Officiellt: Kapten Coloccini lämnar Newcastle
Ännu en trotjänare lämnar Newcastle när en ny era är på ingång.

Officiellt: Kapten Coloccini lämnar Newcastle

Newcastles lagkapten lämnar Newcastle för att återvända hem till San Lorenzo i Argentina. Kaptenen och klubben avslutade argentinarens kontrakt i samförstånd ett år innan det egentliga kontraktsslutet.

Coloccini lämnar Newcastle, vilket han bekräftade i ett meddelande via klubbens hemsida. 34-åringen skrev på för Newcastle 2008 efter en strålande säsong i Deportivo La Coruña. Övergångssumman var £10.3, alltså en väldigt hög övergångssumma för en mittback i Newcastle United, och visst gav han valuta för pengarna. Hans bäst före datum är passerat, vilket samtliga Newcastle-anhängare varit överens om den senaste tiden, och kanske lämnade 'Colo' Newcastle något eller några år senare än han borde gjort.

Alla minns väl McClarens uttalande i sommar om att sommarens viktigaste värvning var att: "Coloccini förlängde". Ett Pardew-likt uttalande, och som supporter kunde man inte dela den åsikten med McClaren vid det tillfället. Kanske såg McClaren att Coloccini skulle vara en viktig aktör sett till sitt ledarskap och erfarenhet, men det senaste året har han inte gjort många supportrar glada. Men nu ska vi inte minnas Coloccini för det senaste, miserabla året, utan för alla hans magiska stunder i klubben. Det är dock viktigt att poängtera att Coloccini ville återvända hem redan förra sommaren, men att klubben ville behålla argentinaren minst ett år till. Nu är tiden inne, it's time to say goodbye.

Kaptensbindeln tog han över 2010 efter att Kevin Nolan lämnade Newcastle, välförjänt vid det stadiet. Coloccini blev uttagen till årets lag i Premier League 2012, efter att ha varit en avgörande faktor i Newcastles femteplats samma säsong. Newcastles största framgång under 2010-talet. Men det har hängt i luften länge nu, och på senaste tiden har han möjligen gjort mer skada än nytta för klubben, men tack Colo, för att du styrt upp ett stundtals totalförvirrat Newcastle-försvar. Dina insatser har varit ovärderliga, men dina glansdagar är förbi, det är en ny era.

En ny era har också Coloccini själv påpekat att det är. Han har basunerat ut att klubben vill generationsväxla försvaret med innerbackar under 25 år, och både han och klubben har ömsesidigt dragit slutsatsen att det är dags att gå nu för våran lagkapten. Vi önskar Coloccini stort lycka till i framtiden, vad den nu innebär. Argentinaren har sagt att han möjligen skulle kunna tänka sig återvända till Newcastle en dag, och hjälpa klubben på dess uppgång, fast inte som spelare, utan i en potentiell ledarstab.

Kaptensbindeln ska nu tilldelas någon annan, och Lascelles är en populär figur som ligger bra till. Men Coloccini har burit den med stor dignitet, och bör kommas ihåg för hans glansdagar snarare än hans misslyckanden den senaste tiden.

Ett nytt kapitel i Newcastles historia ska skrivas, och Coloccini avslutar ett annat här, idag.

“In the eight years he has been with us, Colo has become a firm friend and colleague to many players and staff, past and present, who I know will miss him.

“We wish him all the very best for his future career", skrev Lee Charnley på klubbens hemsida.

Linus Skoglund2016-07-05 15:48:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies