Yngst genom tiderna i Derby County
Tiden går fort och det är dryga tre år sedan jag senast gjorde en genomgång av vilka de yngsta är som spelat för Derby County i tävlingsmatcher.
En genomgång av detta slag har ni kunnat läsa vid fyra tillfällen sedan Svenskafans.com startade 2001 och jag tycker att det fungerar som en bra barometer på hur pass väl klubbens ungdomsarbete fungerar.
The Derby Academy har de senaste sju-åtta åren producerat flera spelare för A-laget att använda sig av. I Moor Farm, en träningsanläggning strax utanför Derby, har man excellenta förhållande till hjälp i sina försök att vaska fram spelare som kan klara engelsk toppfotboll.
De främsta exemplen på att det gått bra de senaste åren får sägas vara Tom Huddlestone, Giles Barnes, Miles Addison, Lewin Nyatanga, Lee Grant och Lee Camp. Det är, inte minst för fansen i Derby med omnejd som många gånger känner killarna, alltid roligt när ens favoritklubb kan få fram egna spelare.
Tom Huddlestone är den som lyckats bäst. Sedan han såldes till Tottenham sommaren 2005 har han gjort prick 100 Premier Leaguematcher för Spurs. Dessförinnan hann Huddlestone i Derbytröjan med att sommaren 2003 bli ordinarie som 16-åring och spela 88 ligamatcher för The Rams.
Giles Barnes är väl den som tillsammans med Huddlestone sett allra mest lovande ut men skador har förstört hans karriär. Nu försöker han att sedan en månad tillbaka väcka liv i karriären i West Bromwich.
Miles Addison är den senaste spelaren att etablera sig i A-laget, men i hans fall har 2009 och inledningen av detta året förstörts av skador. Alla som sett honom i aktion när han slog igenom hösten 2008 vet dock att potentialen för en spelare av Premier Leagueklass finns.
Många gånger noteras lovande spelare i ungdomslagen och reservlaget men portgången till seniorspel i A-laget är trång och många av de som spås lysande framtid försvinner omärkligt till lägre divisioner.
Under 2009 har av egenproducerade ungdomar Mark O´Brien, Greg Mills och Mark Dudley fått äran att debutera i A-laget.
Här nedan kan ni läsa några kommentarer om de elva yngsta som spelat i Derbydräkten.
1) Lee Holmes debuterade den 26/12 2002 mot Grimsby. Holmes är född 2/4 1987 och var alltså bara 15 år och 268 dagar gammal när han fick hoppa in med kvarten kvar av matchen. Fem dagar senare fick han ytterligare en kvarts inhopp i en seriematch innan det var dags för inte bara ett Derbyrekord utan ett engelskt rekord. Den 4:e januari 2003 byttes nämligen Holmes in i en FA-cupmatch mot Brentford (där undertecknad fanns på läktaren!) och blev då yngst genom tiderna vad det gäller deltagande i en officiell FA-cupmatch (kvalificeringsmatcher om deltagande i FA-cupen ej medräknade). Tänk att vara den yngste någonsin i en 139-årig turnering....
Med dessa tre matcher fick Holmes nöja sig säsongen 2002/03. Säsongen därpå spelade han 24 matcher, merparten från start och många gånger med en tongivande insats, bl a med två mål, från sin vänsterytterplats på mittfältet.
De tre därpå kommande säsongerna hamnade dock Holmes alltmer i bakvattnet. Ofta blev det endast drygt ett dussin matcher per säsong, då och då kompletterat med utlåning till olika klubbar på lägre nivå. Sommaren 2008, efter 46 ligamatcher för Derby, släpptes han gratis till Southampton där han hittills hunnit med 16 ligamatcher.
2) Steve Powell är med sina 16 år och 30 dagar tvåa vad det gäller att som yngst spela i officiell tävlingsmatch. Hans debut skedde den 20 oktober 1971 mot Stoke i en turnering som hette Texaco Cup. Senare samma säsong deltog han också i tre ligamatcher och en FA-cupmatch. Powell stannade i Derby karriären ut och hann med 352 matcher innan hans elitkarriär var över. Powell var en kraftfull spelare som alternerade mellan mittfält och backlinje.
En kuriositet med Powell är att hans pappa, Tommy Powell, också gjorde debut som 16-åring i Derbys A-lag! Denna match spelades 1941 och var dock inte en officiell tävlingsmatch. Pappa Powell hann sedan med 380 ligamatcher också.
3) Mark O´Brien är den senaste i raden av dessa riktigt unga att få debutera i A-laget. 16 år och 164 dagar fick han i säsongens sista match 2009 hoppa in i halvtid mot Watford. Lustigt nog skedde denna debut innan han blev lärling i Akademien! O´Brien är irländare och har förärats många ungdomslanskamper för sitt nationslag. I oktober 2009 genomgick O´Brien en hjärtoperation vilket gjort att hans säsong inte inneburit mycket spel överhuvudtaget, hjärtproblemen upptäcktes i somras och först nu är han tillbaka i träning. Klubben är trots detta övertygade om att han har en bra framtid och belönade honom i november med ett tre och ett halvt årskontrakt. Är mittback och ett väldigt spännande löfte.
4) Tom Huddlestone var 16 år och 226 dagar när denne i dubbel bemärkelse store talang A-lagsdebuterade i seriepremiären mot Stoke i augusti 2003. Att kunna ståta med ett facit som innefattar flest spelade matcher av alla under sin debutsäsong är få förunnat, men Huddlestone kan det. Att dessutom överlägset bli vald till Young Player of the Year, att två gånger bli vald till Man of the Match, var ett framgångsrikt facit för en debutant!
Tottenham valde att i januari 2005 värva honom för 2 500 000 pund. Övergången som sådan skedde sommaren 2005.
5) Som nummer fyra på listan över yngsta debutanter finner vi Roy Patrick. Han var 16 år och 277 dagar ung när han debuterade i september 1952 mot Sunderland. Denna match var hans enda den säsongen. Mindre lustigt för Patrick var att han som tonåring var med om degradering två gånger som Derbyspelare... Patrick hann med 49 matcher fram till 1956. Senare spelade han bl a i Nottingham Forest och Southampton.
6) Femma på listan är Fred Flanders som 1910 debuterade 16 år och 287 dagar gammal. Flanders spelade dock bara i klubben en säsong och hann med 13 ligamatcher. Flanders hann också under Derbytiden med att spela juniorlandskamp för England, en typ av landskamp som på den tiden var mycket sällsynt och fick dessutom äran att vara lagets kapten.
7) Den 1:e november 2003 debuterade 16 år och 293 dagar gamle Nathan Doyle. Han tog en plats i förstauppställningen vilket var sensationellt, okänd som han var tidigare. Det var en konstig säsong för unge Doyle; debutens 90 minuter mot Preston följdes upp med endast en match ytterligare, ett två minuters inhopp ett halvår senare mot ånyo Preston! Fram till februari 2006 blev det bara ytterligare sju ligaframträdanden för Doyle innan han lånades ut till först Notts Co och därefter Bradford. I januari 2007 gick han till Hull och sedan en månad tillbaka spelar han i Barnsley.
8) Mark Stallard var 16 år och 289 dagar när han debuterade i september 1991. Hans chanser i seniorlaget hindrades dock av att klubben 1992 och 1993 i parti och minut köpte anfallare, många av dem mycket framgångsrika som Paul Simpson, Paul Kitson och Tommy Johnson. Stallards tempo kändes aldrig riktig gångbart för ett lag som siktade på Premier Leaguespel. Innan försäljning skedde i januari 1996 hann Stallard med 19 ligamatcher från start samt 8 inhopp med 2 mål som facit. Efter att ha lämnat Derby nådde dock Stallard viss framgång i Bradford, Wycombe, Notts County och Shrewsbury. Spelade fram till sommaren 2009 och representerade Mansfield som sista klubb. Totalt gjorde Stallard 507 ligamatcher och 142 mål i de tre divisonerna under Premier League.
9) Den 24:e augusti 2005 gjorde Lewin Nyatanga debut endast 17 år och 6 dagar gammal i en ligacupmatchen. Ligadebuten avklarades den 15:e oktober. Nyatanga spelade mittback så bra att han med en gång observerades av den walesiska landslagsledningen. Han fick under samma höst som ligadebuten skedde som rekordung deltaga i både junior- och U21-landslag. Debuten i U-21-landslaget skedde när han var 16 år och 174 dagar ung! Den 1:e mars 2006 fick han debutera i Wales A-landslag, också detta som rekordung, och har sedan dess hunnit med ytterligare 24 stycken.
Hade svårt att etablera sig i Derbys A-lag och lånades vid tre tillfällen ut till Barnsley samt till Sunderland en period. Märkligt nog var dessa utlåningar i samtliga fall till klubbar på samma nivå som Derby och vid alla fyra tillfällen var han ordinarie i dessa lag! Innan han sommaren 2009 såldes till Bristol City gjorde han totalt 63 ligamatcher för Derby och hela 62 matcher för Barnsley och Sunderland.
10) I likhet med ovan nämnde Nyatanga debuterade Giles Barnes i samma ligacupmatch hösten 2005. Barnes var då 17 år och 19 dagar. Ligadebuten avklarades 11:e september, därefter gick Barnes snabbt från klarhet til klarhet. Klubben valde ett år senare att förlänga hans kontrakt fram till sommaren 2010. Säsongen 2006/07 var han i strålande form och var en starkt bidragande orsak till att Derby promoverades till Premier League. Dock blev han redan våren 2007 skadad och har egentligen därefter aldrig på riktigt kommit tillbaka. Skrev för en månad sedan på för West Bromwich efter att i november blivit släppt av Derby.
11) John Clayton var 17 år och 62 dagar gammal när han hösten 1978 debuterade i ligan mot Coventry. Kunde aldrig riktigt etablera sig i klubben och spelade 24 ligamatcher med 4 mål som facit. Gick till en klubb i Hongkong 1982, därefter till Chesterfield för en säsong i fjärdedivisionen. Säsongen 1984/85 kom hans genombrott; med Tranmere, också i fjärdedivisionen gjorde han över 30 mål under debutsäsongen. Plymouth fick då upp ögonen för honom och han fick i två säsonger spela division 2-fotboll med 22 mål på 77 matcher. Gick sommaren 1988 till holländska Fortuna Sittard och hann också spela för Volendam innan han 1993 återkom till England för spel i Burnley..
Under vår "moderna" tid - dvs sedan Brian Clough tog över 1967 - har också följande spelare under 18 år debuterat (placeringarna mellan de nedan angivna innehas alltså av spelare från pre 1967):
12) Miles Addison (17 år - 100 dagar - debut år 2006)
15) Tony Reid (17 - 187 - 1980)
16) Adam Murray (17 - 198 - 1999)
17) John Robson (17 - 230 - 1967)
18) Paul Blades (17 - 256 - 1982)
24) Aidan Gibson (17 - 322 - 1980)
29) Andy Garner (17 - 345 - 1983)
30) Izale Mcleod (17 - 347 - 2002)
31) Paul Bartlett (17 - 360 - 1977)
Som synes är det, i alla fall i mitt tycke, ganska många som lyckas debutera innan 18-årsdagen. För närvarande är det 31 spelare har lyckats med detta i Derby. Från dagens spelartrupp samt spelare från juniortruppen som nosat på A-lagsfotboll kan konstateras följande namn; Greg Mills, Ross Atkins, Callum Ball, Mitchell Hanson, Mark Dudley, Alex Forde, Jermaine Johnson, Ryan Connolly, Mark O´Brien och Miles Addison.
De två förstnämnda är för närvarande utlånade och några av de andra har varit det under säsongen. Låt oss hoppas att någon av dessa kan slå igenom i A-laget likt Huddlestone, Barnes och Addison, då kan vi fortsatt ge gott betyg åt Rams Academy!