Lagbanner
Nyförvärven 2015/16 - Hiss eller diss

Nyförvärven 2015/16 - Hiss eller diss

Första säsongen i Premier League är avklarad och Bournemouth klarade nytt kontrakt med fem poängs marginal. Med ett nytt transferfönster i antågande tar vi här en närmare titt på hur årets nyförvärv skötte sig.

Adam Federici, mv, Reading, fri transfer.
Anslöt på fri transfer från Reading som tilltänkt backup till Artur Boruc. Gjorde sitt första framträdande mot Manchester City (1-5) efter att Boruc skadat sig under uppvärmningen. Federici slog sig därefter in i laget efter polackens tveksamma insats mot Spurs veckan därpå. Fick återigen agera ersättare under vårsäsongen och troligtvis får han en liknande roll även nästa säsong. Totalt blev det sex matcher i ligan och ytterligare några i ligacupen. Godkänd värvning.

Sylvain Distin, b, Everton, fri transfer.
Den rutinerade mittbacken kom till klubben med mångårig erfarenhet av Premier League-spel i bland annat Manchester City och Everton. En ledargestalt som inte bara blev en tillgång i omklädningsrummet utan även på plan. Distin spelade ett flertal matcher innan jul, i kapten Elphicks frånvaro, och gjorde det bra. Det står sedan tidigare klart att 38-åringen lämnar klubben i sommar. Godkänd värvning.

Tyrone Mings, b, Ipswich, £8 miljoner.
Blev klubbens dyraste köp någonsin när han köptes från Ipswich. Vänsterbacken gjorde debut när han bytte av Charlie Daniels i halvtid mot Leicester på Dean Court. Tråkigt nog ådrog han sig en allvarlig knäskada efter bara sex minuter på plan och har inte spelat sedan dess. Förhoppningsvis kan Mings komma tillbaka i gammalt slag och visa varför Howe valde att spendera åtta miljoner pund för hans namnteckning. Mings är endast 22 år ung och har därmed karriären framför sig. Lämnar betygskolumnen tom med tanke på omständigheterna.

Christian Atsu, mf, Chelsea, lån.
Representerar Ghana i landslagssammanhang och blev utsedd till afrikanska mästerskapens mest värdefulla spelare när de bärgade silvermedaljen 2015. Kom således till klubben med höga förväntningar på sig. Dessvärre drogs Atsu med skadeproblem redan från start och speltiden begränsades till ett par framträdanden i ligacupen. Låneavtalet var skrivet på hela säsongen men vid årsskiftet kom klubbarna överens om att bryta det i förtid. Lyfte troligtvis en ganska hög lön under sina sex månader på sydkusten. Misslyckad värvning.

Max Gradel, mf, Saint-Etienne, £7 miljoner.
Stod för en strålande insats i 4-3-segern över West Ham i den tredje omgången. Ådrog sig en tuff knäskada i omgången därpå, hemma mot Leicester. Gradel gjorde comeback i februari och radade upp ett flertal fina prestationer. Irrationell och målfarlig ytter som även fungerar som anfallare. En nyckelspelare i sina bästa stunder och förhoppningsvis ser vi mer av honom nästa säsong. Godkänd värvning.

Lee Tomlin, mf, Middlesbrough, £3 miljoner.
27-årig offensiv mittfältare som kom från en fin säsong med Middlesbrough men som aldrig lyckades slå sig in i startelvan på Dean Court. Försvann på lån till Bristol City i januari, där han gjort det ganska bra med sex ligamål på 18 matcher. Men av prestationerna i Bournemouth att döma - misslyckad värvning.

Joshua King, f, Blackburn, £1 miljon.
Blev ett av klubbens första nyförvärv förra sommaren. King hade det tufft med acklimatiseringen till Premier League, men det lossnade efterhand. Första målet kom mot Swansea i november och det följde han upp med ytterligare ett mot Manchester United, vilka han representerat på ungdomsnivå, några veckor senare. Slutade på sex gjorda ligamål och blev med det klubbens bäste målskytt. Godkänd värvning.

Glenn Murray, f, Crystal Palace, £4 miljoner.
Anslöt från Crystal Palace ett par omgångar in på säsongen som en tilltänkt ersättare till Yann Kermorgant. Hade säkerligen kunnat formera ett giftigt anfallspar med Callum Wilson men då denne gick sönder tidigt blev det inte någon realitet. Murray gjorde matchens enda mål i den minnesvärda segern mot Chelsea på Stamford Bridge, men inget större avtryck i övrigt. Knappt med speltid sedan värvningarna av Afobe och Grabban i januari. Ryktas lämna i sommar. Misslyckad värvning sett till prislappen.

Juan Iturbe, mf/f, Roma, lån.
Det blev stor uppståndelse när Iturbe signerade för klubben strax efter årsskiftet. Debuterade genom ett inhopp i förlustmatchen mot West Ham (1-3) och startade två matcher i ligacupen, men ingen i ligan. Kostade två miljoner pund i låneavgift och hade en klausul inskriven som skulle göra övergången permanent för ytterligare 16 miljoner. Denna lär dock inte utnyttjas och paraguayanen återvänder med största sannolikhet till Roma. Kanske borde han ha fått fler chanser, men får trots allt ses som en misslyckad värvning sett till den speltid han fick.

Benik Afobe, f, Wolverhampton, £9 miljoner.
En värvning som låg precis rätt i tiden när Bournemouth hade det tufft med målskyttet i januari. Värvades från Wolverhampton för en rejäl summa pengar och tog över platsen från Tyrone Mings som klubbens dyraste förvärv någonsin. Afobe fick en riktig pangstart med tre mål på de fyra första matcherna, varav ett viktigt avgörande borta mot Crystal Palace och spelade stabilt även fortsättningsvis. Småskadad under senvåren vilket fick som följd att målproduktionen stannade av. Kan komma att bilda en giftig duo tillsammans med Wilson nästa säsong, vilket ska bli spännande att följa. Godkänd värvning.

Lewis Grabban, f, Norwich, £7 miljoner.
En av Howes favoritspelare och även mycket omtyckt bland fansen efter supersäsongen 2013/14 då han gjorde 22 ligamål. Grabban lämnade då för drygt tre miljoner pund och kostade nu väl tilltagna sju att värva tillbaka. Anslöt i januari men lyckades inte spräcka nollan i målkolumnen på fyra matcher från start och elva inhopp. Som sagt en fantastisk Championship-spelare men han har fortfarande en hel del att bevisa på den allra högsta nivån. Misslyckad värvning.

För lite speltid för att betygsättas:
Joe Bennett, b, Aston Villa, lån.
Rhoys Wiggins, b, Sheffield W, fri transfer.

Slutsatsen blir ett medelbetyg då det förekommit både toppar och dalar där Joshua King får ses som det bästa tillskottet. Han är en spelare med åldern på sin sida och liksom Benik Afobe blir han troligtvis bara bättre ju mer erfarenhet han skaffar sig. Får Max Gradel vara skadefri är undertecknad övertygad om att han blir en vital del av laget nästa säsong.

Värt att notera är att Bournemouth, trots fler än ett dussin nyförvärv, ställde upp med nästintill samma lag mot Manchester United i årets säsongsfinal som mot Charlton i den sista omgången av The Championship förra våren. Howe gjorde endast tre förändringar i laguppställningen mellan de båda matcherna. Kommande fönster blir ett av klubbens viktigaste någonsin.

Joel Engström2016-06-03 21:17:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth