Championship rank 1-24

Championship rank 1-24

Senast undertecknad försökte sig på något liknande var inför starten av säsongen 2013/14. Då spelade Plymouth Argyle i League Two. Säsongens upplaga av Championship ser sällsynt stark ut. De nedflyttade lagen från Premier League siktar samtliga på uppflyttning medan den nya trion från League One inte gäller som automatiska favoriter till omgående degradering. Målsättningen är att hålla denna text kort för varje lag. Därför undviks det att rabbla upp nyförvärv, förluster och en mängd spelare i re

1. LEICESTER CITY
När hade vi senast en så här utpräglad favorit att vinna Championship? Några av de tyngsta namnen har förstås lämnat efter det högst oväntade uttåget från Premier League men truppen ser minst sagt överkvalificerad ut för att tillhöra denna serie. Frågan är inte om Leicester vinner Championship utan snarare om de kan straffa titelvinnande Burnleys 101 poäng från föregående säsong. Patson Daka, Kelechi Iheanacho och Jamie Vardy är tre heta kandidater till att vinna skytteligan i Championship.
2. SOUTHAMPTON
Efter en miserabel säsong ramlade Southampton ur Premier League och intrycket var tidigt under säsongen att nedflyttningen var oundviklig. Tre olika managers avverkades och nu är det dags för Russell Martin att ta över ansvaret. Undertecknad håller Martin högt och det ingår i förhandstipset att något av de större namnen kan lämna innan transferfönstret stänger. Che Adams, Adam Armstrong och Nathan Tella är en trio som utmanar den i Leicester att vinna skytteligan.
3. SUNDERLAND
Ett av de mest sevärda lagen 2022/23. Som nykomling tog sig Sunderland otippat till play-off och föll mot Luton Town. Man var skadedrabbat under senare delen av säsongen och de spelare som fanns tillgängliga var inte i samtliga fall på planen i sina föredragna positioner. Amad Diallo är enda tyngre förlusten. Bland de nya kommer en skadefri Bradley Dack att göra stor nytta. Den stora plusvarianten förra säsongen var bortaspelet och skulle det tas fler poäng hemma 2023/24 blir det en toppsäsong.
4. NORWICH CITY
En av flopparna föregående säsong och levde sannerligen inte upp till förväntningarna som favorit att vinna serien. David Wagner kommer nog inte överleva länge om The Canaries får en sämre inledning. Här är bedömningen att flera av nyförvärven kommer att ta en plats i startelvan och lyfta laget. Dessutom finns det spelare kvar från förra säsongen som verkligen har en del att bevisa om detta förhandstips ska motsvaras. Adam Idah och Josh Sargent är bara två av dessa.
5. LEEDS UNITED
Givetvis är det tredje nedflyttade laget också i högsta grad aktuellt för uppflyttning. Ska det bli första gången alla tre nedflyttade lag tar sig tillbaka omgående till Premier League? Sker det inte nu kommer det nog aldrig att hända. Nyförvävet Ethan Ampadu ser definitivt spännande ut och det kommer gissningsvis att ske ytterligare transfers under augusti. Som väntat har en del spelare lämnat men det är ingen massflykt. Missar Leeds United play-off vore det ett stort misslyckande.
6. MIDDLESBROUGH
Stundtals såg Middlesbrough ut som en given uppflyttningskandidat förra säsongen men så fort tvåan Sheffield United fanns inom räckhåll tappades mark. Man svek sedan gruvligt i play-off mot Coventry City och förlorade med sammanlagt 1-0 i dubbelmötet. Just nu ser truppen ut att vara på marginalen till play-off men kan man likt förra säsongen knyta till sig några lånespelare som lyfter laget ser det genast ljusare ut. Chuba Akpom är väl åtmistone en outsider till att vinna skytteligan.
7. BRISTOL CITY
Med placeringarna 19-17-14 de tre senaste säsongerna låter det nog optimistiskt i överkant att ha Bristol City på gränsen till play-off. Känslan är ändå att Bristol City är på rätt väg och att det finns kapacitet att överraska. Nyförvärven är inte de mest namnkunniga men ser ut att stärka truppen. Alex Scott är kvar men jagas av större klubbar och det är ingen garanti att den snart 20-årige mittfältaren stannar. I gengäld finns det utrymme att spendera rejält om Scott skulle säljas i augusti.
8. MILLWALL
3-1 i halvtid mot Blackburn Rovers i sista omgången och allt såg uppdukat ut för play-off. Millwall visade sedan upp en oväntad sida och vek ner sig inför hemmapubliken. Med detta i minnet vore det lätt att såga laget men tar man en titt på nyförvärven är det läge att tänka om. Samtliga ser aktuella ut startelvan och skotske anfallaren Kevin Nisbet är värd att nämna lite extra. Det vore förstås en klar fördel om Zian Fleming stannar. Det saknas inte intresse från större klubbar.
9. COVENTRY CITY
Om 22-årige anfallaren Ellis Simms är redo att ersätta Viktor Gyökeres och viktige mittfältaren Gustavo Hamer stannar (är inte någon garanti) är det förstås risk att detta förhandstips är väl negativt. Coventry City slutade femma förra säsongen, eliminerade Middlesbrough i dubbelmötet och föll till sist mot Luton Town på Wembley. Känslan är att Coventry City är ett av lagen som kommer att tappa några placeringar i den hårda konkurrensen denna säsong.
10. IPSWICH TOWN
Det är sällan ett lag som slutar på andra plats i League One närmast unisont hyllas som det bästa laget i serien efter 46 omgångar. En del föreslog att serietvåan Ipswich Town var det bästa laget någonsin i League One. Det saknas inte förväntningar i återkomsten till Championship och helt klart har Ipswich Town en trupp som mer än väl håller på denna nivå. Nya duon Omari Hutchinson och Jack Taylor ser minst sagt intressanta ut inför denna säsong.
11. SWANSEA CITY
Förra säsongen spurtade Swansea City till tionde plats i tabellen men var aldrig i närheten av att utmana om några topplaceringar. Michael Duff är ny manager och det känns inte som något större minus även om Russell Martin förespråkade en annan spelstil än vad Duff kommer att införa till denna säsong. Joel Piroe är undertecknads favorit att vinna skytteligan i Championship och skulle 24-åringen lämna under augusti krävs det stordåd på transfermarknaden för att ersätta honom.
12. WATFORD
Förra säsongen siktade Watford på direktuppflyttning. Resultatet blev plats elva i tabellen och större delen av säsongen såg ut som en håglös resa fram till maj. Laget blixtrade till vid något enstaka tillfälle men betyget för 2022/23 blir ett gigantiskt misslyckande. Flyktade Joao Pedro och Ismaila Sarr är två blytunga avbräck och nyförvärven ger inget hopp om att de ska lyfta laget till att utmana om play-off. Valerien Ismael som ny manager känns helt rätt, för att avsluta i en mer positiv anda.
13. HULL CITY
Tabellen ljuger förstås inte efter 46 omgångar men det känns ändå som 15:e plats förra säsongen kunde blivit bättre för Hull City. Lite för många oavgjorda matcher i det senare skedet av säsongen förstörde. Det återstår att se om några av de yngre nyförvärven är redo att kliva fram på denna nivå och ett stort ansvar kommer att vila på colombianske anfallaren Oscar Estupinian. Hull City förtjänar definitivt att tippas som ett stabilt mittenlag 2023/24.
14. WEST BROMWICH ALBION
Det finns anledning att misstänka att WBA kommer få en trist säsong. Det är väl inte helt motiverat att kalla förra säsongens nionde plats för ett misslyckande. WBA fick en bedrövlig start under Steve Bruce och i dåvarande skede när Carlos Corberan tog över var det inte alla som trodde att WBA skulle sluta på övre halvan. Låg aktivitet på transfermarknaden och den osäkerhet som råder kring klubben innebär att det är svårt att i sedvanlig stil tro att WBA kommer tillhöra toppskiktet.
15. STOKE CITY
Laget som glänste vid sina vinster och förlorade med uddamålet vid desto fler tillfällen förra säsongen. Lägg därtill en svag avslutning som utmynnade i 16:e plats. Det råder ingen brist på nya spelare till denna säsong och truppen ser bättre ut än den som avslutade 2022/23 efter en nödvändig rensning. Anfallaren Ryan Mmaee ser mest spännande ut på förhand av nytillskotten. Lite pessimistiskt förhandstips måhända men en placering på övre halvan är nog mera aktuell 2024/25.
16. BIRMINGHAM CITY
På tal om att vara pessimist. Slutar Birmingham City på övre halvan är det ingen sensation. Men det går inte att svävande påstå att ”laget slutar på plats 12-16 eller liknande” när 24 lag ska rankas. De har kanske fått ta onödigt med stryk här. Förra säsongen slutade man på 17:e plats och ser bättre rustat ut nu även om förlusten av Tahith Chong är ett klart minus. Precis som 2022/23 känns det inte aktuellt att Birmingham City kommer vara inblandat i någon kamp i bottenskiktet. 
17. PLYMOUTH ARGYLE
Efter 13 år är Argyle tillbaka i Championship via en säsong i League One som överträffade förväntningarna med råge. 101 poäng och 31 vunna matcher kunde ingen matcha och inte heller tabellraden 20-1-2 på Home Park. Truppen ser klart starkare ut nu och det var väl det största frågetecknet som fanns inför säsongen. Undviks en miserabel start på säsongen ska inte Argyle behöva oroa sig för nedflyttning trots att det är ett helt annat motstånd i näst högsta serien.
18. SHEFFIELD WEDNESDAY
Den tredje nykomligen hittar vi här. Det blev lite tjatigt med alla som påpekade att de förtjänade att flyttas upp tack vare de inspelade poängen när det handlar om vilken placering man hamnar på i en tabell. Efter mirakelvändningen mot Peterborough United i play-off säkrades uppflyttningen mot Barnsley där marginalerna fanns på rätt sida. Nyförvärven är inte de mest namnkunniga men gillas av undertecknad. Sheffield Wednesday och Argyle slutar nära varandra i tabellen även denna säsong.
19. BLACKBURN ROVERS
En av förra säsongens största utropstecken som hade tabellraden 14-0-13 innan det första krysset. Blackburn Rovers missade visserligen play-off men när allt fler började räkna ut dem och väntade på raset bet man sig fast i det övre skiktet till säsongens slut. Det ser inte lika muntert ut runt klubben nu. Ben Brereton Diaz har lämnat ett stort tomrum och Bradley Dack kommer också att saknas. Det ser tunnare ut offensivt och får man en sämre start på säsongen är det nedre halvan som gäller.  
20. CARDIFF CITY
Slutade på 21:a plats föregående säsong men intrycket var att man stundtals visade att det fanns betydligt mera kapacitet. Samtidigt var offensiven i klenaste laget och endast Wigan Athletic svarade för färre mål. Det är alldeles för tidigt att döma ut Aaron Ramsey som en sentimental värvning och lånet av anfallaren Karlan Grant kan bli en fullträff. Utnämningen av Erol Bulut som manager var inte den mest väntade och ska bli intressant att följa. Cardiff City ska inte behöva åka ur denna säsong.
21. PRESTON NORTH END
Laget som är synonymt med Championship får ta några kliv neråt denna säsong. Det går inte att undvika att nämna målskillnaden 2-0 efter de sju inledande matcherna. Detta försvarsspel såg man inte mycket av den senare delen av säsongen. Nu ser det största frågetecknet ut att vara offensiven och saknaden av målskytten Tom Cannon kommer att vara synbar, om han nu inte återvänder på lån från Everton. Mads Frökjaer-Jensen tillhör definitivt kategorin spännande värvningar.
22. ROTHERHAM UNITED
Det svider lite att placera allas favorit till nedflyttning bland de tre sämsta just av denna anledning. The Millers kommer att få det tuffare att säkra kontraktet 2023/24 när inga av konkurrenterna i botten dras med poängavdrag och det inte finns några givna kandidater till nedflyttning. Det är heller inte självklart att nyförvärven trumfar de spelare som lämnat. Målvakt Viktor Johansson är kvar och kommer att ha en nyckelroll om man ska överleva ännu en säsong i Championship.
23. HUDDERSFIELD TOWN
Huddersfield Town var illa ute förra säsongen men klarade nytt kontrakt via vinster mot Cardiff City som precis säkrat nytt kontrakt och Sheffield United som ordnat uppflyttning. Sedan snyggade de till avslutningen via vinst mot nedflyttade Reading. Det har varit lugnt på värvningsfronten, för att uttrycka sig milt, och truppen ser i dagsläget svagare ut än förra säsongen, vilket är ett orosmoment. Det ser därför ut som Hudds är ett av lagen som kommer att få slåss om att undvika nedflyttning.
24. QUEENS PARK RANGERS
Under oktober månad 2022 vann QPR fem ligamatcher, att jämföras med fyra vinster under resterande del av säsongen. Två av dessa togs i omgång 44 och 45 och säkrade kontraktet. Redan uppflyttade Burnley och ett omotiverat Stoke City blev räddningsplankorna. Försvarsspelet är ett frågetecken och måste förbättras till denna säsong. Mittfältaren Ilias Chair är fortfarande kvar och det känns som det största glädjeämnet för QPR inför denna förmodat tuffa säsong.

TV: Sheffield Wednesday tillbaka i Championship efter stor dramatik
 

THE PILGRIM2023-08-03 20:13:00
Author

Fler artiklar om Plymouth