Lagbanner

Derby Countyhistorik - Dave Mackay

Presentationen av samtliga tränare för Derby County fortsätter sent omsider. Denna gång: Dave Mackay.

Det måste ha varit med blandade känslor som Dave Mackay och Des Anderson lämnade tränarjobbet (respektive assisterande) i Nottingham Forest för att ta över Derby County. Å ena sidan ett av drömjobben i England vid den tidpunkten, å andra sidan kanske det svåraste, med tanke på att legendaren Brian Clough precis lämnat klubben och både spelarna och fansen ville ha tillbaka honom och Peter Taylor.

Bit för bit lyckades dock Mackay vinna över både spelarna och fansen och laget slutade trea i ligan första säsongen och kvalificerade sig för UEFA-cupen. För att förstärka laget inför den kommande säsongen inhandlade Mackay Rod Thomas, Bruce Rioch och Francis Lee.

En skaplig trio som tillsammans med de övriga i laget vann ligan för andra gången i Derbys historia. Säsongen därpå gick det lite sämre och man fick nöja sig med en väl godkänd fjärdeplats. Säsongen 1976-77 skulle överraskande nog bli Dave Mackays sista i Derby County. Efter en svag inledning tvingades Mackay bort från klubben, trots de meriterande slutpositionerna 3-1-4 under hans ledning.

Efter sin tid i Derby County fortsatte Dave Mackay med en kort period i Walsall, följt av uppdrag i Kuwait. Mellan 1987 och 1989 tränade han Doncaster och fortsatte sedan vidare i Birmingham innan han tog över den egyptiska klubben Zamalek.

År 2002 valdes Mackay in i den engelska fotbollens Hall of Fame, baserat på hans framgångar både som spelare och manager.

Managerstatistik:
1973-10-23 till 1976-11-25
158 matcher
70 segrar
44 oavgjorda
44 förluster

Jens Hallberg2006-11-01 22:20:00
Author

Fler artiklar om Derby