Fotbollen blir en del av vardagen

Tänk vad kul det kan vara att sparka på en boll. Tänk att man i alla tider gjort detta i någon form. Töntigt? Aldrig! Om du frågar mig=)

Fotbollens historia
Det tidigaste man har kunnat hitta bevis för att någon slags fotboll utövats är för 2100 år sedan när kineserna använde sig av någon slags boll för att öva färdigheter i sin krigsträning. Men att vara så naiv att sedan tro att de på något sätt satte igång startskottet för en lavinartad spridning av denna sport/lek/träning över de kommande tusental åren som skulle förändra världen. Det kan man inte, tror jag.
Dock kan man konstatera att sedan den dagen för 2100 år sedan har någon form av bollspel som på många sätt, olika mycket, påminner om dagens fotboll utövats över hela världen genom, om inte alla, flera kulturer.

Innan år 1863, som var startskottet för den moderna fotbollen, utövades ”sporten” väldigt spontat. Man gjorde bollen av något slags material som var tillgängligt och sedan drog man ut och spelade. Men eftersom det inte fanns några regler eller några ”mallar” att gå efter så blev denna lek väldigt olika på många ställen.
Man tillät ibland att använda händerna, ibland var det förbjudet, Ibland hade man inga mål, ibland kunde de vara flera hundra meter mellan målen och oftast fanns inga planer. Eftersom man som sagt inte heller hade några djupare regler eller domare kunde det ofta gå väldigt hett till. Det var inte sällan man skadades rejält eller skadade andra när man drog fram genom gatorna i stora hjordar. För som sagt några planer använde man sig sällan av och i stället använde man sig av gatorna att spela på. Men att nöja sig med ett kort begränsat avstånd som oftast är fallet idag gick tydligen inte utan man kunde springa och jaga bollen flera hundra meter mellan några väl valda hus.
Naturligtvis så var detta inte heller så populärt alla gånger och det finns beskrivet att man ”fick skydda sina fönster med buskar och häckar” när barnen rusade fram och putade, knuffade och sparkade på bollen hejvilt.
På grund av det brutala spelet, sin oorganisation och våldet blev fotbollen till och med förbjuden på vissa ställen.

Fotbollen var dock redan nu en del av vardagen och ofta ett sätt att roa sig mellan allt hårt arbete. Ofta var det pojkar som spelade efter maten. Men att tro att ingen gillade det är fel. För redan på denna tid roade folk sig med att ibland titta på när de spelade och latjade med bollen. Det går nämligen att läsa att ”även de fina herrarna kom galopperade för att se de ungas färdigheter och tuffa dueller”.
 
Det stora uppsvinget fick fotbollen på början av 1800-talet när skolor började utöva denna sport. Här kunde man även kontrollera spelet på ett annat sätt vilket gjorde att det inte var lika hårt.
Det tog inte heller länge innan man år 1863 började standardisera sporten på Cambridge University och regler började sättas upp. Tidigare hade alla skolor, precis som genom historien, gjort som de velat och haft olika regler överallt. En del fick bära bollen, vilket så småningom grundade sporten Rugby, medan andra inte fick det. Det var även detta år, 1863, som världens första fotbollsförbund bildades, The Football Association, FA. 
Det tog inte heller många år innan den ”nya” sporten vuxit sig stor. Endast åtta år senare, 1871, hade man över 50 klubbar med i FA. Man startade bland annat klassikern FA-Cupen och landskamper innan något annat land på ”fastlandet” hört talas om denna organiserade fotboll. 

Nog om detta och över till det jag egentligen är här för att skriva om. 


Fotbollen nådde tillslut norr
Utan att ha mer information att styrka mina påståenden så kan jag nog tänkta mig att fotbollen, eller någon annan slags bollsport, hade en stor del av vardagen och livet även i nordöstra England på 1600-, 1700- och 1800-talen. För oavsett arbetsbördan så är det en del av mänskligheten att även ha roligt, och fotboll är roligt!
Oavsett hur det såg ut så levde ”nordborna” i ovisshet om vad som skedde nere i de sydligare England. För innan fotbollen blev populär i Tyne-Wear, eller innan fotbollen började spelas i organiserad form, så gick det faktiskt ganska många år med tanke på den slagkraft sporten ändå hade. Till och med skottarna hann före oss! 

Som sagt det tog tid, närmare bestämt 15 år efter det att FA bildats. För det var först i slutet av 1870-talet man så sakta började spela i organiserad form när Newcastles första klubb Tyne Association bildades år 1877. Detta var dock fortfarande på en amatörmässig nivå och handlade mer om ett sätt att hålla igång kroppen och ha roligt än att vinna titlar.
 
Ungefär samtidigt i S****land började man också få upp ögonen för sporten och även här var det på ett sätt skolan som fick fart på densamma precis som det en gång börjande. Nu handlade det dock inte om några elever som skuttade omkring på rasterna utan det var en stålig man vid namn James Allan som var lärare på en internatskola som ansåg att lärarna behövde någon fritidsaktivitet att hålla igång med. Därför startade han klubben Sunderland and District Teachers' Association Football Club, och det var endast lärare som fick vara med. 

Tillbaka till Newcastle där fotbollen fortfarande väntade på ett uppsving. Det spelade inte heller någon roll att fotbollsklubben Newcastle Rangers bildades. Varför jag nämner Rangers överhuvudtaget är egetnligen inte för att på ett kronologiskt sätt namnge varje klubb som bildats i Newcastles historia. Inte är det heller för att de senare kom att bli ett mästarlag. Nej det handlar överhuvudtaget inte om spelet på planen utan om det senare. Alltså planen. 
I början hade laget det nämligen väldigt svårt att hitta en plan att spela på. Man fick flytta runt lite kors tvärs genom staden och över (kanske inte under) floden Tyne – tills man en vacker, måste ha varit en väldigt vacker dag, fick tag på en inhägnad fotbollsplan vid Leazes. Nu ska jag väl inte behöva säga mer innan en klocka ska ringa i era huvuden.
Men okej bara för att ni Mackems ska få veta var ni ska gå när derbyt spelas i Newcastle så kan jag meddela att det är där St James Park står idag. Newcastle Rangers var alltså först med att spela på St James Park! (vilket skedde runt 1880)


Fotbollen slår igenom
Det stora uppsvinget för fotbollen i Newcastle och S****land sker först omkring 1881 då cricketklubben Stanley Cricket Club, i Newcastle, av någon anledning börjar intressera sig allt mer för fotboll och tillslut bestämmer sig att byta sport! 

Samtidigt i S****land börjar pengarna att tryta för lärare James Allan och hans gäng. Nu undrar ni säkert var detta kan ha med att göra att fotbollen fick ett uppsving? Jo det var nämligen så att eftersom de tydligen inte, vad jag läst, hade råd att betala de £10 per spelare/år för planhyran tvingades man hitta andra som skulle kunna vara med och hjälpa till med det ekonomiska. Det fanns knappast fler lärare, eller så var de kanske för fattiga, utan man bestämde sig för att öppna upp portarna. Man bestämde sig för att byta namn till Sunderland Association Football Club och släppa in även icke-lärare i klubben. Därmed hade dagens Sunderland AFC grundats (Vem som nu bryr sig om det). 

En olycka sker sällan ensam bukar det ju heta. Nu vet jag inte om jag ska kalla det för en olycka men nu var fotbollen rejält på G även i Newcastle. Undertiden ett namnbyte av Stanley Cricket Club skedde för att inte blandas ihop med andra klubbar med samma namn bildades på andra sida staden ett lag vid namn Newcastle West End. Passande nog så bestämde Stanley Cricket Club att man skulle byte till Newcastle East End. Det var alltså två lag från varsin sida av staden som nästan sammtidigt hade bildats.
Som en parantes kan jag även nämna att nystartade Newcastle West End också var ett gammalt cricketlag… 


Stor konkurrans
Newcastle West End och Newcastle East End blir snabbt konkurrenter. Man spelar många internmatcher och rivaliteten är stor (Man skulle nog kunna tänka sig att vänskapen mellan dessa två lag var vad Tyne-Wear derbyt är idag).
Snabbt visar det dock sig att det är framförallt Newcastle West End som är det bättre laget av de två och som en belöning(?) flyttar man år 1886 in på St James Park och deltar för första gången i FA Cup.

I S****land har fotbollen också kommit långt med SAFC i spetsen. Man har på bara några år gått från att ha varit en amatörklubb som var till syfte att hålla igång kropp och själ till att bli en professionell klubb med flera importer.
Detta var dock något som inte gillades av alla. Speciellt inte lagets grundare James Allen och klubbens lokala förmågor som ansåg att alla importer tog deras platser i laget. Man blev rejält sura och gick ur laget för att bilda Sunderland Albion F.C. för att få mer speltid. 

Samtidigt i Newcastle är Newcastle East End trötta på att vara lag två i staden. Man bestämmer sig för att elitsatsa och ett steg i den riktigningen är att bland annat ta över Tom Watson från just konkurrenten Newcastle West End för att bygga om hela strukturen i klubben plus att värva in ett flertal spelare, speciellt från Skottland.
Detta ger också snabbt resultat då man på två år är bäst i staden. 


S****land erövrar världen…

Även om fotbollen är ganska stor i Newcastle, med speciellt de två klubbarna jag nämnt på slutet, så gör man de fortfarande bara på regional nivå. I S****land börjar man tröttna på det och vill spänna musklerna och mäta sig mot övriga lagen i England. Man bestämmer sig därför att år 1890 gå med i den nationella ligan the Football League (som bildats år 1888). Det är dock ett problem. I staden finns två lag som vill vara med och endast ett av dem får plats.
Det spelas därför ett play-off mellan SAFC och Sunderland Albion. Vinner gör SAFC som säsongen 1890-91 gör premiär i det nationella ligasystemet.
Men det var inte så populärt bland de övriga lagen att norra S****land skulle vara med. Ligan bestod då mestadels av lag från mellersta delarna av landet och att då åka upp till S****land var ju knappast någon barnlek (eller någon som ville...), det tog dessutom väldigt lång tid, om man jämför med idag, och var dyrt. Det gjorde att man först innan man fick vara med var tvungen att gå med på att betala en del bortaresor till sina motståndare. 
S****land verkar ha prioriterat ligan ganska högt då man utan problem gick med på detta.
Kanske visste de vad som väntade? För laget gör succé direkt. Under de sex första säsongerna förlorar man bara en gång på hemmaplan och man blir även det första laget att vinna ligan tre år i rad när man gör det under denna period. 

För Sunderland Albion, som förlorade kvalmatchen, är framtiden inte lika positivt utan klubben blir mer och mer amatörmässig för att slutligen försvinna från fotbollen för alltid! 


Newcastle United bildas!
Medan Sunderland AFC firar triumfer i det nationella ligasystemet spelar de båda lagen Newcastle East End och Newcastle West End allt jämnt i kvar i den regionala mosvarigheten. För Newcastle West End som tidigare dominerat densamma börjar det nu gå allt tyngre och tyngre, både sportsligt och ekonomiskt.
Tillslut är botten nådd. År 1892 kan man inte längre fortsätta utan klubben går på eget initiativ, av någon anledning, till lokalkonkurrenten Newcastle East End och erbjuder sig att de ska få ta över allt som finns av kvar klubben.
Och så blir det. Newcastle East End flyttar till St James Park och tar över de flesta spelarna och ledarna som fanns i klubben. Samtidigt så försvinner Newcastle West End för gott.

Den 3 september 1892 spelar Newcastle East End sin första match på St James Park. Matchen ses av 6 000 åskådare, och även om det var mycket på den här tiden i Newcastle, så var man inte nöjda inom klubben. Man ville få upp intresset ännu mer och för att göra det så bestämmer man sig för att göra om imagen i klubben. Man vill skapa en klubb som alla i området i och runt om Newcastle kan stötta och känna samhörighet med och att det inte som nu är mest Newcastlebor i östra delen av staden. 
I december samma år samlas man för ett offentligt möte där man blandat bestämmer sig för att byta namn. Flera namnförslag kommer, bla Newcastle Rangers och Newcastle City. Tillslut enas man dock för Newcastle United. 

Där med grundas Newcastle United inofficiellt den 9 december 1892! 

Att laget bildas inofficiellt beror på att det dröjer ändå till den 6 september 1895 då Newcastle United Football Club Co. Ltd bildas som Newcastle United blir accepterat av även FA, av någon anledning.(?) Inom klubben räknar man dock med att klubben grundades samma år som man själva byte namn, nämligen 1892. 


Newcastle erövrar England
1893 går laget tillslut med i ligasystemet. Man försöker för andra gången gå med i ligan men att man inte redan gjort det beror på att man första gången fick nobben. Nu försökte man på nytt men tänker inte nöjda sig att börja i nystartade andraligan. Utan man ska in i högstaligan direkt! Inte konstigt nog får man nobben...
Men i stället för att avböja förslaget att börja i andraligan, trots sin besvikelse, ser man vikten av att vara med i det nationell ligasystemet för att intresset ska öka även på hemmaplan. 

Året efter byter man färger från rött-vitt, som var Newcastle East End´s färger, till dagens svartvita färger. 
Newcastle United var därmed definitivt bildat på alla sätta och vis!!! 


Slutord
Fotbollen i Tyne-Wear är nu igång på allvar! Men det dröjer ända till år 1898 innan första Tyne-Wear derbyt spelas. 

Nu vet jag att det blev väldigt lite derbysnack idag. Men det hoppas jag att vår käre medskribent Peter Holm, och jag själv för den delen, kan fixa till imorgon då vi kommer göra en djupdykning kring Tyne-Wear derbyna både gammalt och nytt och känt och okänt och även på allvar börja snacka upp oss inför lördagen. 

Med denna artikel var tanken och min förhoppning att ni skulle få lite mer kött på benen och kanske se allt med andra ögon när ni läser vårat kommande material. Jag har helt enkelt med dessa två artiklar velat ge er en historisk återblick i kronologisk ordning om att dispyterna mellan Newcastle och S****land har funnits länge och sedan hur fotbollen sakta men säker kom in i vardagen. Mina förhoppningar är helt enkelt att ni kommer få en större förståelse och en större inlevelse när vi börjar våran historia om Tyne-Wear derbyrna från 1898 till 2007. 

I morgon smäller det. Då börjar nedräkningen på allvar! 


HOWAY THE LADS!!!

Andreas Tano Bask2007-11-07 17:00:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies