5 - 2

Villa vann efter isproblem

Villa hemmabesegrade Hammarby med 5-2.

Under gårdagskvällen så var det dags för Villa att sig an Hammarby hemma i Arenan inför 2873 fredagsglada åskådare. Vi fick se en ändring i Villas lag och det var att Erik Säfström var tillbaka efter sina ljumskproblem. Alexander Härndahl ställdes åt sidan igen.

Efter 17 minuters spel vid ställningen 0-0 så upptäcktes ett hål i isen och efter mycket jobb så beslutades det för att omspolning skulle ske. När matchen väl startade igen efter nära på en timmes uppehåll så kom man överens om att spela i tre perioder istället.

Det här med isproblem verkar ju ha blivit något av en följetong när Villa och Hammarby möts. Tråkigt när det sker men det har varit svårigheter att få bra is i Arenan även tidigare. Den används ständigt, timme efter timme, dag efter dag och någon chans till riktigt bra preparering verkar inte finnas. Det blir något för Lidköpings kommun att försöka lösa för detta var ju ingen vidare PR.

Det är dessutom väldigt varmt i Arenan jämfört med en renodlad bandyhall. Skönt för åskådarna men inte så bra för isen får man förmoda. Det här med isvård är inte min starka sida ska sägas. Min enda vardagliga kontakt med is är när jag försöker bemästra isen som växer okontrollerat i min stackars frys....och så isen i whiskeyglaset givetvis.

När matchen väl drog igång igen så var det bra fart på Villa. 1-0 kom snabbt när Alexander Karlgren slog en perfekt långboll till Martin Karlsson som i sin tur gav Christoffer Edlund öppet mål att med endast en liten biljardstöt kunna ge hemmalaget ledningen. Lite senare så gjorde Edlund även 2-0 på straff efter att Joel Broberg blivit fälld.

Det fanns lägen för fler mål men ställningen var 2-0 i paus. En paus som bara innebar ett sidbyte innan spelet satte igång igen. Villa gick ner sig lite spelmässigt och Kasper Milerud kunde reducera för Hammarby via ett skott utifrån och spänningen i matchen levde och frodades inför sista halvtimmen.

Efter 67 minuter så satte Edlund en högerhörna på klassiskt inåkande manér och gav Villa lite andrum. Sista tio minuterna innebar mer ytor och Edlund kunde smälla in sitt och Villas fjärde mål i matchen. Isac Karlsson reducerade men direkt så spikade Villa slutresultatet till 5-2 när Alexander Karlgren kom igenom på vänsterkanten och dunkade in bollen så den satt som en spottloska i nättaket bakom Hammarbys duktige målvakt Viktor Birgersson.

Hammarby var lyckosamma med sitt försvarsspel i den här matchen. När Villa försökte bygga spel på egen planhalva så flyttade man ofta upp och satte hög press. När Villa hade bollen offensivt så sjönk man ner djupt istället och gjorde det svårt för de blåvita. Villas passningsspel hackade stundtals och flera bolltapp gjorde att det blev en del farliga omställningar.

Villa skapade ändå en ansenlig mängd vassa lägen men antingen räddade målvakten eller så hamnade skotten utanför ramen eller på täckande spelare. Trots en näve med grus i maskineriet och ett riktigt bra motstånd så kunde Villa till slut bärga ännu en seger i den här, på grund av det långa avbrottet, rätt så sönderryckta matchen. Det tyder ju på en väldig styrka får man lov att säga och nu är serieledningen uppe i tio poäng. Seriesegern står och bankar på ytterdörren redo att kliva rakt in i farstun.

Nu väntar ett speluppehåll fram till 25 januari eftersom landslaget ska spela en turnering i Karlstad. För en stor del av Villas trupp blir det dock inte mycket till vila. Sex spelare är uttagna i A-landslaget och ytterligare tre i ett hopplock vid namn Team 25 som också deltar i samma turnering. Så det lär bli lite tunt på träningarna närmsta tiden.

När elitserien väl drar igång igen så är det sex omgångar kvar. Endast två hemmamatcher, Edsbyn och Vetlanda, och fyra borta, varav tre utomhus, Sirius, Motala och Frillesås, innan serien avslutas mot Sandviken. Sedan kan koncentrationen riktas mot det som vi alla väntar på, slutspelet ni vet.