Lagbanner

Ny arena klar 2020: "Det är vår ambition"

Med avancemanget till Premier League 2015 följde också planer på att bygga ut Bournemouths nuvarande arena Dean Court. Efter en del motsättningar meddelar man nu att det i stället lutar åt att bygga en helt ny - och flytta från Kings Park. – Vi känner att det enda alternativet är att bygga nytt, säger klubbdirektören Neill Blake.

AFC Bournemouths nuvarande arena är med sin kapacitet på 11 464 den klart minsta i Premier League. Näst på den listan är Swanseas Liberty Stadium med plats för knappt 21 000 åskådare. Steget upp till Premier League förra året har medfört ett ökat intresse och även större efterfrågan på biljetter. Men att bygga ut skulle få stora konsekvenser.

– Vi fick beskedet av hyresvärden att det skulle bli en dramatisk hyreshöjning om vi valde att expandera. Det lutar åt att vi i stället börjar kolla efter andra alternativ, har klubbens ordförande Jeff Mostyn tidigare sagt till BBC.

– Men detta är vårt hem och helst av allt vill vi stanna kvar.

Det hör till historien att klubben på grund av ekonomiska problem sålde arenan till det Londonbaserade fastighetsbolaget Structadene under 2005. I avtalet ingick en överenskommelse där Bournemouth fortsättningsvis skulle hyra arenan av företaget.

Styrelsen har undersökt alternativet att köpa tillbaka arenan. Men förhandlingarna med såväl Structadene som kommunen sägs ha strandat.

Så sent som i våras presenterades alltjämt planer på att bygga ut den södra läktaren och fylla igen hörnorna. Det skulle ge en ökad kapacitet med 3 000 sittplatser.

Men nu berättar klubbdirektören Neill Blake att klubben inte är villig att genomföra ytterligare renoveringar av en arena de inte äger.

– Vi känner att det inte finns något annat alternativ än att bygga nytt och vi har ett nära samarbete med Bournemouth Borough Council för att hitta en lämplig plats, berättar Blake på klubbens hemsida.

Bournemouth, som gör sin andra säsong i Premier League, siktar nu i stället på att bygga en helt ny anläggning som ska stå klar till säsongen 2020/21. Varken placering eller kapacitet för det planerade nybygget är känt i dagsläget.

– Vi jobbar hårt för att hitta en plats och det är vår ambition att den nya arenan ska stå klar lagom till premiären 2020.

Joel Engström2016-12-10 13:55:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth