Lagbanner
Truppgenomgång inför 16/17: Målvakter och försvarare

Truppgenomgång inför 16/17: Målvakter och försvarare

En ny Premier League-säsong står för dörren. Få saker passar bättre än att då titta närmare på truppen som kamperar i den rödsvarta tröjan i år. Först ut: målvakterna och försvararna.

1. Artur Boruc
Ålder: 36
Nationalitet: Polen
Kom till klubben: 2015 (från Southampton)
Matcher/mål 2015/16: 32/0
Med sina 36 år är han äldst i truppen och är det givna förstavalet på sin position. Den polske målvakten har mängder med rutin efter spel i såväl Celtic, Fiorentina och Southampton. Boruc har en otroligt hög högstanivå men tenderar att varva de fina insatserna med ett och annat mindre bra ingripande. Vad detta kan kosta såg vi i hemmamatchen mot Watford (1-1) där han svarade för en riktig bjudning som ledde fram till Odion Ighalos kvitteringsmål. Å andra sidan var han planens kanske bästa spelare i den minnesvärda segern mot Chelsea på Stamford Bridge i december (1-0).

23. Adam Federici
Ålder: 31
Nationalitet: Australien
Kom till klubben: 2015 (från Reading)
Matcher/mål 2015/16: 6/0
Anslöt på fri transfer inför den förra säsongen från Reading, där han tillbringat tio säsonger och spelat över 200 matcher. I Bournemouth fick han finna sig i rollen som backup till Boruc och så blir det sannolikt även i år. När Boruc gick skadad under hösten gjorde Federici ett flertal matcher från start och höll en hyfsad nivå. Debaclet mot Manchester City på Etihad (1-5) var en smärre katastrofinsats av hela laget och inget som målvakten kan lastas för.

21. Ryan Allsop
Ålder: 24
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2013 (från Leyton Orient)
Matcher/mål 2015/16: 1/0
24-åringen skrev på nytt kontrakt så sent som i maj och stannar i klubben ytterligare två år. Spelade 44 minuter i Premier League den gångna säsongen efter att ha bytt av skadade Adam Federici i matchen mot Everton i november. Därefter försvann han ut på lån först till Wycombe och sedan Portsmouth. Tredjeval i dagsläget och det ska mycket till om han ska peta både Boruc och Federici.

2. Simon Francis
Ålder: 31
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2012 (från Charlton)
Matcher/mål 2015/16: 38/0
Högerback i grunden som tog steget in i mitten när Tommy Elphick gick sönder under hösten - med gott resultat. Bildade mittbackslås med Steve Cook och lär fortsätta på den positionen även i år. Han är dessutom nybliven lagkapten efter att redan nämnde Elphick lämnat klubben. Francis gör sin sjätte säsong i klubben och har varit med på resan ända från League One. Spelade samtliga 38 ligamatcher i fjol.

3. Steve Cook
Ålder: 25
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2012 (från Brighton)
Matcher/mål 2015/16: 36/4 
25-årig mittback som acklimatiserade sig till Premier League relativt omgående. Var en av de viktigaste spelarna under det fantastiska Championship-året 2014/15 och undertecknad tror inte att vi sett det bästa av honom än. Cook gör en del mål dessutom och allt som oftast riktigt vackra sådana. Bomben i krysset mot Fulham i mars 2015 är ett som fansen sent glömmer. Inte att förglömma heller klackmålet i den ack så viktiga bortasegern mot Aston Villa förra säsongen.

5. Nathan Ake
Ålder: 21
Nationalitet: Holland
Kom till klubben: 2016 (lån från Chelsea)
Matcher/mål 2015/16: 24/1 (Watford)
Blev sommarens andra nyförvärv när han lånades in från Chelsea. Den unge holländaren tillbringade förra säsongen hos Watford där han snabbt blev en populär spelare. Vann dessutom pris som bästa unga spelare i klubben. Akes primära position är vänsterback även om han fungerar centralt såväl i backlinjen som på mittfältet. Rykten har florerat om att Chelsea gärna ser honom användas som defensiv mittfältare under låneperioden. Mer troligt är dock att Howe placerar honom som mittback då han, åtminstone inledningsvis, knappast petar Charlie Daniels till vänster.

11. Charlie Daniels
Ålder: 29
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2012 (från Leyton Orient)
Matcher/mål 2015/16: 37/3
Vänsterback som liksom Steve Cook lyckades anpassa sig från The Championship till Premier League relativt omgående. Följsam i defensiven och tar gärna klivet upp i banan och deltar i anfallsspelet. Pålitlig straffskytt som får ökad konkurrens i år av Smith, Ake och Mings.

14. Brad Smith
Ålder: 22
Nationalitet: Australia
Kom till klubben: 2016 (från Liverpool)
Matcher/mål 2015/16: 4/0
Klubbens senaste nyförvärv - liksom Ibe anslöt han från Liverpool. Uppges ha kostat omkring tre miljoner pund. Spelade fyra matcher med Klopps gäng den gångna säsongen och året dessförinnan tillbringade han en kortare period på lån hos Swindon. Född i Australien men flyttade till de brittiska öarna som 14-åring. Har representerat flera av Englands ungdomslandslag men valde slutligen att spela för Australien när det blev tal om seniorlandskamper.

15. Adam Smith
Ålder: 25
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2014 (från Tottenham)
Matcher/mål 2015/16: 31/2
Kom från Tottenham i januari 2014 och fick mestadels agera inhoppare under både säsongen 2013/14 och det sista Championship-året. Växte ju längre fjolårssäsongen led och startade totalt 22 matcher. Smith gjorde också ett riktigt fint mål mot Everton i höstas. Har varit skadad en del under försäsongen men hel och frisk är han given i startelvan, som det ser ut nu.

26. Tyrone Mings
Ålder: 23
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2015 (från Ipswich)
Matcher/mål 2015/16: 1/0
Blev klubbens dyraste förvärv någonsin när han köptes loss från Ipswich förra sommaren för åtta miljoner pund. Gjorde debut i hemmamötet mot Leicester men tvingades lämna planen i den tolfte minuten på grund av skada. Det visade sig senare vara ett avslitet korsband som höll honom borta från spel resterande del av säsongen. Ska enligt Howe vara tillbaka tidigast i september. Vänsterback i grunden men Howe har hintat om att Mings kan komma att användas även som mittback. Ett oprövat kort på den här nivån.

29. Rhoys Wiggins
Ålder: 28
Nationalitet: England    
Kom till klubben: 2016 (från Sheffield W)
Matcher/mål 2015/16: 0/0
Återvände i januari 2016 för sin fjärde sejour i klubben. Det blev dock ingen speltid under våren för 28-årige Wiggins. Han var på plan i den historiska matchen mot Grimsby 2009 när Bournemouth säkrade nytt kontrakt i League Two och hade Eddie Howe som tränare även då. Wiggins är i dagsläget femteval på sin position bakom Daniels, Smith, Ake och Mings.

38. Baily Cargill
Ålder: 21
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2012 (Ungdomsakademien)
Matcher/mål 2015/16: 0/0
Talangfull mittback som kom till klubben som 13-åring. Gjort flertalet landskamper för Englands U20 och tillbringade vårsäsongen på lån hos Coventry. Fick inte göra debut i Premier League, men däremot blev det ett par matcher i ligacupen under hösten. Förhoppningsvis tar han ytterligare kliv i sin utveckling denna säsong.

37. Corey Jordan
Ålder: 17
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2016 (Ungdomsakademien)
Matcher/mål 2015/16: 0/0
Ung, lovande mittback som skrev på sitt första proffskontrakt den gångna säsongen. Kom till klubben som åttaåring. Lär inte bli allt för mycket speltid för unge Jordan i år. Året lär snarare handla om att se och lära.

LÄS MER: Mittfältare och anfallare

Joel Engström2016-08-13 19:34:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth