10 matcher - 10 slutsatser

10 matcher - 10 slutsatser

Manchester City har spelat 10 tävlingsmatcher i en underlig säsong som sannolikt kommer att gå till historien som "The Pandemic season"

1. Det är inte enkelt att se på fotboll utan publik. Det känns som man tittar på en träningsmatch på en ekande tom anläggning. Extra tydligt blev det i veckan när Krasnodar mötte Chelsea i veckan med ca 10000 på läktarna även Dynamo Kiev tilläts ha 15000 åskådare i matchen mot Juventus. Med bakslaget av Covid 19 så är det synnerligen osäkert om det blir någon publik under den innevarande säsongen.

2. Om publiken inte kommer tillbaka riskerar många klubbar att gå under ekonomiskt. Värst ute lär Barcelona vara som enligt som måste skära ned lönerna med 30 % (190 miljoner Euro) senast i nästa vecka enligt katalanska RAC1 om så inte sker väntar konkurs i januari. Detta lär öppna upp för en ny Messi Gate när den lille bolltrollaren skall erhålla en lojalitetsbonus om han INTE skriver på ett nytt kontrakt.

3. Citys ordförande Khaldoon Al Mubarak uttalade i somras att City skulle förstärka truppen med 4-5 spelare men nu det blev tre nya spelare i form av Nathan Ake, Ruben Dias och Ferran Torres. Det som i mina ögon försvagat City är att världsstjärnorna Leroy Sane och David Silva inte ersatts på ett sätt som vore önskvärt. Om detta beror på att klubben inte vågar spänna bågen på grund av relationen till UEFA och FFP eller om man helt enkelt förväntar sig att priserna på spelare kommer att sjunka ytterligare på grund av pandemin låter jag vara osagt? Helt klart är att en konstuktiv mittfältare typ Houssem Aouar som kan ta löpningar i djupled saknas i truppen. Bernardo har fått chansen att spela centralt i plan något som inte fallit väl ut och det vore bättre om han fick konkurrera med Riyad Mahrez som högerytter.

4. Spelschemat den här säsongen är extremt komprimerat. Klubbarna som deltar i Europa kommer spela 2 matcher i veckan fram till nyår,  något som sliter enormt på spelarna och hitills har många blivit skadade på grund av en otillräcklig försäsong. För Citys del har 13 av 19 utespelare i truppen hitills varit skadade eller finns kvar på skadelistan. De många skadorna ökar slitaget på de som tvingas spela varje match (som Kyle Walker) och därmed risken för nya skador. Att Premier Leauge inte tillåter 5 byten som alla andra ligor i Europa under de förutsättningar som råder är verkligen besynnerligt men de mindre klubbarna tycker att det skulle gynna "storklubbarna". Slutsatsen av det hårda matchandet är att resultaten kommer fortsätta att svaja.

5. Att ha en stark trupp under de förutsättningar som råder är extra viktigt. City har inte längre den bästa truppen i ligan, klubben genomgår en generationsväxling där Kompany, David Silva har lämnat men även Fernandinho och Aguero är på väg mot sin sista dans. Problemet är att då måste andra spelare kliva fram och fylla i som nyckelspelare. Några kan nog med tiden bli nyckelspelare som exempelvis Dias och Rodri men tyvärr är det för många som inte klivit fram. John Stones och Oleksander Zinchenko har inget större förtroende i City lägret, Bernado Silva och Riyad Mahrez har varit stora besvikelser så här långt, Benjamin Mendy är ständigt skadad och snart inte att räkna med. Sammantaget gör det att dagens City är extremt beroende av enskilda spelare som De Bruyne, Laporte och Sterling något som man tidigare inte varit. De bästa trupperna i mina ögon har Chelsea och Spurs och det kan räcka långt.

6. En spelare som så här långt varit Citys klart bästa spelare är "stålmannen" Kyle Walker. Inte nog med att han är bördig från stålstaden men han är aldrig skadad och alltid tillgänglig för spel. 

7. Citys har under Guardiola haft som adelsmärke att göra massvis med mål. Under den förra säsongen blev det 102 mål ett snitt på 2,68 mål per match men i de fyra senaste ligamatcherna det det blivit 1 mål per match vilket med City mått är väldigt snålt. Ett av skälen är naturligtvis avsaknaden av en naturlig avslutare när både Jesus och Aguero är skadade. Men jag skulle även vilja peka på att det saknats löpningar i fickorna mellan motståndarnas ytterback och innerback från de centrala mittfältarna. Dessa löpningar tog alltid David Silva och Kevin och bägge kan slå de avgörande passningarna. Många gånger fick de inte bollen men löpningen öppnar upp yta för en Sterling, Foden eller Torres som kan komma med löpningar i ytan som öppnats upp. Dock tycker jag att det funnits tecken i de senaste matcherna på förbättringar med Foden. Torres och Sterling på topp.

8. En av skillnaderna mellan ligaspelet och Champions Leauge har varit målfabrikationen. Under ligaspelet har det varit magert medan i Europa har City gjort 6 mål på 2 matcher. En av förklaringarna är att i Europaspelet har motståndarna tryckt upp backlinjen och lämnat ytor bakom backlinjen medan i ligan så ligger det alltid 9 spelare kvar i straffområdet och sparkar bort bollen

9. Även om säsongen är ung och mycket återstår så är de kommande matcherna i ligan mot Liverpool och Spurs en fingervisning om Citys status.

10. Det spekuleras en hel del om Guardiolas framtid i City när hans kontrakt går ut till sommaren. Han har varit väldigt tydlig med att han trivs i City och Manchester och att han inte kommer återvända till Barcelona som manager. Dock är han lite kryptisk och säger att han måste förtjäna ett nytt kontrakt och inte bara erbjudas ett nytt kontrakt. Det som talar för att han kan komma att förlänga med City är att han uppskattar enkelheten med Citys ledning med vännerna Ferran Soriano och Txiki Begiristain. Han slipper helt och hållet ägna sig åt intern politik när de tre tillsammans med ordförande Mubarak fattar alla beslut i klubben. Dock är 5 år som tränare en lång tid och det är möjligt att Guardiola som fyller 50 år i januari önskar sig ett lite lugnare liv ett tag.

John Talbot2020-11-01 09:14:00
Author

Fler artiklar om Manchester C