2021-08-17 20:45

Milton Keynes Dons - Charlton
2 - 1

Milton Keynes Dons – Charlton 2-1

En bra 20 minutersperiod hjälpte inte för att snygga till resultattavlan. Charlton förlorade för andra (borta)matchen i rad, när siffrorna även denna omgång skrevs till 2-1.

Säsongens hittills enda startelva fick åter chansen att inleda en match från minut ett tillsammans. Kontinuitet var något som saknades förra säsongen och har därav varit önskat för att nå stadigare formkurvor. Det har än inte fallit särskilt väl ut resultatmässigt men det sänder en signal om att Nigel Adkins visar samma startelva förtroende till att göra något bra. Enda förändringen i matchtruppen var som väntat att nyförvärvet Charlie Kirk fanns med på bänken. Charlton och MK Dons ställde upp med:

Charlton: MacGillivray; Matthews, Inniss (Elerewe 46), Famewo, Gunter; Clare, Dobson (Watson 76), Morgan; Jaiyesimi, Stockley (c), Washington (Kirk 56).
Ej använda avbytare: Harness, Pearce, Clayden, Davison.

MK Dons: Fisher; O’Hora, Darling, Jules; Baldwin (Watson 62), O’Riley (c), Robson, Harvie (Lewington 46); Twine (Boateng 90+2), Eisa, Parrott
Ej använda avbytare: Ravizzoli, McEachran, Martin, Brown

Charlton inledde matchen bäst på, den inte särskilt välfyllda arenan, Stadium MK. Det var mycket fart under fötterna och penetrerande löpningar bakom MK Dons wingbacks på kanterna. DJ Jaiyesimi bidrog till detta i allra högsta grad och syntes mer under matchens första 20 minuter än vad han gjort under hela sin speltid i matchen mot Oxford. Dessa 20 minuter var också Charltons bästa period i matchen. DJ samarbetade lyckosamt med Sean Clare till höger vilket ställde till med problem för the Dons och rätt som det var stack Albie Morgan iväg i djupled vilket gav deras försvar än mer att göra medan de hela tiden höll ett öga på Jayden Stockey.

Bra var det att Charlton utnyttjade sitt övertyg i matchens tidiga skede och fick hål på motståndarna efter att kvarten var spelad. Morgan serverade en perfekt frisparksmacka från höger och Jayden Stockley (vem annars?) tryckte bort Zak Jules och nickade in 0-1 (15) från nära håll.

Dessvärre svarade the Dons snabbt med en rejäl kontring till käftsmäll. Boll erövrades vid mittplan och med en passning kunde Scott Twine frispela Troy Parrott i djupled, som placerade in kvitteringen, 1-1 (18), bakom Craig MacGillivray. Tungt då Charlton ändå byggt upp ett momentum.

Härefter kom matchen av sig något för Charltons del, även om man var laget som fortsatte skapa chanserna. Möjligheten till att ta tillbaka ledningen och åter sätta sig i förarsätet gav precis innan paus. Jaiyesimi vann boll högt upp på offensiv planhalva och han var snabb med att frispela Stockley i djupled när the Dons försvarare stod på hälarna. Fri med Andy Fisher sköt dock Stockley rakt på och den räddningen höll inte bara resultatet intakt till halvtid utan kan i ett större perspektiv ses som matchavgörande för kampens fortsatta utveckling.

Charlton kom ut till andra halvlek med en ögonbrynshöjande förändring genomförd. En varnad Ryan Inniss lämnade sin plats i mittförsvaret till den 17 åriga debutanten Deji Elerewes fördel. En förändring som inte skulle visa sig särskilt kännbar då Elerewe tog för sig direkt och stod för en lysande glidtackling i duell med en formstark Troy Parrott. En bra metod för att omvandla den stundande nervositeten till självförtroende.

MK Dons kom i sin tur ut till andra halvlek med inställningen att börja rulla boll. Charlton hängde inte riktigt med när the Dons så omedelbart skruvade upp tempot och etablerade possession på Charltons planhalva. Charlton blev ordentligt nedtryckta och fick inte tag på bollen. Trots att det endast var ett oavgjort resultat i halvtid, kändes Charlton inspirationslöst och glöden var som bortblåst. Något enstaka omställningsläge uppkom under MK Dons dominans men allt som oftast hamnade bollen fel och när det väl blev skottläge bjöd Conor Washington på en felträff. Washington fick strax efter de lämna plats till näste debutant i Charlie Kirk.

Ett mål låg i luften och i 64:e minuten var det dags. En frispark från vänster skapade en rörig situation i Charltons straffområde. MK Dons vann tre olika dueller i straffområdet, Akin Famewo stod för en bra blockering, men efter en del flipper var plötsligt Mo Eisa helt ren framför MacGillivray och kunde enkelt rulla in 2-1 (64) till hemmalaget.

Blev MK Dons ledningsmål en käftsmäll som väckte Charlton till liv? Nej, verkligen inte. Det såg oroväckande fantasi- och energilöst ut och oavsett hur märkligt det känns att skriva det så spelade MK Dons verkligen av de återstående 30 minuterna, utan att det hände något värt att notera. MK Dons vann, Charlton förlorade, 2-1.

Efter match
Ja, det går ju inte att påstå att denna säsong har börjat särskilt bra. Resultaten mot förväntade toppkonkurrenterna Sheffield W och Oxford kan man väl någonstans svälja men att Charlton ska kännas ligga så pass långt efter Milton Keynes Dons är en annan femma.

Truppen behöver förstärkas med ett par nya ansikten innan övergångsfönstret stänger. Den startelva som anses vara starkast har fått chansen tre matcher i rad och det går knappt att argumentera för att de tagit chansen. Försvaret hade en tuff kväll i tisdags, mittfältet kändes åter lite klent och offensivt blir det ofta enkelspårigt. Det finns inte heller tillräckligt med material på bänken för att förändra en matchbild till det som behövs. Ben Watson kan komma in och vinna någon närkamp men han är bättre på att stänga ner matcher. Charlie Kirk kommer bara bli bättre men var osynlig i sitt första inhopp. Deji Elerewe har imponerat och gick tydligen före Jason Pearce när det hettade till. Han ska inte vara missnöjd med sin insats men samtidigt känns det för tidigt att lägga ett för stort ansvar på de nyuppflyttade akademispelarna. Framförallt när de mer etablerade sviker i sina insatser.

Sedan vill jag inte vara den som börjar bua och blir allt för orolig efter tre omgångar. Det återstår 43 till och för oss som romantiserar säsongen 18/19 så inleddes den också svagt, för att sedan sluta med segern i playoff finalen mot Sunderland. Å andra sidan är det inte fel att göra sin röster hörda tidigt. Det är en svag inledning av klubben och det är för tillfället svårt att se det bli till det bättre på lördag, när Wigan Atheltic kommer på besök.

Omgångens poäng:
3p – DJ Jaiyesimi: Gjorde en rejäl uppryckning och var, under större delen av matchen, Charltons hot framåt. Ska fortsätta använda sin fart och teknik så mycket det bara går.

2p – Jayden Stockley: Han gör målet. Kan bli mer delaktig i det öppna spelet men slet hårt på egen planhalva när offensiven var obefintlig.

1p – Albie Morgan: Springer mycket som vanligt och tar jobbet i alla lägen. Behöver bli bättre i båda straffområdena. Defensiven har dock blivit bättre.