Bournemouth - Southampton 2-0 (1-0)

Bournemouth är tillbaka i vinnarspåret igen. Steve Cook och Benik Afobe var båda med i målprotokollet när Southampton besegrades för första gången på 58 år i ligasammanhang.

Bournemouth öste på redan från start och vaskade fram fyra hörnor under de inledande tio minuterna. Man visade gång efter annan prov på ett fint passningsspel, skicklighet på små ytor och hotade ständigt i spelet i djupled.

Utdelningen kom i den 31:a matchminuten på en frispark strax till höger om straffområdet. Ritchie drog den direkt mot mål och Southamptons målvakt Fraser Forster släppte retur, på vilken Steve Cook påpassligt höll sig framme. Med ett smått akrobatiskt nummer tryckte han in 1-0.

Domaren kollapsade

Det blev ett kortare avbrott i matchen under den första halvlekens slutminuter sedan fjärdedomaren Kevin Friend plötsligt kollapsat vid sidlinjen och slagit i huvudet. Friend fick, enligt BBC, föras till sjukhus för vidare behandling och ersattes av Dean Treleaven.

Efter paus var intensiteten sedan som bortblåst - för båda lagen. Shane Long hotade vid något enstaka tillfälle och inhopparen Graziano Pellè stod för Southamptons enda avslut på mål för kvällen. Det var ett något mer avvaktande Bournemouth, som dock låg rätt i positionerna och gjorde det svårt för gästerna.

Avgörandet kom drygt tio minuter före full tid när Benik Afobe ordnade 2-0, återigen på en frispark slagen av Ritchie. Januariförvärvet satte skallen till och nickade in sitt fjärde mål sedan ankomsten från Wolverhampton.

På allt säkrare mark

Bournemouth tog därmed sin första seger i Premier League på fyra matcher och utökade avståndet till nedflyttningsstrecket. Det skiljer nu åtta poäng ner till Newcastle, som dock har en match mindre spelad, på 18:e plats. Till helgen ställs de båda lagen mot varandra.

Segern var också den första i ligaspelet mot Southampton på hela 58 år. Då, i oktober 1958, gjorde Mike Burgess två mål när Bournemouth vann med 2-1.