2024-04-05 21:00

Rotherham - Plymouth
0 - 1

Äntligen seger! Tankar efter 1-0 i Rotherham
Tränarna Dewsnip och Nancekivell gratulerar varandra, med Brendan Galloway bakom (Foto Gill Black / GoS)

Äntligen seger! Tankar efter 1-0 i Rotherham

Det var sannerligen ingen klassiker, men Argyle tog tre extremt välbehövliga poäng i regnet i Yorkshire på fredag kväll. Det gör att hoppet om nytt kontrakt lever i högsta grad.

Det gamla gardet är tillbaka!
Detta var ju första matchen efter att Ian Foster sparkades i måndags. Bland hans värvningar var det bara mittbacken Ashley PhillipsAshley Phillips som startade matchen. Det blev återkomster för två hjältar från förra säsongen som hade hamnat totalt i frysboxen under Foster och oftast inte ens hade suttit på bänken.

Mittbacken Dan ScarrDan Scarr har sina begränsningar men om det är en sak han kan så är det brottas med stora anfallare och nicka bort höga bollar. Han var ju därmed perfekt för en match mot Rotherham där långa bollar mot fyrtornet Tom Eaves är främsta hotet. Eaves byttes bara in med bara en halvtimme kvar men det kändes som om Scarr hade bra koll på honom. 

Den offensiva mittfältaren Callum WrightCallum Wright startade bara sin sjunde match för säsongen men såg pigg ut och hade en del chanser i första halvleken. Han tog sig flera gånger till bra positioner men vägde lite lätt i närkamperna. Med tanke på orutinen kring matchandet så var han helt klart godkänd också.

Inte mycket kvalité - Argyle svarade för det som fanns
För den neutrala åskådare var matchen kanske inte jättespännande. Argyle blixtrade till då och då men det syntes att man saknar självförtroende ibland - men man hade i alla fall 21 skott varav 11 på mål. Rotherham producerade knappt ett skott värt namnet.

Målet var i alla fall vackert. Morgan WhittakerMorgan Whittaker tog sig inåt i planen och hittade en svepande krossboll som passerade precis över huvudet på backen och hittade Bali MumbaBali Mumba på andra kanten. Han tog ner bollen på ett behärskat sätt, växlade över till vänstern och överlistade Viktor Johansson vid sin första stolpe. 

Man hade bud på mer - även om Ryan HardieRyan Hardie återigen hade en dålig dag framför mål. Hans ersättare Ben WaineBen Waine var desto piggare och kunde haft hattrick sista 15 minuterna. En solodribbling tog honom förbi hela backlinjen men slutade med ett tamt skott rakt på Johansson, han nickade i stolpens insida efter en hörna och så fick han friläge efter en dålig bakåtpassning men Johansson var snabbt ute och parerade.

Rotherham åker ur - det gör inte Viktor Johansson
Sista chansen för Rotherham försvann i och med förlusten och de är därmed klara för League One.

Det känns dock inte sannolikt att Johansson är kvar i klubben när nästa säsong sparkar igång. Han är på en helt annan nivå än resten av laget och svarade för en rad superräddningar igår. Med en målvaktsprestation i nivå med Rotherhams utespelare hade den här matchen slutat 0-3 eller 0-4 förmodligen - och laget hade brutit alla negativa rekord som finns denna säsong. 

Allra bäst var när han tippade iväg ett stenhårt långskott från Whittaker till hörna, och en blixtsnabb reaktion när Callum Wright nickade från nära håll. Jag har sett en del höjdpunkter från övriga matcher och han verkar göra sådana räddningar varje match.

Det känns som om han kommer att bli landslagsmålvakt så småningom - ska bli spännande att se vem som värvar honom till sommaren. Jag gissar på ett topplag i Championship som nästa steg.

Hoppet lever - men en bit kvar till säkerhet
Det blev första vinsten sedan 24:e februari och ett välbehövligt lyft i tabellen. Rotherham är visst genomusla, men det är inga garanterade vinster bara för det, som båda nedflyttningsrivalerna Huddersfield och Millwall har smakat på de senaste veckorna. 

Det tar Argyle upp till 44 poäng med 5 matcher kvar. Tyvärr vann även båda lagen på nedflyttningsplats, Sheffield Wednesday och Huddersfield, idag så strecket är fortfarande bara två poäng bort. Det sjuka är att hela nio lag är i omedelbar fara - mellan Sheffield i 23:e plats och Swansea i 15:e skiljer det bara fem poäng. Men med tanke på så många lag inblandade känns det som om det ska räcka med 2 vinster till, alternativt kanske en vinst och ett par oavgjorda. Någon av dessa 9 måste väl avsluta sämre än så?
 
Nästa match blir i alla fall mot en av dessa rivaler QPR, på Home Park på tisdag. Dags att bryta den hemska trenden vi haft där, med noll poäng och noll mål på fem matcher.
 

Geoff Bache2024-04-06 18:47:00
Author

Fler artiklar om Plymouth