Lagbanner
Truppgenomgång inför 16/17: Mittfältare och forwards

Truppgenomgång inför 16/17: Mittfältare och forwards

En ny Premier League-säsong står för dörren. Få saker passar bättre än att då titta närmare på truppen som kamperar i den rödsvarta tröjan i år. Näst ut: mittfältare och forwards.

4. Dan Gosling
Ålder: 26
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2014 (från Newcastle)
Matcher/mål 2015/16: 34/3
Löpstark mittfältare som kom till klubben på fri transfer från Newcastle 2014. Startade ynka en match under det titelvinnande Championship-året men fick desto mer speltid i fjol. Mittfältet är den lagdel med störst konkurrens om platserna och han får främst tampas med spelare som Arter, Surman och Cook.

6. Andrew Surman
Ålder: 29
Nationalitet: Sydafrika/England
Kom till klubben: 2014 (från Norwich)
Matcher/mål 2015/16: 38/0
Surman är utan tvekan en av lagets viktigaste spelare. Oerhört pålitlig och gör sällan en dålig match. Han är å andra sidan inte spelaren som syns mest på plan utan göt allt som oftast sitt jobb i det tysta. Förra säsongen blev det spel i samtliga 38 matcher för Surmans del. Han är inne på sin tredje sejour i Bournemouth efter att ha varit utlånad till klubben först 2005-06 och därefter 2013-14 innan han skrev på ett permanent kontrakt efterföljande säsong. Formerade då seriens bästa innermittfält tillsammans med Harry Arter i The Championship.

7. Marc Pugh
Ålder: 29
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2010 (från Hereford)
Matcher/mål 2015/16: 26/3
Gör sin sjunde säsong i klubben och har varit med sedan tiden i League One liksom ett par andra gubbar. Yttermittfältare som gillar att utmana en-mot-en, och gör det oftast med lyckad utgång. Ligger bakom mycket i offensiven med sin vassa inläggsfot. Med Max Gradel skadefri är Pugh andravalet men lär säkerligen få en del speltid.

8. Harry Arter
Ålder: 26
Nationalitet: Irland
Kom till klubben: 2010 (från Woking)
Matcher/mål 2015/16: 21/1
Gör liksom Marc Pugh sin sjunde säsong i klubben och duon är de som tillhört klubben längst i dagens trupp. Arter är en skicklig spelmotor med bra blick för spelet och ett fint passningsspel. Visar alltid mycket karaktär på plan och är med det en av lagets absolut viktigaste spelare. Dessvärre blev fjolåret en skadefylld historia både under hösten och våren vilket slutligen gjorde att han föll bort från den irländska EM-truppen. Han gjorde säsongsdebut först i november mot Southampton.

10. Max Gradel
Ålder: 28
Nationalitet: Elfenbenskusten
Kom till klubben: 2015 (från Saint-Etienne)
Matcher/mål 2015/16: 14/1
Irrationell yttermittfältare som tyvärr slet av korsbandet redan i den fjärde omgången mot Leicester. Gjorde comeback i februari och blev då en välbehövlig injektion i laget. Skadefri är han en av lagets klart bästa spelare. Konkurrerar främst med Pugh om platsen på vänstermittfältet och är i dagsläget förstavalet på den positionen.

18. Lewis Cook
Ålder: 19
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2016 (från Leeds)
Matcher/mål 2015/16: 0/0
Ung, lovande mittfältstalang som spås en lysande framtid. Har lovordats av flera i moderklubben Leeds och gjorde en riktigt bra match mot Reading för ett par veckor sedan. Kan mycket väl vara ett namn för startelvan redan i premiären.

19. Junior Stanislas
Ålder: 25
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2014 (från Burnley)
Matcher/mål 2015/16: 21/3
Yttermittfältare som inte lyckats ta en ordinarie plats sedan han kom till klubben. Blixtrar till emellanåt men är något ojämn. I sina bästa stunder är Stanislas en snabb, teknisk spelare med en härlig genombrottskraft. Skruvade en hörna direkt i mål mot Manchester United i december men får tyvärr inte möjligheten att upprepa bedriften i eftermiddagens premiär på grund av skada.

22. Emerson Hyndman
Ålder: 20
Nationalitet: Usa
Kom till klubben: 2016 (från Fulham)
Matcher/mål 2015/16: 0/0
Innermittfältare som kom från Fulham tidigare i sommar för en billig peng sedan hans kontrakt med Londonklubben löpt ut. Spelade 16 matcher i The Championship den gångna säsongen och hyllades av Fulhams sportchef Malcolm Elias som en ”väldigt talangfull och tekniskt skicklig spelare”. Enligt Elias har Bournemouth gjort ett riktigt kap i unge Hyndman. En spännande talang men alltjämt ett oprövat kort på den högsta nivån och i dagsläget går Lewis Cook före. Skrev på för de kommande fyra åren.

24. Ryan Fraser
Ålder: 22
Nationalitet: Skottland
Kom till klubben: 2013 (från Aberdeen)
Matcher/mål 2015/16: 18/4 (Ipswich)
Tillbringade den förra säsongen på lån hos Ipswich som en del av dealen som tog Brett Pitman till samma klubb. Fick en flygande start med mål i debuten mot Brentford men skadade sig och missade stora delar av våren. Gjorde det bra i Championship året dessförinnan men måste steppa upp för att kunna ta en plats på högermittfälet. Får där tuff konkurrens av Ibe.

32. Eunan O’Kane
Ålder: 26
Nationalitet: Irland
Kom till klubben: 2012 (från Torquay)
Matcher/mål 2015/16: 16/0
Huserar på den position där Howe har i särklass flest alternativ att välja mellan - innermittfältet. Klarade inte riktigt av omställningen till det högre tempot i Premier League. Återstår att se om han vuxit till sig under försäsongen, annars lär det inte bli allt för mycket speltid för irländaren denna säsong.

33. Jordon Ibe
Ålder: 20
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2016 (från Liverpool)
Matcher/mål 2015/16: 27/1 (Liverpool)
Tog över platsen som klubbens dyraste spelarköp någonsin från Afobe och uppges ha kostat mellan 13-15 miljoner pund. Ses som den naturliga ersättaren till Matt Ritchie och lär få spela en hel del. Spås av många en lysande framtid men behöver ta ytterligare kliv för att bli den där toppspelaren. Det lär han få chansen till i Bournemouth. Given på högermittfältet i dagsläget.

9. Benik Afobe
Ålder: 23
Nationalitet: Kongo
Kom till klubben: 2016 (från Wolverhampton)
Matcher/mål 2015/16: 15/4
Arsenalfostrad anfallare som omedelbart gjorde ett avtryck i klubben efter den dyra flytten från Wolves. Stänkte dit tre mål på sina första fyra matcher och det ska bli oerhört spännande att se vad han kan uträtta kommande säsong, när han anammat spelsättet än mer och lärt känna sina lagkamraters rörelsemönster. Bäst som defensiv anfallare och gillar att delta i uppbyggnadsfasen.

13. Callum Wilson
Ålder: 24
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2014 (från Coventry)
Matcher/mål 2015/16: 13/5
Tog steget från League One då han värvades som ersättare till Lewis Grabban sommaren 2014 - och gjorde ingen besviken. Bidrog starkt till seriesegern i The Championship med 20 gjorda mål. Wilson fick också en fantastisk start på förra säsongen med fem mål på de sex inledande omgångarna i Premier League. Slet sedan av korsbandet mot Stoke i matchen därpå och spelade inte igen förrän i april. Lär vara fylld av revanschlusta i år. En Wilson i form tillför en extra dimension med sitt fina spel i djupled och kliniska avslut. En anfallsduo bestående av Afobe och Wilson känns på förhand som en ”perfect match”.

17. Joshua King
Ålder: 24
Nationalitet: Norge
Kom till klubben: 2015 (från Blackburn)
Matcher/mål 2015/16: 31/6
Norrman fostrad i Manchester United och även klubbens bäste målskytt med sex mål i fjol. Styrkorna ligger i snabbheten, genombrottskraften och King har fler strängar på sin lyra än vad vi fått se hittills. Fungerar som yttermittfältare precis lika bra om i anfallet. Spelade ofta ett snäpp bakom Afobe och gjorde det riktigt bra för att vara första året i Premier League.

28. Lewis Grabban
Ålder: 28
Nationalitet: England
Kom till klubben: 2016 (från Norwich)
Matcher/mål 2015/16: 15/0
Gjorde det fantastiskt säsongen 2013/14 med 22 ligamål och försvann sedan till Norwich , där succén dock uteblev. Återvände till Bournemouth i januari för en saftig prislapp på sju miljoner pund. Motsvarade inte förväntningarna under våren och har en hel del att bevisa på den högsta nivån. Fjärdeval bakom Wilson, Afobe och King.

31. Lys Mousset
Ålder: 20
Nationalitet: Frankrike
Kom till klubben: 2016 (från Le Havre)
Matcher/mål 2015/16: 0/0
Fostrad i talangfabriken Le Havre liksom ett gäng andra storspelare (läs Pogba, Mahrez och Mandanda). Fick sitt genombrott i fjol med 14 mål på 28 matcher i Ligue 2 vilket ledde till att Howe slantade upp drygt 80 miljoner kronor för den unge fransmannen. Mousset får nog finna sig i att agera inhoppare, åtminstone till en början då det finns ett par pjäser som går före.

LÄS MER: Målvakter och försvarare

Joel Engström2016-08-14 08:00:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth