Lagbanner

Yngst genom tiderna i Derby County

Många unga spelare de senaste åren!

Dags för en del av summeringen av Derby Countys 2005. Denna gång handlar det om de yngsta i klubben som spelat tävlingsmatcher. En genomgång av detta slag har ni kunnat läsa om vid två tillfällen sedan Svenskafans.com startade och jag tycker att det fungerar som en bra barometer på hur pass väl klubbens ungdomsarbete fungerar. 

The Derby Academy har de senaste fem åren producerat flera spelare för A-laget att använda sig av, med kanske Tom Huddlestone som det främsta exemplet. Det är, inte minst för fansen i Derby med omnejd som många gånger känner killarna, alltid roligt när ens favoritklubb kan få fram egna spelare. 

Många gånger noteras lovande spelare i ungdomslagen och reservlaget men portgången till seniorspel i A-laget är trång och många av de som spås lysande framtid försvinner omärkligt till lägre divisioner. Det senaste året har två spelare som jag trodde mycket på, Daniel Martin och David Cassidy, misslyckats med att ta steget till att bli elitspelare. 

Martin, 19 år, finns sedan i augusti i Notts County i fjärde divisionen där han dock har svårt att platsa. 3 matcher samt 3 inhopp är vad han hittills har mäktat med. Cassidy, 20 år, har helt försvunnit från den engelska ligascenen trots att han var den spelaren som flitigast användes i reservlaget förra säsongen. 

Två nya namn har tagit in sig på listan sedan sist; Lewin Nyatanga och Giles Barnes. Båda tecknade i somras sina första seniorkontrakt med klubben. Nyatanga har den senaste dryga månaden gjort sådan succé att klubben snabbt förlängde hans kontrakt så långt som ligans statuter tillåter att man skriver med en tonåring! Hans nya kontrakt, som skrevs för fyra dagar sedan, går ut först i juni 2008.

Här nedan kan ni läsa några kommentarer om de tio yngsta som spelat i Derbydräkten.

1) Lee Holmes debuterade den 26/12 2002 mot Grimsby. Holmes är född 2/4 1987 och var alltså bara 15 år och 268 dagar gammal när han fick hoppa in med kvarten kvar av matchen. Fem dagar senare fick han ytterligare en kvarts inhopp i en seriematch innan det var dags för inte bara ett Derbyrekord utan ett engelskt rekord. Den 4:e januari byttes nämligen Holmes in i FA-cupmatchen mot Brentford och blev då yngst genom tiderna vad det gäller deltagande i en officiell FA-cupmatch (kvalificeringsmatcher om deltagande i FA-cupen ej medräknade). Tänk att vara den yngste någonsin i en 135-årig turnering....

Med dessa tre matcher fick Holmes nöja sig säsongen 2002/03. Säsongen därpå spelade han 24 matcher, merparten från start och många gånger med en tongivande insats, bl a med två mål, från sin vänsterytterplats på mittfältet.

Både följande och denna säsong har Holmes dock hamnat i bakvattnet. Under Phil Browns styre har han endast figurerat tre gånger i A-laget trots att drygt halva säsongen är avklarad. Låt oss hoppas att denne tekniske och snabbe ytter kan ta ett steg till i sin utveckling och på allvar ta upp kampen om en plats i förstauppställningen. Potential till det har han onekligen!

2) Steve Powell är med sina 16 år och 30 dagar tvåa vad det gäller att som yngst spela i officiell tävlingsmatch. Hans debut skedde den 20 oktober 1971 mot Stoke i en turnering som hette Texaco Cup. Senare samma säsong deltog han också i tre ligamatcher och en FA-cupmatch. Powell stannade i Derby karriären ut och hann med 352 matcher innan hans elitkarriär var över.

En kuriositet med Powell är att hans pappa, Tommy Powell, också gjorde debut som 16-åring i Derbys A-lag! Denna match spelades 1941 och var dock inte en officiell tävlingsmatch. Pappa Powell hann sedan med 380 ligamatcher också.

3) Tom Huddlestone var 16 år och 226 dagar när denne i dubbel bemärkelse store talang A-lagsdebuterade i seriepremiären mot Stoke i augusti 2003. Att kunna ståta med ett facit som innefattar flest spelade matcher av alla under sin debutsäsong är få förunnat, men Huddlestone kan det. Att dessutom överlägset bli vald till Young Player of the Year, att två gånger bli vald till Man of the Match, det är i mitt tycke stort för en så ung spelare.

Tottenham valde att i januari värva honom för 2 500 000 pund. Övergången som sådan skedde i somras men hittills har han inte fått känna på Premier Leaguespel. Lånades ut till Wolverhampton i oktober och har där gjort bra ifrån sig. Förr eller senare lär vi rimligen få se honom spela i högsta ligan.

4) Som nummer fyra på listan över yngsta debutanter finner vi Roy Patrick. Han var 16 år och 277 dagar ung när han debuterade 1952. Patrick hann med 49 matcher innan han 1956 lämnade The Rams. Lustigt nog spelade både Powell och Patrick mestadels på högerbacken, tydligen en bra position för att som ung slå sig in i A-laget.

5) Femma på listan är Fred Flanders som 1910 debuterade 16 år och 287 dagar gammal. Flanders spelade dock bara i klubben en säsong och hann med 13 ligamatcher.

6) Den 1:e november 2003 släppte George Burley in det årets mest överraskande debutant i Derbydräkten: 16 år och 293 dagar gamle Nathan Doyle. Att han dessutom tog en plats i förstauppställningen gjorde inte sensationen mindre. 

Doyle blev med denna match den 6:e yngste genom tiderna i The Rams A-lag. Det var en konstig säsong för unge Doyle; debutens 90 minuter mot Preston följdes upp med endast en match ytterligare, ett två minuters inhopp ett halvår senare mot ånyo Preston! Totalt har Doyle nått upp till 6 ligamatcher plus 1 FA-cupmatch.

7) Mark Stallard var 16 år och 289 dagar när han debuterade i september 1991. Hans chanser i seniorlaget hindrades dock av att klubben 1992 och 1993 i parti och minut köpte anfallare, många av dem mycket framgångsrika som Paul Simpson, Paul Kitson och Tommy Johnson. Stallards tempo kändes aldrig riktig gångbart för ett lag som siktade på Premier Leaguespel. 

Innan försäljning skedde i januari 1996 hann Stallard med 19 ligamatcher från start samt 8 inhopp med 2 mål som facit. Efter att ha lämnat Derby har dock Stallard nått viss framgång i Bradford, Wycombe och Notts County. Spelar sedan i somras i Shrewsbury och har hittills hunnit med 394 ligamatcher och 114 mål i de tre divisonerna under Premier League. 

8) Den 24:e augusti gjorde Lewin Nyatanga debut endast 17 år och 6 dagar gammal. Detta skedde i ligacupmatchen mot Grimsby. Ligadebuten avklarades den 15:e oktober mot Stoke. Derbys resultat hittills denna säsong imponerar inte men när Nyatanga är med så går det bra. Av 9 spelade har 3 vunnits, 5 slutat oavgjort och endast 1 förlorats! 

Nyatanga spelar mittback och gör det så bra att han observerats av den walesiska landslagsledningen. Han har redan som rekordung deltagit i både deras junior- och U21-landslag. Debuten i U-21-landslag skedde när han var 16 år och 174 dagar ung! Jag tror att han kommer att debuterat i deras A-landslag innan sommaren... 

9) I likhet med ovan nämnde Nyatanga debuterade också Giles Barnes mot Grimsby i år. Barnes var då 17 år och 19 dagar. Barnes är mittfältare och gjorde några sensationellt bra matcher under försäsongen. Ligadebuten avklarades 11:e september mot Crewe, därefter har Barnes spelat ytterligare en ligamatch.

10) John Clayton var 17 år och 62 dagar gammal när han hösten 1978 debuterade i ligan mot Coventry. Kunde aldrig riktigt etablera sig i klubben och spelade 24 ligamatcher med 4 mål som facit. Gick till en klubb i Hongkong 1982, därefter till Chesterfield för en säsong i fjärdedivisionen. Säsongen 1984/85 kom hans genombrott; med Tranmere, också i fjärdedivisionen, gjorde han över 30 mål under debutsäsongen. 

Plymouth fick då upp ögonen för honom och han fick i två säsonger spela i division 2 med 22 mål på 77 matcher som facit. Gick sommaren 1988 till holländska Fortuna Sittard. 

Under vår "moderna" tid - dvs sedan Brian Clough tog över 1967 - har också följande spelare under 18 år debuterat (placeringarna mellan de nedan angivna innehas alltså av spelare från pre 1967):

13) Tony Reid (17 - 187 - 1980)
14) Adam Murray (17 - 198 - 1999)
15) John Robson (17 - 230 - 1967)
16) Paul Blades (17 - 256 - 1982)
22) Aidan Gibson (17 - 322 - 1980)
27) Andy Garner (17 - 345 - 1983)
28) Izale Mcleod (17 - 347 - 2002)
29) Paul Bartlett (17 - 360 - 1977)

Som synes är det, i alla fall i mitt tycke, ganska många som lyckas debutera innan 18-årsdagen, för närvarande 29 spelare har lyckats med detta i Derby. Från dagens spelartrupp kan konstateras att vi har fyra man med på listan, Nathan Doyle, Lee Holmes, Lewin Nyatanga och Giles Barnes.

Torbjörn Karlsson2005-12-31 14:10:00

Fler artiklar om Derby