Lagbanner
Värvningsstrategier, talanger och behovet av en rutinerad mittback

Värvningsstrategier, talanger och behovet av en rutinerad mittback

Fyra nyförvärv klara och det femte är på ingång, idel unga spelare med karriärerna framför sig. Bournemouth bygger för en långvarig sejour i Premier League och hisnande summor på 15 miljoner pund för en oprövad 20-åring är numera vardagsmat på sydkusten.

Bournemouth har under de inledande veckorna varit en av de mer aktiva aktörerna på marknaden och hunnit med att presentera fyra nyförvärv: Emerson Hyndman, Nathan Ake, Lys Mousset och nu senast Lewis Cook. Liverpools Jordon Ibe spås bli det femte. Dessutom har flertalet spelare tagit farväl av klubben, däribland lagkaptenen Tommy Elphick och Matt Ritchie.

Vid en närmare titt på de förvärv som gjorts ser vi ett par lovande mittfältstalanger, ett franskt anfallslöfte och en holländsk U21-landslagsman. Samtliga med diger potential, men samtidigt med en påtaglig brist av erfarenhet från spel på den högsta nivån. Två veckor in i den galna säsongen kan ett mönster skönjas; Eddie Howe prioriterar unga och utvecklingsbara spelare framför mer rutinerade pjäser, vilket naturligtvis har sina för- och nackdelar.

Förra säsongen säkrades nytt kontrakt med två omgångar kvar. En oerhörd framgång för klubben som många tippat att sluta toksist i Premier League. Den kommande säsongen blir om möjligt ännu tuffare. Nu är Bournemouth inte längre en uppstickare i samma bemärkelse, inte längre det lag som ingen tror kan knäppa storklubbarna på näsan - segrar mot Manchester United och Chelsea är bevis på det. Favoritskapet att braka ur serien tillfaller i stället årets nykomlingar.

Därför är det viktigt att förutom talangfulla spelare också värva sådana som kan gå direkt in i en startelva och prestera i morgon om så krävs.

Med det inte sagt att de nyförvärv som gjorts inte kommer att klara av den utmaningen. Men det är svårt att se Hyndman och Cook peta Surman och Arter direkt, svårt att se Lys Mousset gå före Callum Wilson och svårt att se Nathan Ake vara förstavalet på vänsterbacksplatsen där Charlie Daniels gjorde det så bra i fjol.

Ryktena om att Liverpools Jordon Ibe är på ingång tog fart i förra veckan och har intensifierats de senaste dagarna; 20-åringen sägs genomgå en läkarundersökning vilken dag som helst. Prislappen det talas om är 15 miljoner pund. En summa som skulle innebära att Bournemouth krossar det nuvarande transferrekordet och som nästintill uppgår till den summa Benik Afobe och Max Gradel kostade - tillsammans. Detta för en spelare som förvisso besitter en oerhörd talang, men som ännu inte presterat under en längre period på den stora scenen, vilket bland annat uttrycks här. En minst sagt rejäl summa.

I det fall en övergång verkställs har Bournemouth värvat fem nya spelare inför kommande säsong, med en snittålder på 20 år.

Samtidigt som dessa värvningar är spännande och nyttiga inför framtiden så höjs ett varningens finger för avsaknaden av erfarenhet inför det som är här och nu. Bournemouth gick in i fjolårssäsongen med en trupp till större delen bestående av spelare som gjort sig ett namn i League One och Championship. Inget fel i det, det gick ju bevisligen vägen. Och stundtals imponerade laget något oerhört.

Men det finns samtidigt ett behov av spetsspelare och ska summor som 15 miljoner pund spenderas är det undertecknads uppfattning att de bör spenderas på ett mer etablerat namn än Ibe.

Den gångna säsongen fanns Sylvain Distin i laget, en 38-årig backveteran och tillika ledargestalt med flera hundra Premier League-matcher i bagaget. Han var kanske inte den spelare som Bournemouth hade mest behållning av på plan, men hans rutin och betydelse utanför densamma ska inte underskattas. Om inte annat så var han viktig för just de yngre spelarna.

Tilltron till Eddie Howes förmåga att nosa upp talang, få spelarna att växa och fungera som ett lag är total och det finns ingen given anledning att tvivla. Han har gjort det många gånger förr med goda resultat. Men apropå ryktena kring Jordon Ibe gick en viss oro att utläsa i lokaltidningens kommentarsfält. Samtidigt som många hyllar den eventuella värvningen finns det också oroade röster rörande bristen på just mer erfarna spelare. Spelare som höjer laget från första stund och inte enbart på sikt.

Därtill har man inte förstärkt på mittbackspositionen där behovet kanske är som störst. Ake behärskar rollen men har den inte som sin naturliga position. En mittback med egenskaper likt Sylvain Distins, strax under 30-årsstrecket och ett knippe säsonger bakom sig i Premier League vore därför att föredra.

Ur ett långsiktigt perspektiv är Hyndman, Mousset, Cook och eventuellt Ibe spännande spelare som alla har möjligheten att bli nya publikfavoriter på Dean Court.

Det är samtidigt den typen av värvningar som vore omöjliga att genomföra för bara några år sedan.
  För hisnande summor man aldrig tidigare vågat drömma om.
   Och det kostar att ligga på topp.

Joel Engström2016-07-13 19:21:00
Author

Fler artiklar om Bournemouth