Villa vann första kvartsfinalen

Efter underläge så vände Villa och vann mot Sirius.

Under måndagskvällen så var det äntligen dags för lite slutspelsbandy när Villa tog emot Sirius i kvartsfinal 1. För Villas del så var laget helt ordinarie. Martin Johanssons skada var väl av lite allvarligare art än man först trodde. Efter att ha avstått från en rad träningar så kunde han till slut baxa ner sin fot i en skridsko och komma till spel. Han lär få spela med smärta resten av säsongen men så länge rörligheten inte påverkas så står han nog ut med det.

En trevlig nyhet levererades precis innan avslag när Christoffer Edlund meddelade att han förlänger sitt kontrakt med fyra år. Att han skulle stanna var väl en ganska dåligt bevarad hemlighet. Att längden på kontraktet var hela fyra år blev däremot en mysig överraskning.

När matchen väl startade var det ett rejält rostigt Villa som visade upp sig mot ett energifyllt Sirius. Gästerna skapade många lägen och gjorde både 0-1 och 0-2 innan Martin Andreasson via en vänsterhörna lyckades få in en ack så viktig reducering i slutminuten av halvleken.

Efter paus så kom Villa ut och visade upp ett betydligt bättre spel även om Sirius för all del inte var ofarliga i den här halvleken heller. Kvitteringen kom relativt snabbt när Edlund serverade Tim Persson öppen kasse. Efter 68 minuter så var matchen vänd när Villa rullade upp Sirius försvar och Petter Björling kunde sätta 3-2. Hans första mål för säsongen. Slutspels-Petter är alltid bäst när det gäller.

Sedan så skickade Sirius Jimmy Jansson ner Edlund i isen med en rejäl rövtackling. Även om just den termen nog inte står med i något regelverk. Domaren halade upp det röda kortet och Sirius fick slutföra matchen med tio spelare. Farten var låg vid tacklingen men den var också fullständigt onödig eftersom Edlund var felvänd ute vid sargen. Janssons iver att få en chans att proppa motståndarlagets stjärna försatte hans eget lag i ett svårt läge.

Direkt efter detta så tappade Villa boll på mitten och Sirius tjongade iväg ett långskott som träffade ramen. Kort efteråt så var det Edlunds tur att skapa en ramträff när hans skott gick via målvakten upp i ribban. Villa hade rätt så bra tryck här och hade lite senare tre jättelägen i en och samma situation men Sirius målvakt stod pall.

Till slut kom 4-2 när Edlund tryckte in en retur och avgjorde matchen. Sirius försökte flytta upp folk men det resulterade bara i att deras defensiv föll isär och Villa kunde gå ifrån till 7-2 under slutminuterna. Efter en väldigt stapplig första halvlek så kom Villa tillbaka och sista halvtimmen rullade det på riktigt bra.

Sirius chans i matchen var att utnyttja de lägen man skapade i första halvlek. Man satte två men borde gjort ett par till. Det är inte ofta det skapas såpass mycket i en bortamatch i Lidköping men då får man nog se till att utnyttja det också annars äter sig Villa in i matchen till slut.

De båda målvakterna, Anton Andersson i Sirius och Jesper Thimfors i Villa, blev rättmätigt utsedda till sina lags bästa spelare. Andersson var rena väggen ett tag och Thimfors gjorde nog sin vassaste match för säsongen när han räddade flera svåra lägen i första halvlek framför allt men även några i andra.

Hur spelet än såg ut och vad resultatet än blev så är det enda viktiga att Villa vann och leder kvartsfinalserien med 1-0. Match nummer två spelas i Uppsala på onsdag.