Sponsring i svensk fotboll
Det finns många olika sätt som de svenska fotbollsklubbarna får in pengar på. Det kan handla om intäkter från biljetter till matcher, föreningsavgifter och bidrag. De offentliga resurserna bidrar med mer än de privata aktörerna, inte bara med rena pengar, utan också med offentliga sporthallar och fotbollsplaner.
Men svenska företag lägger också miljarder på sponsring varje år. Störst andel läggs på idrottsorganisationer. Närmare 70 procent av sponsringsmiljarderna kopplas till idrottsrelaterade organisationer och föreningar. Ett sponsorkontrakt kan gälla individuella fotbollsspelare såväl som hela förbund, föreningar eller elitserier. Sponsring förekommer både i Sverige och övriga Europa. De lokala fotbollsföreningarna kan stundtals lida av bristen på företag som är villiga att sponsra lagen. För den typen av sponsring krävs mer än bara ekonomiska sponsringsmotiv. Filantropiska förhållningssätt till sponsringen har varit vanligt förr, men minskar mer och mer. Trots detta är 60 procent av sponsorinvesteringarna gjorda på lokal eller regional nivå. I allmänhet är svenskarna positivt inställda till sponsring av idrott.
Det finns skillnader mellan marknaden för sponsring i Sverige och marknaden för sponsring i Europa i stort, men en sak är säker – att sponsra fotbollslag leder till ökad försäljning på både nya och redan befintliga marknader. Samtidigt som företagets profil sprids, sprids också intresset för fotbollen. Kedjereaktionen är tydlig. Sponsring leder till ökat intresse, som i sin tur leder till mer sponsring, och ännu starkare intresse. För fotbollsutövarna handlar idrotten om laganda, delaktighet, öppenhet och respekt, medan det för företagen som sponsrar betyder en chans till ökad tillväxt och bättre ekonomisk vinst. Dessa båda synvinklar möts i sponsringen, även om de olika intressena ibland kolliderar. Fotbollsvärlden är ett bra exempel på hur en idrott har anpassat sig till marknaden.
Det finns några skillnader mellan hur sponsringssamarbeten fungerar i Sverige jämfört med övriga Europa. I Sverige spelar det statligt ägda spelbolaget Svenska spel en stor roll i sammanhanget. De bidrar med hundratals miljoner kronor varje år, både till lokala fotbollsklubbar och landslagen. Både dam-, herr- och ungdomslag får sin del av kakan.
I Storbritannien är det också spelbolagen som utgör en majoritet bland sponsorskapen. Det är väldigt vanligt att spelföretag agerar huvudsponsor till engelska fotbollsklubbar. En stor del av klubbarna i både Premier Leagues och The Championships tröjor täcks med reklam för olika spelföretag. Vissa lag ägs till och med av spelbolag. Flera spelrelaterade företag har dock redan börjat sponsra SHL-hockeyn, och med den nya spellagstiftningen i landet kan det hända mycket på den svenska sponsringsmarknaden. Ett stort spelbolag har ju dessutom nyligen tecknat avtal om att sponsra Allsvenskan framöver. De kommer att fokusera på tre strategier och områden i sitt sponsorskap. Ett av målen är att utveckla svensk elitfotboll till det bättre. I nuläget ligger svensk fotboll efter på flera plan i jämförelse med de europeiska konkurrenterna. De vill också hjälpa till att främja fotbollen i hela landet, på ett socialt plan. Det finns alltså inte bara ekonomiska motiv bakom sponsorskapet, utan även etiska idéer ligger till grund för upplägget på sponsringen. Sist men inte minst är det att fortsätta att kämpa emot problemen med matchfixning genom utvecklade samarbeten gällande detta.
Det är helt klart mycket tack vare den nya spellagstiftningen som vi kan komma att få se stora förändringar i de svenska fotbollsklubbarnas ekonomi framöver. Svensk sport i allmänhet, och spelare, klubbar och förbund i synnerhet, kommer förmodligen att gagnas stort av den friare marknaden. Svensk fotboll skulle kunna tjäna på etablerade online gambling-företag som 888. Den svenska spelmarknaden växer snabbt och därför är det möjligt att kända spelbolag som 888 Casino kan komma att göra samma sak som de gör i England, och börja sponsra även svenska lag. Sponsring kan vara just det som de svenska fotbollsklubbarna behöver för att nå nästa nivå.
Fler och fler spelbolag kommer att se möjligheterna på den svenska fotbollsmarknaden. Den nya spellagstiftningen på den svenska spelmarknaden innebär att utländska spelbolag på många sätt kommer att kunna nå fler konsumenter. Många kommer att vilja ta chansen till möjligheten att nå ut till spelkonsumenter via ett så folkligt ämne som fotboll. Anledningen till att det särskilt är spelbolag som visar intresse för sponsorsamarbeten i sportvärlden är enkel att förstå – det handlar om att hitta kunderna som intresserar sig för sport. För intresserar man sig för sport, intresserar man sig kanske också för betting och är ute på jakt efter bra odds och höga bonusar.
Att Sverige genomgår en stor förändring på spelmarknaden inger förhoppningar för svensk fotboll, eftersom det förmodligen kommer att innebära större summor i form av sponsor. Ökade investeringar i den svenska fotbollen kommer att öka intresset från flera håll. Majoriteten av sponsorerna i brittisk fotboll utgörs av spelbolag, och kanske kommer vi att få se en liknande marknad i Sverige framöver. Redan nu, innan den nya spellagstiftningen träder i kraft, investeras miljarder i sponsring i Sverige varje år. En stor del av dessa sponsringsmiljarder går redan till idrottsorganisationer av olika slag. Och ju fler företag som är villiga att sponsra svensk fotboll, desto mer pengar går till svensk fotboll och desto större blir den svenska fotbollens marknad i övriga Europa.