Gästkrönika: Fotbollen inte längre en sport för alla
VM i Ryssland, VM i Qatar och nästa vecka, Europa League-finalen i Baku. Chelsea med alla sina världsstjärnor mot Arsenal utan en av sina. Anledningen? Uefa tyckte att det var en bra idé att en av fotbollens största finaler skulle spelas i ett av världens mest korrupta länder.
Henrikh Mkhitaryan från Armenien gjorde mål i Stockholm på Friends Arena när Manchester United vann Europa League 2017. Nu borde han ha chansen att göra detsamma i en ny final när hans Arsenal tagit sig hela vägen dit. Det blir ”borde” eftersom det ser ut som att UEFA berövar honom den chansen. För bara några månader efter att Mkhitaryan lyfte bucklan i Stockholm tog Uefa ett beslut som ser ut att hindra samma spelare från att delta i årets final. Finalen i Baku, Azerbajdzjan. Uefa har informerat Arsenal att de inte kan garantera Mkhitaryans säkerhet OM han skulle resa med sitt lag till Baku.
Uefas (nåväl) Azerbajdzjan och Mkhitaryans Armenien har en minst sagt stel relation med anledning av Nagorno-Karabakh-konflikten. En konflikt som är djupt rotad och sträcker sig tillbaka till när de båda länderna blev självständiga 1918. Vi ska inte dyka in i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan men låt oss konstatera att beslutet om en Europa League-final i Baku är minst sagt problematisk. Att organisationen inte alltid tagit särskilt moraliskt självklara beslut, det är ingen nyhet. Men nu påverkar Uefa direkt matchen sportsligt och försämrar Arsenals chanser att vinna den turneringen.
Sämst i hela Europa
Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 listar Azerbajdzjan på plats 166 av 180, bara 13 placeringar över Nordkorea. Plats 166 innebär den lägsta placeringen av alla länder i hela Europa och det är en fingervisning om vilket typ av styre landet har. Ilhan Aliyev har suttit på president-tronen sedan 2003 och i det senaste valet 2018 fick han över 86% av väljarnas röster. Fri press är inte mainstream i Azerbajdzjan och många journalister som skrivit kritiskt om regimen sitter nu fängslade. Det känns inte helt orimligt att ställa frågor kring varför ett av fotbollens maktorgan tycker att detta land är passande som värd för en av Europas största sporthändelser.
Vi ska inte heller glömma att Baku kommer stå som värd för fyra matcher i fotbolls-Em 2020. Ett beslut som togs av Uefa när Michel Platini satt som president för organisationen. Samma Platini som stängdes av för att ha misstänkts tagit emot mutor på över 17 miljoner kronor. Samma Platini som släpades ut ur maktens korridorer på grund av, just det, korruption.
Samma öde för fansen som för stjärnan
Arsenal ser nu ut att resa mot sin viktigaste match på 13 år, utan sin tredje bäst betalda spelare. Senast de spelade en match av samma betydelse var 2006, Champions League-final i Paris, en mindre kontroversiell finalstad och en stad som fansen faktiskt hade möjlighet att resa till. Annat är det nu. Bakus flygplats som tidigare inte haft kapacitet att ta emot mer än cirka 14.000 besökare ska nu gästas av supportrar som alla reser från samma stad, London. London-Baku är kanske inte Europas mest resvänliga rutt. Det är visserligen inte omöjligt att ta sig dit, men det underlättar nog om du har några fler nollor på kontot än den vanlige arbetaren för att inte gå i personlig konkurs.
Tur är väl då att final-lagen bara tilldelats ca 6000 biljetter var, till en arena med kapacitet på 70.000 åskådare. Man undrar ju dock vilka som ska fylla upp de resterande 58.000 platserna på arenan. Men det kanske är rimligt att en så stor del av arenan ska fyllas upp av lokalbefolkningen. Så de stora förlorarna här blir i slutändan fansen. De får stanna hemma i London. De och Armeniens bästa fotbollspelare genom tiderna.
För i nuläget ser det ut som att Mkhtariyan blir kvar på de brittiska öarna, trots att han varit bidragande faktor till att Arsenal tagit sig till hela vägen till Baku. Tack Uefa, tack för en rättvis final.
Filip Lindfors
Redaktionen tackar Filip för sin tid och sina ord. Har du också tankar i form av text du vill dela med dig av? Maila då din text till arsenalredaktionen@gmail.com.