Manchester C - Newcastle
2 - 0

Bekväm seger på Boxing Day
City tog tre fina poäng på boxing day

Ett City som ville vinna mötte ett Newcastle som ville hålla förlustsiffrorna nere. Båda lyckades med sina matchplaner när City tog en bekväm seger med 2-0 efter att Ilkay Gundogan och Ferran Torres stått för målskyttet.

City (4-2-3-1): Ederson; Cancelo, Dias, Stones, Aké; Gundogan (ut 90), Rodrigo (56); Sterling, De Bruyne, Bernardo; Torres (77).

Inhoppare: Fernandinho (in 56), Aguero (77) och Foden (90).

Värt att säga om Citys formation var att de spelade som ovan uppställt utan boll. Med boll spelade de snarare något som liknade 3-3-4 som vi sett ett par gånger tidigare den här säsongen. Då var trebackslinjen konstant med Aké, Dias och Stones och framför dem var konstant Rodrigo och senare Fernandinho. Framför dem växlade Gundogan, Cancelo, De Bruyne, Torres, Sterling och Bernardo positioner.

Redan i inledningen såg vi hur den här matchen skulle se ut. Newcastle ställde upp med ett lågt och kompakt 5-4-1 och hade som högsta prio att inte släppa in mål. Det höll i 13 minuter, för då levererade Cancelo en utsökt genomskärare till Sterling. Från snäv vinkel långt nere i Newcastles straffområde spelade han sedermera in bollen till Gundogan, som skickligt placerade in 1-0 i mål bredvid flertalet försvarande motståndare kring mållinjen.

City fortsatte trycka på i den första halvleken. De Bruyne sparkade i väg ett inlägg som snarare blev till ett skott. En överraskad Darlow lyckades dock peta bollen över ribban vid det tillfället. Sedan följde en segare period innan City ställde om snabbt med ungefär tio minuter kvar av halvleken. Torres levererade en fin boll till De Bruyne som blev helt fri med Darlow. Citys andra mål skulle bara tryckas dit, men De Bruyne hamnade för nära Darlow som skickligt avstyrde läget. Minuterna senare levererade Cancelo en läcker boll till Sterling, som från snäv vinkel tvingade Darlow till en ny fin räddning, genom att han plikttroget försvarade sin främre stolpe.

I andra halvlek var det som brukligt City som tryckte på mot Newcastles mål, men det var de svartrandiga som levererade det första avslutet mot mål. I en omställning passade Almiron bollen till Murphy, som sköt i väg ett avslut som Ederson räddade utan problem. I den 54:e minuten avgjorde City matchen även på resultattavlan. Cancelo snodde åt sig bollen av Almiron innan han levererade ett inspel som stoppades av Fernandez. Dock stoppades bollen inte bättre än att den hamnade hos Torres som mitt framför mål placerade in 2-0 bakom Darlow. City jagade efter det ett tredje mål och var mycket nära när Cancelo återigen levererade ett fint inlägg som hamnade framför en Sterling i obalans. Bollen studsade omgående till Bernardo som från nära håll bombade bollen i stolpen.

Matchen var avgjord och ganska trött att se på. Men med tio minuter kvar levererade Murphy ett skott från långt håll som Ederson återigen inte hade några problem att rädda. Där efter levererade Cancelo ett nytt fint inspel till Aguero som från nära håll sköt mot mål. En fenomenal räddning av Darlow hindrade dock ytterligare nätkänning.

City ångar på
City hade som förväntat inga problem med att besegra ett Newcastle som verkade prioritera att släppa in så få mål som möjligt den här dagen. Dock ska vi Citysupportrar inte längre ta sådana här bekväma segrar för givet. För bara någon vecka sedan spelade laget 1-1 hemma mot ett vilt försvarande West Bromwich på hemmaplan och det var ett allvarligt poängtapp. I dag spelade dock City bättre jämfört med då och det räckte till en stabil 2-0 seger. City är efter 14 spelade omgångar fem poäng efter Liverpool. Än lever hoppet om en ligatitel även fast City inte har råd med så många fler snedsteg till i fram till maj månad när ligan avslutas. Men här och nu gäller det för laget att ladda om snabbt. Det täta julschemat är här och på måndag kväll ställs City mot Everton på bortaplan.

+++ Joao Cancelo: hade en viktig roll i dagens formation. När City inte hade bollen var Cancelo högerback och när laget hade bollen var han oftast högeranfallare. Det resulterade i att Cancelo levererade flertalet farliga inspel matchen igenom. På båda målen var det Cancelo som var arkitekten.

++ Ferran Torres: fick återigen spela toppstriker, som egentligen inte är hans position. Men han gjorde det med den äran och gjorde det så viktiga 2-0 målet. Hade De Bruyne dessutom lyckats sätta sitt friläge hade Torres fått en assist på kontot.

+ Ilkay Gundogan: slet hårt på mitten och gjorde det viktiga första målet.