Emirates Stadium, 2022-04-23 13:30

Arsenal - Manchester U
3 - 1

Arsenal 3-1 Manchester United

United reste till London för en sista chans att vara med i kampen om Champions League. Trots en ganska bra insats där man definitivt förtjänade mer än 0 poäng vinner Arsenal efter en händelserik match där domaren spelade en avgörande roll.

Sammanfattning:

Två minuter tog det innan den första bollen låg bakom De Gea. Varane och Telles sparkar båda hål i luften på ett inlägg som landar hos Saka som skjuter. De Gea gör en bra räddning men på returen kan Tavares skicka in bollen i öppet mål. Mardrömsstart för United som dock hittar in i matchen rätt fort där både Elanga och Bruno får två väldigt bra lägen men ineffektiviteten skulle bli återkommande för Uniteds del. Dalot träffar ribban från distans och Nketiah missar friläge men i minut 32 kommer Arsenal utöka sin ledning efter en omdiskuterad situation. Nketiah skjuter bollen i mål men det blir bortdömt för offside. Däremot hittar VAR en knuff från Telles på Saka i upprinnelsen och Pawson dömmer straff. Saka tar straffen själv och gör 2-0 för Arsenal. Det skall dock bara ta två minuter innan United svarar. Matic skickar in ett inlägg som Ronaldo slår in bakom Ramsdale. Sista kvarten lugnar matchen ner sig lite och Arsenal går in till halvtid med ledning 2-1.

United startar andra halvlek väldigt piggt och trycker ner Arsenal fullständigt. Tio minuter in kommer också utdelningen då Matic nickar bollen på Tavares hand och United tilldelas en straff. Fernandes kliver fram och skjuter bollen i stolpen efter att skickat Ramsdale åt fel håll. United fortsätter dock trycka på och Ronaldo har en boll i nät men stod dessvärre någon centimeter offside och kort efter skjuter Dalot ett skott som Ramsdale kan styra i stolpen. Men mitt i Uniteds forcering för en kvittering trycker Xhaka in bollen från distans och luften går ur bortalaget. Efter detta kommer United aldrig särskilt nära en reducering och Arsenal tar ett stort kliv mot Champions League spel nästa säsong.

Arsenal (4-2-3-1): Ramsdale; Soares, White, Gabriel, Tavares; Elneny, Xhaka; Saka, Ödegaard, Smith-Rowe; Nketiah

Manchester United (4-2-3-1): De Gea; Dalot, Lindelöf, Varane, Telles; McTominay, Matic; Elanga, Fernandes, Sancho; Ronaldo

Statistik:
Resultat: 3-1
Målskyttar med assist: Tavares, Saka, Ronaldo (Matic)

Ineffektiviteten sänkte United

Som så många andra gånger denna säsong missar man alldeles för mycket lägen. Denna match har man ändå flera fina perioder där man trycker ner Arsenal och skapar lägen där både Elanga och framförallt Fernandes bör göra minst ett mål idag. Att försvaret är det absolut största problemet i dagsläget tror jag de flesta är överens om vilket gör det ännu viktigare att väl sätta sina chanser när de dyker upp. Om det är självförtroende eller saknad av tydlig spelidé som är problemet vet jag inte men alla i truppen skall ha kritik och inte bara försvaret efter denna säsong.

Sluta upp med gullandet

När United får straff är jag helt säker på att Ronaldo kommer kliva fram. Men istället kommer en Fernandes som vart helt ur slag en längre tid och dessutom haft en dålig match ta åt sig bollen. Jag vet att Bruno vart en säker straffskytt tidigare och det hade säkert vart en boost för självförtroendet för Bruno men nu missar han och sjunker ännu längre ner. Om man leder med 4-0 kan det gå bra att ge en straff till en som behöver det men i ett såpass viktigt skede av både matchen och säsongen i sin helhet ger man straffen till Ronaldo som satt mer viktiga straffar än någon annan som nånsin spelat fotboll.

Domare Craig Pawsons insats

Det här är utan tvekan en av de värsta domarinsatser jag sett hittills i år. United hade lätt kunnat få tre straffar denna match och man skall minst ha två när Cedric stoppar bollen liggandes med handen. Jag vill ogärna skylla på domaren men denna insats är direkt avgörande och då kan man inte kolla bort. Sen var han inte bara dålig åt Uniteds håll då Bruno skall ha ett klart rött kort och återigen är det en match där man undrar om VAR hjälper eller stjälper domaren för även det rummet tar några högst konstiga beslut. United är för dåliga oavsett men domarnas insatser måste bli hårdare bedömda och man måste verkligen se över VAR tills nästa säsong.

Petningen av Maguire gjorde knapp skillnad

Jag var själv inne på i texten innan matchen att Maguire bör bli petad ett tag framöver och jag tycker fortfarande att det var rätt beslut. Men dagens match visar hur dysfunktionellt försvaret är i sin helhet men även individuellt där framförallt Telles står för två kostsamma misstag som leder till två mål. Men även Varane tabbar sig vid första målet och både Lindelöf och Dalot går bort sig alldeles för enkelt vid ett antal tillfällen. Maguire har kanske varit den sämsta av samtliga i försvaret i årets säsong men de andra är inte långt bakom.

Börja om och gör rätt

I och med dagens förlust kan man räkna bort United från topp fyra vilket gör att resterande del av säsongen blir ganska meningslös. Därför är det ett bra tillfälle för Ragnick att både testa nya idéer och skita i resultaten och även gärna ge några unga spelare chansen framöver. Läget i United är sämre än på väldigt lång tid och även om anställningen av Ten Haag kittlar till lite har vi en otroligt lång väg att vandra och det är så otroligt viktigt att man ger holländaren fria tyglar. Vi kan inte längre acceptera medelmåttighet om United skall komma upp på den nivå som Pool och City är på. Jag tror starkt på Erik Ten Haag men han kommer till ett United som famlar i mörkret och det kommer bli en lång resa tillbaka.