Lagbanner

Derby Countyhistorik - Archie Goodall

Excentrikern nummer 1?

Visste ni att en av Derby Countys största profiler genom åren stod för den första erkända spelarövergången i engelsk fotbollshistoria?. Archie Goodall var spelaren det handlade om och övergången skedde vintern 1888-89 och var en affär mellan Preston och Aston Villa. Archibald Lee Goodall föddes 1864 i Belfast, men växte upp i Skottland. Han representerade ett flertal olika klubbar under 1880-talet och när den första ligan sparkade igång 1888 tillhörde han alltså Preston North End, som då var den obestridliga toppklubben i England.

Derby hämtade honom från Aston Villa i maj 1889, samtidigt som hans ett år äldre bror John, vilken också gjorde mycket stor lycka i klubben (läs mer om honom i tidigare publicerad historikartikel).

Det var dock nära att det aldrig blev något spel i Derby för den gode Archie. Strax efter övergången gick nämligen ryktet att bröderna inte alls ville spela för Derby! Medan John förnekade detta och hävdade att han stod vid sitt ord att han skulle börja spela för The Rams, krävde Archie att bli löst från kontraktet. Men när han blev hotad med en två års lång avstängning godtog han trots allt spel för Derby.

Archie spelade så kallad centerhalv och det gjorde han bra. Han var kraftigt byggd, spelade tufft och vek aldrig undan i en närkamp. Han var alltid i utmärkt fysisk form vilket visade sig genom hans många matcher i svit. Några exempel på detta:
- Debutsäsongen 1889-90 spelade han alla matcher utom en. Denna enda match missade han för att han vägrade åka med till Preston eftersom hans fru var sjuk.
- De två nästkommande säsongerna missade han bara fem matcher
- Hans fjärde säsong hos oss startade med att han stod över de fem första matcherna men med start 1:e oktober 1892 fram till 25:e september 1897 spelade han samtliga tävlingsmatcher klubben spelade i!! Facit av dessa fem år blev en svit på 151 ligamatcher, 15 FA-cupmatcher samt 1 så kallad testmatch! Testmatchen var för övrigt en kvalmatch för att hänga kvar i division 1. Denna svit är givetvis rekord i Derby Countys snart 120-åriga historia och lär väl så förbli för evigt.

Under sin 423-matchers långa karriär i Derbytröjan han Archie med att lotsa fram klubben till tre FA-cupfinaler. Alla tre förlorades tyvärr men Archie står ändå till del inskriven i klubbens historieböcker beroende på dessa. Redan för dryga hundra år sedan var FA-cupfinaler mycket omsusade tillställningar med stort publiktryck med därmed åtråvärda matchbiljetter. Spelarna i finallagen fick dock kvittera ut hur många biljetter som helst. I den första av finalerna, 1898, passade Archie på att kvittera ut väldigt många biljetter i hopp om att göra sig en god förtjänst genom att sälja sina till hugade spekulanter. På själva finaldagen hade han emellertid många osålda biljetter på fickan vilket fick till följd att medan hans lagkamrater satt ombytta i omklädningsrummet stod Archie utanför huvudläktaren och försökte prångla ut sina biljetter! Avsparken blev till och med förskjuten på grund av att Archie inte var på plats!

Även i nästa års FA-cup utmärkte sig Archie. Inför Derbys semifinalmöte mot Stoke blev spelarna beordrade att tillsammans resa till Buxton för att förbereda sig. Detta var inte så vanligt att göra på denna tiden, dock åkte alla spelarna utom en; Archie Goodall. Archie hävdade att han privata affärer att klara upp och påstod också att han ändå alltid höll sig i form. Detta tillsammans med hans "problem" vid finalen året före gjorde att lagledningen beslöt sig för att stänga av honom så att han missade både semifinal och final.

Det mest bisarra exemplet på Goodalls excentricitet hände dock i säsongens sista match våren 1894. Derby spelade final mot West Bromwich i en turnering som hette United Counties League Cup och ställningen var oavgjord efter 90 minuter. Dock, när förlängningen skulle påbörjas vägrade Archie att vara med! Han hävdade att hans kontrakt för säsongen gick ut vid full tid och tro det eller ej; The Rams fick slutföra matchen med endast tio man eftersom några avbytare inte tilläts på denna tiden!!

Denne store profil spelade i klubben fram till 1903. Därefter kunde han ses i Plymouth, Wolverhampton och Glossop innan skorna lades på hyllan.

Torbjörn Karlsson2003-12-21 13:45:00

Fler artiklar om Derby