10-1 innan hemmalaget fick in en reducering i slutminuten. Spelar ju mindre roll. Det var bara statistiknörden inom mig som kikade fram för ett ögonblick.

Christoffer Edlund hängde in fyra kassar sammanlagt. Fjärde målet som betydde 8-1 på straff var hans tusende mål i elitserien. En fullständigt unik spelare som vi får se briljera i Villas blåvita tröja match efter match. Han har ju ett utgående kontrakt och vart han än bestämmer sig för att spela bandy i framtiden så är det en otrolig ynnest att få ha honom hos oss just nu. Så passa på och njut och känn tacksamhet för den glädje han skänker oss så får vi se vad som sker i framtiden.

1377 åskådare fanns på plats i Arena Vänersborg under fredagskvällen. En fasligt skral derbysiffra givetvis. Utan skaran med Villasupportrar på kortsida/långsida så hade nog inte siffran kommit upp i tusentalet ens. Vänersborg har lite att jobba med för att få tillbaka sin publik. Något man har gemensamt med flera bandylag. Även Villa har ju minskat sina publiksiffror fast det fortfarande ligger på en skapligt bra nivå där.

Det är väl så att folk skaffat sig andra vanor under pandemin när man inte kunde gå på matcherna längre. Dessutom nu när det ekonomiska läget är betydligt kärvare så blir det kanske att man inte ränner iväg på bandy i lika stor utsträckning som tidigare. Man väljer nog ut sina besök lite mer omsorgsfullt och framför allt vardagsmatcherna får stryka på foten där känns det som.

Nåväl, nästa gång Villa lirar bandy så får vi plocka fram kalendern för 2023. Torsdag 5 januari så kommer tabelltrean Bollnäs på besök till Arenan. Det blir sköj.

Ett gott nytt år önskas till er alla.

Villalandlisch05102022-12-31 10:06:00
Author

Fler artiklar om Villa Lidköping